LPG - montáže a zkušenosti sem...

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Quickie
Moderátor
Moderátor

Re: LPG - výrobce AC

Příspěvek od Quickie » 06.12.2012 20:40

stanikg píše:poradte mi rozmislam nad lpg pre ktory system sa rozhodnut solaris alebo brc .aky je rozdiel medzi ni mi . mam FF II 2010 1.6 benzin 16V, 74kW shda
dnes som sa bol pýtať na LPG tu > http://www.autonaplyn.sk/
sympatická pani si vypýtala technický preukaz a povedala mi dva systemy montovatelné do mojho forda
BRC > 1040 € + cca 80 € flashlube
Solaris > 950 € + cca 80 € flashlube
k tomu ešte 56 € kolok na odbor dopravy a odporúča sa prvá nádrž full, čo je +/- 30 €

BRC je taliansky, Solaris polský, ale vraj s nim maju velmi dobre skusenosti a aj prípadný servis je lacnejší ako u BRC..
najazdím cca 20tkm ročne, auto si nechám kým ho nezoderiem, takže nejdem riešiť či sa plyn oplatí alebo nie.. v mojom prípade ANO..
a kedže tu systém Solaris nepoznáte, tak je asi blbé sa pýtať na jeho spolahlivosť, takže skusim googliť inde.. nejde mi o tých 100 € rozdielu, skor som len zvedavý..

ale mám predsalen otázku ohladom flashlube a to, že či ked je FL namontované, tak sa montuje ešte aj prístrek benzinu, alebo ked je namontovany FL tak ten prístrek nemusí byť, alebo ako to je?

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 06.12.2012 20:58

Řešil jsem něco podobného, jestli dát STAG (polsko-italský) a nebo BRC - rozdíl cca 2000. Dal jsem STAG, ne kvůli penězům, ale protože je servis levnější (např cena vstřikovačů atd). Dal jsem VAP Saver, přívstřik jsem nedělal, protože s autem jezdím tak nějak v klidu a nad 4000 ho vytočím málokdy, respektive nejezdím stále nad 4000. Pokud bych ale měl FF s 5-kvaltem a jezdil na dálnici 140-150, asi bych to možná řešil, protože tu kluci přišli mimojiné na to, že podtlakové Flashlube atd fungují nejvíce při volnoběhu, či brzdění motorem a v záběru tam prý tolik tekutiny nejde (malý podtlak) :nixw: Takže to musíš zvážit podle svých podmínek, jak jezdíš.

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 06.12.2012 22:35

jazdim dost aj dialnice, pravidelne.. ale chodím 110-120 km/h, takže motor velmi netočím, pri tej rychlosti je to cca 3000 rpm...
za ten prístrek sa zrejme niečo dopláca, potom sa teda ešte opýtam aj na toto, že čo mi odporučia..
ale jednoznačne mi pani povedala, že u forda flahslube treba...
niekde som tu ale postrehol poznamku, že to nema nejaky efekt a zbytočne to zasiera tuším volnobežný ventil a že stačí dať po 5 nadržiach LPG jednu plnú na benzín.. tak nevím

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 06.12.2012 22:59

Nevím jak FF, ale u Mondea to volnoběžný ventil nezasírá, je to až za ním.

honza_
Nováček
Nováček

Příspěvek od honza_ » 07.12.2012 13:45

Zdar plynaři, před časem jsem tu sháněl reference na systém a dílnu a nějakých se mi dostalo, za což dík. Nuže: už to tam mám - elpigaz od Coubala. Přistřik benzínu od cca 3300 rpm, žádný flashlube, nádrž toroid 53 l, "plnou" načepovali 43, přepínání při 30° C.

Nechali mi původní svíčky, olej prý mám dávat taky jako dřív a stále po 20 000 km.

První dojem - jede to hůř o cca takovej kousek, jako bych měl vedle sebe spolujezdce.

Dotaz - měřák spotřeby na palubním počítači ukazuje o malinko vyšší čísla než před zástavbou. Myslel jsem si, že bude ukazovat skutečnou spotřebu benzínu i po zástavbě (přístřik a starty), tedy cca 1 - 2 l/100 km, a to tedy ne. Jsou ta čísla teď tedy vůbec k něčemu?
FF 2010 16V. LPG elpigaz, přístřik benzínu, bez flashlube

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 07.12.2012 13:53

Mně třeba palubák ukazuje cca o 0,5l vyšší spotřebu, než skutečně na LPG projedu. Ale neřeším to, prostě po zástavbě LPG ho nesleduju a řídím se spotřebou od plna do plna. Skutečnou spotřebu benzínu to ukazovat asi nemůže, podle mě je řídící jednotka propojena s řídící jednotkou LPG a tím pádem se ukazují hodnoty LPG (které se řídí hodnotami vstřiku benzínu z benzínové řídící jednotky).
Alespoň tak mně to bylo vysvětleno.

Jinak ohledně přívstřiku, někdy před rokem jsem sháněl info o přestavbě, a jeden člověk z dílny, kde montují Prins mi napsal toto:
Dobry den pane xxx,
prestavba sestivalce s Prinsem stoji priblizne 37000,- + DPH u BRC je to mene. Privstrik benzinu, coz me zni jako blbost a neni legistativne povolena se u techto lepsich systemu nedeje a je mozne je doplnit zarizenim dodavajicich aditivum primo do lpg vice info vcetne testu naleznete na strankach vyrobce http://www.prins.eu v sekci Valvecare

Od té doby jsem to neřešil, montáž jsem nechal dělat jinde, ale docela mi to utkvělo v hlavě, nesetkal se někdo s podobným názorem? Jinak to byl docela ceněný člověk na Volva, na Volvo foru ho všichni chválí, takže nevím... :nixw:

honza_
Nováček
Nováček

Příspěvek od honza_ » 07.12.2012 14:02

Setkal jsem se s podobným názorem. V jedné dílně, kam jsem volal, chlapík montoval jen STAG a ještě nějakej jeden systém, kterej přístřik neumožňuje. A tvrdil mi neochvějně, že to u atmosférických motorů není možný, že se to dává jen na TSI. A přitom byl to chlapík, na kterýho jsem přitom nasbíral z různých stran převážně pozitivní reference, ale tahle jeho "pravda" mě přesvědčila o tom, že si mám zvolit jinou dílnu.

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 07.12.2012 14:37

Mám pocit, že Stag umožňuje, ale jen verze PREMIUM...a nebo si to pletu s možností online načítání adaptačních hodnot paliva z ř.j. motoru.
Obrázek
Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
Limited edition GHIA MÍNUS

Klvys
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klvys » 07.12.2012 16:32

Když tadyk někdo psal jestli se mu plyn vyplatí atd..Najezdím ročně asi 13000km jsem student.Do auta bych si plyn asi sám nedal je to další věc v motoru a navíc další věci ale zkusil jsem to musím uznat že jezdím asi za 200kč 100km když přičtu i benzin.Kdybych měl benzinové auto s průměrnou spotřebou 8,5L tak jezdím za 300kč ale do auta co jsem koupil starši s plynem jsem vrazil jen za opravy plynu asi 7000kč takže nevím z čeho vybírat :-D

sitalik
Nováček
Nováček

Příspěvek od sitalik » 09.12.2012 12:31

honza_ píše: Dotaz - měřák spotřeby na palubním počítači ukazuje o malinko vyšší čísla než před zástavbou. Myslel jsem si, že bude ukazovat skutečnou spotřebu benzínu i po zástavbě (přístřik a starty), tedy cca 1 - 2 l/100 km, a to tedy ne. Jsou ta čísla teď tedy vůbec k něčemu?
Spotreba na palubnim pocitaci je po zastavbe LPG pouze orientacni. Funguje to tak, ze RJ LPG je napojena na RJ motoru a bere si z ni informace podle kterych prepocita vstrikovaci cas pro LPG vstrikovace. V idealnim pripade by to RJ LPG mela napocitat tak, aby RJ motoru nemusela delat korekce vstrikovacich casu (na zaklade zpetne vazby z lambda sondy). Realita je ale takova, ze k urcite korekci vetsinou dojde (preciznost nastaveni RJ LPG, kvalita LPG, teplota a tlak vzduchu, ...)
Palubni pocitac bere stale informace z RJ motoru, takze ukazuje jakousi teoretickou spotrebu jako kdyby se jelo na benzin. Ale to je opravdu zjednoduseny pohled na vec, protoze se RJ motoru musi tak jako tak na LPG trochu prizpusobit (rozdilna vyhrevnost a oktanove cislo mezi LPG a benzinem).

honza_
Nováček
Nováček

Příspěvek od honza_ » 10.12.2012 07:31

Díky za vysvětlení. Pokud tomu teda správně rozumím, pak aktuální zobrazená spotřeba zrovna moc skutečnosti odpovídat nebude, ale průměrná skutečná spotřeba, zanedbáme-li vliv počtu startů na béňo a teploty při nich, by měla být cca nějakým (např. 1,2*?) násobkem průměrný zobrazený spotřeby, ne? Jinými slovy - pokud by se dal na benzínové ŘJ nastavit nějakej ten Opravenkův součinitel, pak by mohla průměrná zobrazená spotřeba cca odpovídat průměrný skutečný spotřebě. Ne?

honza_
Nováček
Nováček

Příspěvek od honza_ » 10.12.2012 11:26

Jinak po 480 km mi to přeplo na benzín a to jsem bral 43 l. Z toho vychází spotřeba 9 + ještě něco benzín (asi něco mezi 1 a 2 l/100). To mě teda moc nepotěšilo.

Klvys
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klvys » 10.12.2012 11:58

však co si myslel za 9 litru plynu jezdi v prumeru si myslím každe normalní auto :) taky jezdim za 9 cca pak je tu Mira ten jezdi taky kolem 8-9

honza_
Nováček
Nováček

Příspěvek od honza_ » 10.12.2012 13:00

No myslel jsem, že to bude míň, protože i s tím benzínem to hodí určitě přes 10 l paliva /100 km. Myslel jsem si, že to bude tak 9 l paliva /100 km.

jimm
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od jimm » 10.12.2012 15:38

V létě se ti trochu ta spotřeba sníží cca o 1.litr.
ford mondeo 1.8 92kw lpg elpigaz r.v.2001 https://www.lpg.cz/main/

Odpovědět

Zpět na „Motor“