Takze som skompletizoval simulaciu zrychlovania, zatial je to ale iba pre 2.0 TDCi, ako podklad sluzi graf priebehu krutiaceho momentu v PDF subore vo vlakne
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 18#p429718
Krivka bola interpolovana s rozostupom 500 otacok/min (viem, chcelo by to viac, no svojmu ucelu to posluzilo). A tu su zavery :
Tento graf ukazuje zrychlovanie bez radenia na jednotlivych stupnoch, krivka zrychlenia kopiruje krivku krutiaceho momentu - cize pravdu mam ja

a TDI kopanec sa rovna rychlejsiemu zrychlovaniu. Okrem toho s rastucimi otackami zrychlenie napriek narastu vykonu motora klesa... Co je zaujimave, tak pri celkovej ucinnosti prenosu vykonu 0.82 (82%) sa mi nepodarilo v modeli prekrocit 200 km/h, no simulacia zrychlenia do 130 km/h bez pouzitia 5. alebo 6. stupna sedi. To znamena, ze 6 kvalt MMT6 pouziva nejaky trik, ktory zvysuje ucinnost 5. 6. stupna na cca 92%, pretoze az s takymto nastavenim sa mi podarilo nasimulovat technicakovu rychlost 203 km/h.
Tu bolo simulovane zrychlovanie na 4. a 5. stupni bez preradenia, dalej zrychlenie s podradenim zo 4. na 3. hned na zaciatku, naslednym radenim pri 4500, 4000 a 3500 otackach. Simulacia podradenia a radenia je mierne idealizovana, casom skusim najst presnejsi model. Ako je vidiet, z grafov vyplyvaju 2 podstatne veci :
- je celkom zbytocne v 70 stracat cas podradenim do trojky, zurivym tocenim motora a naslednym radenim z 3. do 4., akceleracia iba na 4. je jednoducho lepsia;
- ak uz aj budem podradovat, rozdiel medzi naslednym radenim z 3. do 4. pri 3500 a 4500 otackach je zanedbatelnych 0.4 sekundy v prospech pre tocenie az do obmedzovaca (a riskovanie preskocenia rozvodu

) K tomuto zisteniu by som chcel poznamenat, ze v praxi som nameral nieco ine - vid
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 61#p525861, rozdiel je na 99% sposobeny nevhodnou simulaciou preradenia, pretoze nezohladnuje prudke spomalenie sposobene silou odporu prostredia, ktora rastie so stvorcom rychlosti, takze je celkom dobre mozne, ze casy sa budu zhodovat. Dalej je diskutabilne, ci do celkoveho casu zaratavat uvodne podradenie zo 4. na 3. Ak by sa nezaratalo, zbesily dialog motora s obmedzovacom by sa rovnal zrychleniu bez podradenia - pravda je v tomto pripade na oboch stranach. Preto hned ked to bude mozne, skusim svoje merania zopakovat a spresnit model radenia.
DV6 nie je motor. Ale sustava nahodne umiestnenych suciastok co vrcia a trasu sa a popritom zeru naftu...
Mondeo 2.5T Titanium SK
ZEM JE NASE IHRISKO