Dezinfekce klimatizace
- Peter5
- Junior
Re: Dezinfekce klimatizace
Este nieco ked som volal do servistu tak sa srvisny technik cudoval ked som mu to vravel lebo vraj citujem "je to cudne lebo na tychto autach sa klimatizacie nekazia" tak pre vsetkych s motorom 1.6 TDCi co maju problem s klimou sup sup do servisu lebo tieto klimy sa nekazia. To som len zvedavy na co pridu.
Focus 2008 facelift, 1.6 TDCi 66KW, Trend X, siva sea
Ford Kuga 2014, 2,0TDCi AWD, Powershift,
Ford Kuga 2014, 2,0TDCi AWD, Powershift,
- Jozef
- Pokročilý
Ta Tvoja manzelka Ta musi mat veeeeeelmi radapanther7 píše:O té loužičce jak se bavíte-jak vytéká z výparníku, tak sem manželku na dovolené v Chorvatsku vydusil-jsme šli kolem a já si všiml loužičky pod motorem-tak říkám manželce-je to špatný teče nám olej a nedojedem domů. manželka začala nadávat-když je to nové auto atd. tak sem ji chvíli nechal vycukat a pak ji řekl, že tj. klima....

-
- Nováček
Dezinfekcia klimatizacie
Po zime som opat zacal pouzivat klimu a citim z nej zapach. Mam nabehane 27000 a zda sa mi to divne. Pri kontrole po 20tis bol pelovy filter meneny, aspon to bolo na fakture.
Da sa to nejak zistit, ci bol originalny filter skutocne meneny?
Zapach citim len pri klimatizacii, resp po jej vypnuti. Ked je vonku vlhko a klima pustena neni, tak to nesmrdi, takze asi to bude len v klime.
Mate niekto skusenost s dezinfekciou klimy (najma po tak kratkom case)?
Dikes
Da sa to nejak zistit, ci bol originalny filter skutocne meneny?
Zapach citim len pri klimatizacii, resp po jej vypnuti. Ked je vonku vlhko a klima pustena neni, tak to nesmrdi, takze asi to bude len v klime.
Mate niekto skusenost s dezinfekciou klimy (najma po tak kratkom case)?
Dikes
- Forfoc
- Pokročilý
Re: Dezinfekcia klimatizacie
Něco se dozvíš zde: http://mtw.fordclubs.org/article.php?ar ... 3&rubrik=1
Návod není na Focuse II, protože má pylový filtr jinde než předcházející model.
Návod není na Focuse II, protože má pylový filtr jinde než předcházející model.
- Damon
- Test driver
Sloučení témat
Prosím o použití funkce Hledání před založením nového zbytečně duplicitního tématu.
Díky

Prosím o použití funkce Hledání před založením nového zbytečně duplicitního tématu.
Díky
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999
- jirinp
- Nováček
Tož jsem zmaten. Fika mam pul roku, začal jsem užívat po zimě klímu a trošku smrdí, tak jsem nastudoval forum, pořidil novej filtr http://www.auto-pilot.cz/82/196897/Cata ... uct=105741 a tudle čistící směs http://www.olejshop.cz/xVP-crc-cistici- ... zace-400ml
Dle tohodle návodu http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=180 jsem to tam chtěl aplikovat spodkem, ale nesehnal jsem malej šroubovák. Tak jsem šel na vrchní variantu, která je psaná i na spreji. Plastovej dekl už má něco zasebou, ani není přilepený ke sklu (musím později pořešit), šel dobře dolů, kromě semínek na filtru, jsem objevil mrtvolku ptáčka v motoru (tak týden max tam mohla být). No ale po sundání piloveho filtru, kam zavést tu hadičku od spreje? Pod mřížkou je jakoby obrácená miska a pod ní není viděť, korát nějaká trubička, do které jsem se netrefil samozřejmě Stačí to nastříkat do toho prostoru jakoby pod to miskou, nebo tam trefovat nějaký menší otvor? Či má sehnat šroubovák a zvolit spodní variantu? Co je lepší?
Další matoucí věc je pro mě, že na spreji a tu http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=180 se píše o teplém vzduchu, kdežto v tomto vláknu se píše, že se má zapnout klimatizace. Tak co je lepší?
Dík za poznatky
Dle tohodle návodu http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=180 jsem to tam chtěl aplikovat spodkem, ale nesehnal jsem malej šroubovák. Tak jsem šel na vrchní variantu, která je psaná i na spreji. Plastovej dekl už má něco zasebou, ani není přilepený ke sklu (musím později pořešit), šel dobře dolů, kromě semínek na filtru, jsem objevil mrtvolku ptáčka v motoru (tak týden max tam mohla být). No ale po sundání piloveho filtru, kam zavést tu hadičku od spreje? Pod mřížkou je jakoby obrácená miska a pod ní není viděť, korát nějaká trubička, do které jsem se netrefil samozřejmě Stačí to nastříkat do toho prostoru jakoby pod to miskou, nebo tam trefovat nějaký menší otvor? Či má sehnat šroubovák a zvolit spodní variantu? Co je lepší?
Další matoucí věc je pro mě, že na spreji a tu http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=180 se píše o teplém vzduchu, kdežto v tomto vláknu se píše, že se má zapnout klimatizace. Tak co je lepší?
Dík za poznatky
FF Combi 1,6, r.v. 1999, tmavěmodrámetlička
Od 6/2013 Auto s pííp ve znaku, jízda plná zázraků - aneb Fluence. Focus prodán tchánovi, takže se o něj stále starám
Od 6/2013 Auto s pííp ve znaku, jízda plná zázraků - aneb Fluence. Focus prodán tchánovi, takže se o něj stále starám
- Mira
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
jirinp: jen ti popíšu vlastní zkušenost z velikonoční neděle. jak píšeš nastříkal jsem to jen do prostoru pod pylovým filtrem (žádný šroubovák). hadička měla na konci 3 malé dírky, kterými se ta pěna pěkně rozprašovala, po chvilce to začne stékat dolů a myslím si, že to by měl být ten účel. do všech dalších průduchů/výdechů jsem to strčil kam až to šlo a taky důkladně vysprejoval. taky jsem dal pořádnou dávku do výparníku zespod auta. teď to v autě voní (před dezinfekcí mi klima nesmrděla) a uvidím až při častějším použití klimy jestli jsem to udělal správně (když jsem byl dezinfikovat poprvé u forda, tak to byl úplně stejný postup)
každý přípravek od různých firem a výrobců má svůj návod jak dezinfikovat, takže pozor na to!!!
každý přípravek od různých firem a výrobců má svůj návod jak dezinfikovat, takže pozor na to!!!
- Forfoc
- Pokročilý
Zápach klimatizace vzniká nejčastěji ve výparníku a způsobují ho bakterie a plísně, které se množí na vnitřním výměníku klimatizace (tzv. výparníku), protože jde o nejchladnější a nejvlhčí místo v interiéru vozidla.K čištění či dezinfekci klimatizace existují nejrůznější prostředky, které se dají rozdělit do čtyř skupin. Je důležité si přečíst návod na konkrétním přípravku a podle toho zvolit přípravek, který se nám nejlépe hodí .
1. Přípravky pro odstranění (pohlcení) zápachu někdy kombinované i s dezinfekcí: při použití není třeba vůbec nic demontovat, přípravek se položí na podlahu za zadní sedadlo či jinam dle návodu a zapne se vnitřní okruh cirkulace vzduchu a přípravek se odjistí (pak sám stříká náplň do interiéru vozidla). Počká se cca. 10 minut než se vyprázdní a je hotovo. Použití není vhodné, když už je zápach klimatizace silný.
2. Přípravky k dezinfekci (odstranění bakterií atd., které se mají nastříkat do průduchů, odkud fouká vzduch v interiéru- většinou jsou to přípravky, které vytvoří pěnu a stříkají se do všech možných výdechů v interiéru. Zde opět většinou nedojde k úplnému odstranění zápachu, protože se pěna nedostane pořádně na výparník.
3. Přípravky k dezinfekci (odstranění bakterií atd.), které se stříkají do prostoru sání vzduchu (v motorovém prostoru před předním oknem, zde nutná demontáž pylového filtru. U Focuse II, je demontáž pylového filtru pro amatéra velmi komplikovaná a proto dle mne pro Focuse II nepoužitelné.
4. Přípravky k desinfekci (odstranění bakterií atd.), které jsou určeny k nastříkání přímo na výparník. Tyto prostředky (bod č.4) a tato metoda (bod č.4) je nejúčinější a na 99,9% vyřeší problém se zápachem. , jak se k výparníku u Focusu II. dostat.
V prostoru u spolujezdce vedle řidiče se odmontuje plast, který drží jeden šroubek .Následně vyndáme kolínko pootočením (je tam jen nacvaklé). Nyní máme otvor, do kterého zasuneme hadičku z přípravku na čištění klimatizace a celý obsah, který vytvoří pěnu tam nastříkáme. Přesný návod jak postupovat je vždy uveden na obalu a líší se dle konkrétního přípravku. Po vystříkání výparníku a následnému počkání, než přípravek pomalu odteče, se můžeme kochat svěžím vzduchem . Po zápachu není ani památky. Vše je jen má zkušenost a můj amatérský postup. Neručím za to, že je vždy vše tak jak jsem napsal.
1. Přípravky pro odstranění (pohlcení) zápachu někdy kombinované i s dezinfekcí: při použití není třeba vůbec nic demontovat, přípravek se položí na podlahu za zadní sedadlo či jinam dle návodu a zapne se vnitřní okruh cirkulace vzduchu a přípravek se odjistí (pak sám stříká náplň do interiéru vozidla). Počká se cca. 10 minut než se vyprázdní a je hotovo. Použití není vhodné, když už je zápach klimatizace silný.
2. Přípravky k dezinfekci (odstranění bakterií atd., které se mají nastříkat do průduchů, odkud fouká vzduch v interiéru- většinou jsou to přípravky, které vytvoří pěnu a stříkají se do všech možných výdechů v interiéru. Zde opět většinou nedojde k úplnému odstranění zápachu, protože se pěna nedostane pořádně na výparník.
3. Přípravky k dezinfekci (odstranění bakterií atd.), které se stříkají do prostoru sání vzduchu (v motorovém prostoru před předním oknem, zde nutná demontáž pylového filtru. U Focuse II, je demontáž pylového filtru pro amatéra velmi komplikovaná a proto dle mne pro Focuse II nepoužitelné.
4. Přípravky k desinfekci (odstranění bakterií atd.), které jsou určeny k nastříkání přímo na výparník. Tyto prostředky (bod č.4) a tato metoda (bod č.4) je nejúčinější a na 99,9% vyřeší problém se zápachem. , jak se k výparníku u Focusu II. dostat.
V prostoru u spolujezdce vedle řidiče se odmontuje plast, který drží jeden šroubek .Následně vyndáme kolínko pootočením (je tam jen nacvaklé). Nyní máme otvor, do kterého zasuneme hadičku z přípravku na čištění klimatizace a celý obsah, který vytvoří pěnu tam nastříkáme. Přesný návod jak postupovat je vždy uveden na obalu a líší se dle konkrétního přípravku. Po vystříkání výparníku a následnému počkání, než přípravek pomalu odteče, se můžeme kochat svěžím vzduchem . Po zápachu není ani památky. Vše je jen má zkušenost a můj amatérský postup. Neručím za to, že je vždy vše tak jak jsem napsal.
Naposledy upravil(a) Forfoc dne 11.05.2009 07:06, celkem upraveno 10 x.
- killerhammer
- Test driver
ta odtokova hadicka z vyparnika sa da najst aj pod autom, ked vypnes klimu tak stade kvapka kondenzovana voda.
nemusis teda nic demontovat ale nastriekat to spod auta
je to, ako si napisal, pri nohach spolujazdca, ked sa pozries zospodu auta, je to tesne za prednym kolesom, tak 80cm od kraja auta
nemusis teda nic demontovat ale nastriekat to spod auta

je to, ako si napisal, pri nohach spolujazdca, ked sa pozries zospodu auta, je to tesne za prednym kolesom, tak 80cm od kraja auta

- Forfoc
- Pokročilý
Jo to máš pravdu, ale přes to kolínko, nedostaneš hadičku. Láme se to do pravého úhlu a následně se odtok láme ještě jednou do pravého úhlu (druhý konec gumové hadičky) Tím pádem se obsah spreje nemůže dostat k výparníku nebo se dostane jen částečně. Tím, že to odmontuješ, máš otvor, kam bez problému můžeš dát hadičku a i s ní můžeš lehce manipulovat a tím pádem lépe vytříkat celý prostor výparníku.
Odmontování plastu, a následné "vytočení" kolínka je otázka max. 5 minut.
Odmontování plastu, a následné "vytočení" kolínka je otázka max. 5 minut.
Naposledy upravil(a) Forfoc dne 11.05.2009 07:10, celkem upraveno 1 x.
- jirinp
- Nováček
V sobotu jsem s tím zápasil. Pod pylákem to nastříkat je blbost, by všechna pěna šla na motorek, ale to jsem zjistil až po demontáži motorku (blbě jsem četl, hledal, nebo to tu nikdo nezmiňoval?). U FF1 se motorek trošku blbě se vyndává, 3. šroub byl schovaný za výdechem na nohy a ten má zas šroub schovaný pod kastlíkem. Takže demontáž kastlíku, pak průduchu na nohy, motorku, otvorem vlevo jsem to tam napral. pak jeste do vydechu. Jestli to pomohl nevim, od te doby jsem nejel. Zitra zkusim.
FF Combi 1,6, r.v. 1999, tmavěmodrámetlička
- Dzefer
- Zkušený
Forfoc, napisal si ten navod v pravej chvili
Chystam sa dezinfikovat klimu a vymenit filter a presne toto som potreboval!

-
- Test driver
Nejako skoro od kupy auta rozmyslas nad dezinfekciou klimy a vymenou filtra
mas s tym uz nejaky problem
,alebo len prevencia 

- Forfoc
- Pokročilý
Ano měl jsem s tím problém. Klimatizace už po vypnutí smrděla. To samé jsem měl i u předcházejícího Focuse, u kterého mi klima smrděla také už první rok. Dokonce jsem jí nechával hned při první servisní prohlídce vyčistit.zirafak píše:Nejako skoro od kupy auta rozmyslas nad dezinfekciou klimy a vymenou filtramas s tym uz nejaky problem
,alebo len prevencia
Nyní jsem si řekl, že nebudu živit ty darmožrouty u Forda a pustil jsem se do toho sám. Nejprve jsem použil sprej (pěnu) co se stříká do výdechů v interiéru. Výsledek byl nic moc. Po vypnutí klimatizace to stejně smrdělo, jen to mělo trochu jiný pach.
Pak jsem našel, jak se dostat k výparníku a tak jsem použil sprej (pěnu), co se stříká přímo na výparník. Nyní je zápach pryč a z průduchů mi jde vzduch snad čistější, než je v Alpách.

PS: Za smrad klimatizace může v 99% výparník. Pylový filtr nebývá příčinou zápachu. Teď v květnu (máji) půjdu na 1.servisní prohlídku, tak samozřejmě pylák vymění.
PS: 2. klimatizaci vypínám 5. minut před ukončením jízdy a stejně hned první rok smrděla.
-
- Test driver
ja som sa to pytal dzefera,ale ok,aj ked ty odpovedas,lebo ja mam auto 1,5 roka,pelovy filter povodny/nemeneny/ a zatial vobec nic nesmrdi
ale aspon viem,co treba spravit,ked bude smrdiet