Může auto zabít člověka???
- venaf
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Může auto zabít člověka???
Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu?? 

Ford Focus 1.6 16V, 74kw, r.v.99

- novako
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Re: Může auto zabít člověka???
máš tam v dotazu několik možností:venaf píše:Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu??
a) samotná velikost napětí palubní sítě (12V) nebezpečná není (bezpečné napětí)
b) nebezpečný by mohl být proud, procházející tvým tělem při např. zkratování baterie - to záleží na odporu těla a dalších podmínek - při průměrném odporu těla by se ti nemělo nic stát, měl by ses dokázat pustit, můžeš to zkusit

jiní je otázka zkratování předmětem, osobně jsem viděl "odpaření" snubního prstýnku při zkratu + na kostru, rozhodně bych klíč na kontakty neházel, moderní baterie dokáží dát velmi slušný proud
c) proud při startování procházející přes tvé tělo (tedy tělo do série se startérem) - teoreticky by se nic stát nemělo, odpor těla by měl znemožnit startování vůbec, ale stojí to za úvahu a diskuzi - kdo se hlásí dobrovolně na ověření experimentu

Ford Focus r.v.99 2.0i 16V Trend 5dv. sv.modrá metal. 

- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Tak já se hlásím na požární asistenci - hasičák v ruce. Přidá se nějaký zdravotník?
Zkoušel jsem už chytnout oba kontakty rukama na odpojené baterce - vzhledem k odporu těla to nic neudělá...taky proud není tak veliký, aby to něco udělalo. Druhá věc je zátěžový proud při startování - to by už mohlo něco způsobit, pokud tedy není odpor těla tak velký, že to znemožní startování - ale ověřeno to nemám. Co na to expert Pelen?

Zkoušel jsem už chytnout oba kontakty rukama na odpojené baterce - vzhledem k odporu těla to nic neudělá...taky proud není tak veliký, aby to něco udělalo. Druhá věc je zátěžový proud při startování - to by už mohlo něco způsobit, pokud tedy není odpor těla tak velký, že to znemožní startování - ale ověřeno to nemám. Co na to expert Pelen?

- pbjun
- Test driver
Nevim jak autobaterka, ale baterky co cpeme do UPSek na albertech jsou 12V 700Ah a ty umi udelat peknou popaleninu. Uz sem videl borca co se oprel o kontakty a mel na ruce peknou duru... Takze bych to vzhledem k povaze autobaterky asi nezkousel...
- killerhammer
- Test driver
prud cez teba nepretecie, pretoze odpor v tvojom tele je vacsi ako v elektrickej instalacii cez ktory prud bezne tecie.
a si vezmi teoriu kedy tecie prud? ked je rozdiel napati medzi dvomi bodmi a material medzi nimi je vodivy, cim mensi odpor tym vacsi prud pretecie (kolko baterka da). startovanie je teda otvorenie prudovej cesty, znizenim odporu v elektrickej instalacii, ked otocis starterom. preto prud prave v tejto chvili, keby si sa chytil baterky cez teba nepretecie vobec
ak nepretecie na rozpojenej baterke, tak na zapojenej do elektrickeho obvodu uz toboz nie
si myslim
ale mozno taram
ale osobne by som to radsej neskusal
a si vezmi teoriu kedy tecie prud? ked je rozdiel napati medzi dvomi bodmi a material medzi nimi je vodivy, cim mensi odpor tym vacsi prud pretecie (kolko baterka da). startovanie je teda otvorenie prudovej cesty, znizenim odporu v elektrickej instalacii, ked otocis starterom. preto prud prave v tejto chvili, keby si sa chytil baterky cez teba nepretecie vobec

si myslim

ale mozno taram

ale osobne by som to radsej neskusal

- pbjun
- Test driver
No ja jakozto elektrikar si pamatuju jednu poucku a ta je, ze baterky ktere umi udelat vice nez 0,6A mohou byt zivotu nebezpecne - dokonce mam pocit ze bezpecny proud je v desitkach mili amper! Jinak baterka Te popali - vysoky prechodovy odpor mezi Tvym telem a kontaktem baterie vytvori velke teplo - proto popaleniny. Nepsal sem ze projde proud, proud projde pokud je odpor dostatecne maly na dane napeti - pruraz izolace zpusobi napeti a ne proud, to ze protece proud je pouze nasledek toho ze se prorazi izolace (odpor Tve kuze). A u baterek pozor, stejnosmerne napeti vyssi nez 60V je smrtelne (ne okamzite, ale muze dojit k otrave krve nasledkem elektrolyzy krve) takze nezkousejte co kdo vydrzite! Sam sem dostal tolik ran ze to nepocitam a vim ze neco vydrzim, ale do tohodle bych fakt nesel 

- big_bart
- Zkušený
Kdyztak ja zajistim policejni dohled
Pokusneho kralika ale delat nebudu, PedroH by mohl vypravet
viz. jeho pozdni prijezd na Focusickej srazek

Pokusneho kralika ale delat nebudu, PedroH by mohl vypravet

FF kombi 1.4 16V, rv. 1999 - prodáno
FF 3dv., 1.6 16V, rv. 1999 - prodáno
FORD Galaxy 2.0 TDCi, rv. 2007 - ukradeno
FORD S-MAX 2.0 TDCi, rv. 2008, cihlová barva - zatím ještě je

- venaf
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
No takhle, kámoš argumentoval tím že na fábce si ted koupil xenonovy zarovky a jde mu do nich 5A. A prej tam má taky někde pojistku na 60A. Na to zas můj brácha kterej tomu rozumí mnohem víc jak já říkal že to tam je kvůli skratu. A že i kdybych tam nekam dal prsty při skratu tak v tom mziku se mi nic nestane...
Ford Focus 1.6 16V, 74kw, r.v.99

- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
co treba jazyk na kabel od svicky ?
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
- pbjun
- Test driver
No uplne idealne vzit solny roztok do toho namocit ruku, tou se oprit o - baterky a k tomu tim jazykem primo na urizly kabel svicky a projistotu jeste vsecko poradne omotat izolackou aby se neslo pustit a startnout to
To by byl tanecek - myslim ze by dotycny do smrti neotevrel ani pribinaka a urcite by do konce zivota jeho zenu uspokojoval soused
:D:D

- Bulbaj
- Nováček
Startovací proud výbojek v xenonových světlometech je taky hodně slušný - dle druhu výbojky až cca 30000 V . Je to asi podobné jako u svíček , ale pro kardiostimulátory vysoké riziko .
- Stehnak
- Test driver
Smrtelna hodnota ss proudu je cca 15 miliAmperu - zelezi na momentalnich okolnostech, cloveku atd. Baterka v aute "protlaci clovekem" kterej se chytne obou polu (rekneme dvama rukama) proud I = U/R = 14/cca 5000 az 10000 = 2,8 az 1,4 mili Amperu, takze se teoreticky nic stat nemuze.
Tady tabulka pro stridavej proud:

Tady tabulka pro stridavej proud:
Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD 2019 / Nissan Leaf 24 kWh 2012 / bylo Ford Mondeo ST 220 2006 / byl Ford Focus 1.6 16V 1999
- Jozkablack
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Zabít asi těžko, to bys musel bejt chabrus na srdce a spíš skolabovat leknutim, ale spálenýho už jsem viděl a to při testu žhavící svíčkyvenaf píše:Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu??

Barte Ty se prosím k tomu nepřibližuj ani jako policejní dohled. Už je tady diskuzí na tvoje zranění až dost.big_bart píše:Kdyztak ja zajistim policejni dohled![]()
![]()
![]()
Pokusneho kralika ale delat nebudu, PedroH by mohl vypravet![]()
viz. jeho pozdni prijezd na Focusickej srazek
![]()

Ford Focus combi, 1.8TDDI, 66KW, 03, červená sériovka kromě alu kol a folií 35%-15%-5%
Renault Megane 1.6 benál, 5dv, 1996
Nálevna U Velasů: https://www.restauraceuvelasu.freepage.cz/onas/
Renault Megane 1.6 benál, 5dv, 1996
Nálevna U Velasů: https://www.restauraceuvelasu.freepage.cz/onas/
- pbjun
- Test driver
Tak jak sem psal, 99% populace starsi 15ti let to nejspis nezabije, ale popaleniny z toho byt muzou. Pozor vsak na odev nasakly horlavinou
At vas fakt nemusi PedroH hasit 

-
- Pokročilý
venaf píše:Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu??
Když budete držet kontakty autobaterie dostatečně dlouhou dobu tak můžete
zemřít. Po pár týdnech můžete zemřit hlady..