Může auto zabít člověka???

Moderátor:phofy
venaf
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Může auto zabít člověka???

Příspěvek od venaf » 10.02.2009 16:27

Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu?? :roll:
Ford Focus 1.6 16V, 74kw, r.v.99

Obrázek

novako
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Re: Může auto zabít člověka???

Příspěvek od novako » 10.02.2009 17:28

venaf píše:Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu?? :roll:
máš tam v dotazu několik možností:
a) samotná velikost napětí palubní sítě (12V) nebezpečná není (bezpečné napětí)
b) nebezpečný by mohl být proud, procházející tvým tělem při např. zkratování baterie - to záleží na odporu těla a dalších podmínek - při průměrném odporu těla by se ti nemělo nic stát, měl by ses dokázat pustit, můžeš to zkusit :twisted:
jiní je otázka zkratování předmětem, osobně jsem viděl "odpaření" snubního prstýnku při zkratu + na kostru, rozhodně bych klíč na kontakty neházel, moderní baterie dokáží dát velmi slušný proud
c) proud při startování procházející přes tvé tělo (tedy tělo do série se startérem) - teoreticky by se nic stát nemělo, odpor těla by měl znemožnit startování vůbec, ale stojí to za úvahu a diskuzi - kdo se hlásí dobrovolně na ověření experimentu :lol: :twisted: , Foki dodá auto, já měřící přístroje, některý ze zdejších profíků-záchranářů zdravotní dohled a ještě potřebujeme zapisovatele a kameramana..... :wink: , jo, a potom ještě ty dobrovolníky :) :lol: :mrgreen:
Ford Focus r.v.99 2.0i 16V Trend 5dv. sv.modrá metal. Obrázek

PedroH
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PedroH » 10.02.2009 19:03

Tak já se hlásím na požární asistenci - hasičák v ruce. Přidá se nějaký zdravotník? :mrgreen:
Zkoušel jsem už chytnout oba kontakty rukama na odpojené baterce - vzhledem k odporu těla to nic neudělá...taky proud není tak veliký, aby to něco udělalo. Druhá věc je zátěžový proud při startování - to by už mohlo něco způsobit, pokud tedy není odpor těla tak velký, že to znemožní startování - ale ověřeno to nemám. Co na to expert Pelen? :wink:
Ford Focus 1,8 tddi 09/2001 facelift 2002. hatchback, stříbrný
Obrázek

Žij tak, abys toho později nelitoval!
Když tě někdo žádá o pomoc, neodmítej - nevíš, kdy ty budeš potřebovat pomoc od někoho jiného!!!

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 10.02.2009 19:46

Nevim jak autobaterka, ale baterky co cpeme do UPSek na albertech jsou 12V 700Ah a ty umi udelat peknou popaleninu. Uz sem videl borca co se oprel o kontakty a mel na ruce peknou duru... Takze bych to vzhledem k povaze autobaterky asi nezkousel...

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 10.02.2009 19:51

prud cez teba nepretecie, pretoze odpor v tvojom tele je vacsi ako v elektrickej instalacii cez ktory prud bezne tecie.

a si vezmi teoriu kedy tecie prud? ked je rozdiel napati medzi dvomi bodmi a material medzi nimi je vodivy, cim mensi odpor tym vacsi prud pretecie (kolko baterka da). startovanie je teda otvorenie prudovej cesty, znizenim odporu v elektrickej instalacii, ked otocis starterom. preto prud prave v tejto chvili, keby si sa chytil baterky cez teba nepretecie vobec :idea: ak nepretecie na rozpojenej baterke, tak na zapojenej do elektrickeho obvodu uz toboz nie

si myslim :idea:
ale mozno taram :mrgreen:

ale osobne by som to radsej neskusal :wink:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 10.02.2009 20:36

No ja jakozto elektrikar si pamatuju jednu poucku a ta je, ze baterky ktere umi udelat vice nez 0,6A mohou byt zivotu nebezpecne - dokonce mam pocit ze bezpecny proud je v desitkach mili amper! Jinak baterka Te popali - vysoky prechodovy odpor mezi Tvym telem a kontaktem baterie vytvori velke teplo - proto popaleniny. Nepsal sem ze projde proud, proud projde pokud je odpor dostatecne maly na dane napeti - pruraz izolace zpusobi napeti a ne proud, to ze protece proud je pouze nasledek toho ze se prorazi izolace (odpor Tve kuze). A u baterek pozor, stejnosmerne napeti vyssi nez 60V je smrtelne (ne okamzite, ale muze dojit k otrave krve nasledkem elektrolyzy krve) takze nezkousejte co kdo vydrzite! Sam sem dostal tolik ran ze to nepocitam a vim ze neco vydrzim, ale do tohodle bych fakt nesel :D

big_bart
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od big_bart » 10.02.2009 20:38

Kdyztak ja zajistim policejni dohled :lol: :lol: :lol:
Pokusneho kralika ale delat nebudu, PedroH by mohl vypravet :wink: :lol: viz. jeho pozdni prijezd na Focusickej srazek :wink: 8)

FF kombi 1.4 16V, rv. 1999 - prodáno
FF 3dv., 1.6 16V, rv. 1999 - prodáno
FORD Galaxy 2.0 TDCi, rv. 2007 - ukradeno
FORD S-MAX 2.0 TDCi, rv. 2008, cihlová barva - zatím ještě je :D

venaf
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od venaf » 10.02.2009 20:45

No takhle, kámoš argumentoval tím že na fábce si ted koupil xenonovy zarovky a jde mu do nich 5A. A prej tam má taky někde pojistku na 60A. Na to zas můj brácha kterej tomu rozumí mnohem víc jak já říkal že to tam je kvůli skratu. A že i kdybych tam nekam dal prsty při skratu tak v tom mziku se mi nic nestane...
Ford Focus 1.6 16V, 74kw, r.v.99

Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 10.02.2009 20:50

co treba jazyk na kabel od svicky ?
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 10.02.2009 20:55

No uplne idealne vzit solny roztok do toho namocit ruku, tou se oprit o - baterky a k tomu tim jazykem primo na urizly kabel svicky a projistotu jeste vsecko poradne omotat izolackou aby se neslo pustit a startnout to :D To by byl tanecek - myslim ze by dotycny do smrti neotevrel ani pribinaka a urcite by do konce zivota jeho zenu uspokojoval soused :D:D:D

Bulbaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bulbaj » 10.02.2009 21:26

Startovací proud výbojek v xenonových světlometech je taky hodně slušný - dle druhu výbojky až cca 30000 V . Je to asi podobné jako u svíček , ale pro kardiostimulátory vysoké riziko .
Obrázek

1.8 TDCi combi , 74 kW , tmavá modrá , 2004

Stehnak
Test driver
Test driver

Příspěvek od Stehnak » 10.02.2009 21:30

Smrtelna hodnota ss proudu je cca 15 miliAmperu - zelezi na momentalnich okolnostech, cloveku atd. Baterka v aute "protlaci clovekem" kterej se chytne obou polu (rekneme dvama rukama) proud I = U/R = 14/cca 5000 az 10000 = 2,8 az 1,4 mili Amperu, takze se teoreticky nic stat nemuze.

Tady tabulka pro stridavej proud:
Obrázek
Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD 2019 / Nissan Leaf 24 kWh 2012 / bylo Ford Mondeo ST 220 2006 / byl Ford Focus 1.6 16V 1999

Jozkablack
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozkablack » 10.02.2009 23:31

venaf píše:Ahoj všem, měl jsem teď s kámošem spor o to jestli dokáže auto zabít člověka. Myšleno proudem v sobě. Tedy napětím. Nechci to zkoušet ale prej když při startování se budu držet kontaktů na baterce tak mě to usmaží...nechce se mi věřit. Řekl bych že v žádné chvíli mě tam nic nemůže usmažit...nebo se pletu?? :roll:
Zabít asi těžko, to bys musel bejt chabrus na srdce a spíš skolabovat leknutim, ale spálenýho už jsem viděl a to při testu žhavící svíčky :roll:
big_bart píše:Kdyztak ja zajistim policejni dohled :lol: :lol: :lol:
Pokusneho kralika ale delat nebudu, PedroH by mohl vypravet :wink: :lol: viz. jeho pozdni prijezd na Focusickej srazek :wink: 8)
Barte Ty se prosím k tomu nepřibližuj ani jako policejní dohled. Už je tady diskuzí na tvoje zranění až dost. :lol:
Ford Focus combi, 1.8TDDI, 66KW, 03, červená sériovka kromě alu kol a folií 35%-15%-5%
Renault Megane 1.6 benál, 5dv, 1996

Nálevna U Velasů: https://www.restauraceuvelasu.freepage.cz/onas/

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 11.02.2009 07:04

Tak jak sem psal, 99% populace starsi 15ti let to nejspis nezabije, ale popaleniny z toho byt muzou. Pozor vsak na odev nasakly horlavinou :D At vas fakt nemusi PedroH hasit :D

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 11.02.2009 11:58

Když budete držet kontakty autobaterie dostatečně dlouhou dobu tak můžete
zemřít. Po pár týdnech můžete zemřit hlady..

Odpovědět

Zpět na „Pokec“