Seřízení geometrie paprsku předních světel

Karoserie, lak a vše kolem ...
Moderátor:foki
Odpovědět
otík
Junior
Junior

Seřízení geometrie paprsku předních světel

Příspěvek od otík » 21.10.2025 13:12

Ahojte,
kvůli přebroušení a renovaci předních světel jsem vytáhl světla ven z auta, ale i když jsem si obkreslil obrysy původního založení, světla svítí jinam. Ale o to líp :palecnahoru:
Chtěl jsem se zeptat, zda se dá někde dohledat nějaký obrazec a k němu parametry/ rozměry pro ford Galaxy/ S-max rv2008 pro seřízení geometrie paprsku.
Na netu jsou buď nějaké univerzální, nebo pro americké Fordy, ale konktrétně pro Galaxy/ S-max jsem zatím nic nenašel.
Díky za pomoc.
Ford Galaxy Ghia, rv 2008, 2.2 TDCi (129kW)

otík
Junior
Junior

Re: Seřízení geometrie paprsku předních světel

Příspěvek od otík » 21.10.2025 19:30

Tak si odpovím sám.
Po dnešní revizi pár základních informací pro ty kdo by to chtěli taky ladit: vzdálenost mezi středy potkávacích světel u Galaxy 2006-2015 je 120cm, výška středu žárovky od země je 73cm, sklon světla je 1%, tzn na tometrech od projekční plochy, např. zeď budovy, je rovina paprsku 10cm pod výškou žárovky od země, tj. 63cm.
Pokud si promítneme středy žárovek podkávacích světel na zeď a snížíme je o 1%, tak zlomení paprsku, cut off line, by mělo být právě v tomto místě.
Více info zde: https://lightingacademy.eu/cs/osvetleni ... -dulezite/.
Výše uvedené platí pro halogenová světla, s voličem nastavení sklonu světel na 0, za volantem sedí řidič k váze 75kg a auto má plnou nádrž paliva.
Ford Galaxy Ghia, rv 2008, 2.2 TDCi (129kW)

Odpovědět

Zpět na „Karoserie“