Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Co se děje na internetu...
Moderátor:petersbond
Uživatelský avatar
tomason
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4248
Registrován: 02.03.2008 13:00
Bydliště: Praha na půl

Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od tomason » 21.05.2011 00:14

byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

Uživatelský avatar
Janjan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 180
Registrován: 19.01.2011 19:39
Bydliště: Třinec

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Janjan » 21.05.2011 11:29

Je to smutné čtení. Bohužel, peníze jsou i u pekařů až na prvním místě. To, že je těžké koupit skutečně DOBRÝ chleba je asi fakt. Navíc, ta změna k horšímu probíhá pomalu a plíživě, takže si člověk ani neuvědomí, že už vlastně jí něco jiného než chleba. Byl jsem před časem na nějaké oslavě, na stole byly obložené mísy a ošatky s CHLEBEM. A tam jsem si s hrůzou uvědomil, že není chleba, jako CHLEBA! Má někdo z Třince a okolí tipy na dobrý a poctivý CHLÉB?
C-Max 1.6 Duratec 74kW Gen-X SEA GREY, r.v.2010, spotřeba 6,4/100, od 8.7. 2016 jezdím na LPG

Uživatelský avatar
Horác
.
.
Příspěvky: 40
Registrován: 03.11.2008 13:41
Bydliště: Český Těšín
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Horác » 21.05.2011 16:50

Bohužel tě nepotěším,nikde v Třinci jsem nenatrefil na skutečně dobrý chleba. Je tady sice plno pekáren,na autobusáku začali ve stánku prodávat i pečivo z Dolní Lomné,ale.... všechno to je asi děláno z těch unifikovaných sraček, za čerstva je sice jedlý,po dvou dnech už krajíc neukrojíš,rozdrobí se při krájení na milión drobků.... když místo té nevzhledné obludy na autobusáku ještě stála stará dobrá pekárna,voněl chleba na kilometry,stávaly tam fronty lidí na chleba(ne proto,že by jinde nebyl), kilovka po převratu za čtyři koruny,horký rovnou z pece,jen jsem ho dostal do ruky utrhl jsem patku a jen tak místo zákusku.... mám firmu 30metrů od toho původního prodejního místa. A pak se začalo modernizovat,stavět a šetřit a teď stojí kilo chleba 30 korun a kvalita skutečně mizerná,stejně tak jako většina současných potravin :bebng: .
Ford Focus ST 2.5T DURATEC 3D electric orange,K&N,Dreamscience Stratagem
Obrázek

Uživatelský avatar
Janjan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 180
Registrován: 19.01.2011 19:39
Bydliště: Třinec

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Janjan » 21.05.2011 17:51

Jo, to je smutný. A v Těšíně na náměstí, tam bývala pekárna, nebo ještě je. Prý tam prodávali ještě poctivý chléb.

P.S.: Toho Tvýho oranžovýho ďáblíka jsem viděl několikrát v Těšíně u Lidlu. Aspoň si myslím, že jsi to byl Ty, podle podpisu :wink: .
C-Max 1.6 Duratec 74kW Gen-X SEA GREY, r.v.2010, spotřeba 6,4/100, od 8.7. 2016 jezdím na LPG

Stenly
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 607
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Tábor

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Stenly » 21.05.2011 19:26

Pravdu má Xindl X - je to jen chémie :cry: :cry:
Focus 1,6 74kW, kombi black 2010 a od 4/2018 Superb II combi 2,0tdi

Uživatelský avatar
C-Maxis
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1815
Registrován: 21.07.2009 20:39
Bydliště: Praha 9

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od C-Maxis » 21.05.2011 19:37

Onehda jsem cetl clanek, ze driv vezni opravdu mohli prezit o chlebu a vode i roky. A nyni pry clovek vydrzi na chlebu a vode jen 1-2 mesice a zemre "hlady".
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Uživatelský avatar
Robertilos
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 965
Registrován: 10.02.2008 21:38
Bydliště: Frýdek-Místek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Robertilos » 22.05.2011 09:10

Janjan> jestli chceš poctivý chleba, zajeď si někdy do pekárny v Klimkovicích na náměstí. Není to sice v okolí třince, ale je to v MS kraji :wink: Jejich chleba prostě nemá konkurenci. I po týdnu má dobrou konzistenci a dá se krásně jíst. Pekárna má otevřeno nonstop, myslím kromě soboty. Kolikrát se tam stavím třeba v noci, když odněkud jedu a pekař mi dá horký, krásně vonící bochník(okamžitě provoní celé auto) :palec_nahoru:
Ford Focus Combi 2.0i Titanium r.v. 2008, 107kW, Black Panther
Ford Focus Combi 1.6 Ti-VCT r.v. 2009, 85kW, Frozen white
Byl: Ford Focus Combi 1.8 TDCi Ghia r.v. 2002, 85kW, Blue tonic

Uživatelský avatar
Janjan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 180
Registrován: 19.01.2011 19:39
Bydliště: Třinec

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Janjan » 22.05.2011 10:13

Děkuji, je to sice z ruky, ale občas mám cestu kolem Klimkovic, takže se můžu zastavit. :bravo22:
C-Max 1.6 Duratec 74kW Gen-X SEA GREY, r.v.2010, spotřeba 6,4/100, od 8.7. 2016 jezdím na LPG

Uživatelský avatar
Horác
.
.
Příspěvky: 40
Registrován: 03.11.2008 13:41
Bydliště: Český Těšín
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Horác » 23.05.2011 10:27

Janjan - ty Klimkovice můžu jen doporučit,roky jsem tam jezdil ke kámošovi a domů vždy s pecnem horkého,voňavého a pak už jen za jízdy okousaného chleba...
A pak je ještě jedna možnost,jak se dostat k opravdu dobrému chlebu,kup si domácí pekárnu,nejlépe českou velkou Etu,dá se koupit za dobré peníze. Práce jednoduchá,po pár pokusech na to příjdeš.... můžeš používat různé nachystané směsi, moc sice neušetříš ale máš to bez experimentů. Anebo další cesta je mrknout na net,vybrat nějaký osvědčený recept,koupit dobrou mouku(dneska koupíš žitnou chlebovou třeba i v tesku) a za chvíli máš na krku mlsné sousedy... A taky to používám někdy místo budíku,nachystáš si pekárnu na odložený start, ať ti dopeče chleba třeba na snídani a určitě se bez problémů vzbudíš půl hodiny před dopečením :perfect:
Jo a za tím Lídlem jsem to já...
Ford Focus ST 2.5T DURATEC 3D electric orange,K&N,Dreamscience Stratagem
Obrázek

Uživatelský avatar
C-Maxis
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1815
Registrován: 21.07.2009 20:39
Bydliště: Praha 9

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od C-Maxis » 23.05.2011 12:37

Skoro to vypada, ze na chleba je hrozne moc dulezity kvalitni kvasek. Pouze z kvasnic to neni ono.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Uživatelský avatar
Janjan
Nováček
Nováček
Příspěvky: 180
Registrován: 19.01.2011 19:39
Bydliště: Třinec

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od Janjan » 23.05.2011 18:44

O tom kvásku jsem slyšel, že je hodně důležitý. A právě chleba s kváskem je dnes asi rarita. :(
C-Max 1.6 Duratec 74kW Gen-X SEA GREY, r.v.2010, spotřeba 6,4/100, od 8.7. 2016 jezdím na LPG

Uživatelský avatar
tomason
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4248
Registrován: 02.03.2008 13:00
Bydliště: Praha na půl

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od tomason » 23.05.2011 19:14

U nás začli prodávat nějaký pasecký chléb už ho nekupuji,protože se rozpadá a nejde krájet ani nic namazat a není ani dobrý zřejmě to je nějaký fujtajbl :puke_r:
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

Uživatelský avatar
C-Maxis
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1815
Registrován: 21.07.2009 20:39
Bydliště: Praha 9

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od C-Maxis » 23.05.2011 20:18

Jsem se trochu zacetl do clanku o vyrobe chleba. Drobivost a rychle tvrdnuti krom jineho zpusobuje vyssi teplota pouzita pri peceni - aby se to upeklo drive. Kvasek je sice take z kvasnic, ale je jich tam mene a chleba tolik "nevoni" po drozdi. Jen to kvasku trva 2-6 dni, nez je pouzitelny. Obavam se, ze lidi zerou presne to, co jsou ochotni zaplatit. Myslim celkove.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Uživatelský avatar
losky
Junior
Junior
Příspěvky: 346
Registrován: 17.02.2011 08:01
Bydliště: Plzeň

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od losky » 24.05.2011 08:01

Neplést si "kvásek" terý prodávají v barelech, nebo sušený v pytlích a KVÁSEK.

Ten pravý KVÁSEK není z žádného droždí. Je to pouze mouka a voda, která se nechá skvasit několik dní až se v ní rozmnoží bakterie.

Kód: Vybrat vše

Vezmeme-li celozrnnou žitnou mouku a smícháme-li ji s vodou v poměru zhruba 1:1, dojde k tomu, že vodou aktivované enzymy ze zrna začnou rozkládat škrob na jednodušší cukry a jejich přítomnost probudí spory spících kvasinek a bakterií obsažených v mouce. Produktem metabolismu těchto mikrobiálních kultur je právě oxid uhličitý kypřící těsto a různé další jednoduché organické látky, na příklad kyseliny mléčná a octová, které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.

Kvásek se nechává několik dní zrát tak, že se každý den přikrmuje novým přídavkem mouky a vody. Ze zralého kvásku se odebírá část, která se stává základem chlebového těsta nebo třeba typické krkonošské polévky kyselo. Malá část kvásku, tzv. nátěstek, se vždy nechává jako základ pro další těsto. Takovýmto způsobem se udržoval v pekařstvích kvásek často po celé generace a vzhledem k tomu, že tak vznikaly specifické mikrobiologické kultury, výsledná chuť chlebů z různých pekařství se lišila.
Přibližovadlo: F. Mondeo MKIII kombi 05 - 2.0 107kW
EX: Pracant: Mondeo MKIV kombi 09 - 2.0 103kW - Ghia
EX: F. Focus II kombi 05 - 1.6 TDCi 66kW - Trend
EX: F. Focus kombi 99 - 1.8 TDDi 66kW - Ghia
EX: F. Escort kombi 97 - 1.6 16V 66kW - Ghia

Uživatelský avatar
C-Maxis
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1815
Registrován: 21.07.2009 20:39
Bydliště: Praha 9

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Příspěvek od C-Maxis » 24.05.2011 09:51

JJ, jen se nekdy dava hodne male mnozstvi kvasnic do toho "praveho" kvasku pro lepsi nastartovani. Pak uz se jede jen s tim kvaskem "do nekonecna".
Podobne je to s jogurtem. Jednou vyrobis a uz jen pouzivas mleko a pridavas cast sveho jogurtu od minule.
Pokud ale nekdo dela chleba jen obcas (1 za mesic treba) , ten nekonecny kvasek na to neni vhodny. Tak dlouho do dalsiho peceni nevydrzi.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Zajímavé odkazy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti