Od 1.1.2016 probíhá měření emisí před vlastní STK poněkud odlišným způsobem než dříve.
Nejdříve se načítá diagnostika (samozřejmě
nesmí být přítomna závada ovlivňující emise) a také
READINESS CODE - zjednodušeně řečeno "stav připravenosti k emisnímu testu".
Nemusí vám zrovna svítit MIL kontrolka a přesto budete mít readiness code nezpůsobilé (hodnota 1) k měření emisí. Do 30.6. je přechodné období tolerance, od 1.7. by měla veškerá komunikace STK - dohled nad STK běžet online, takže technik ani nemůže "přivřít oko".
Jakmile máte readiness vyčtený diagnostikou chybný nebo "nedokončený", jdete z hřiště, technik je povinnen vás poslat pryč, do servisu, k opravě.
(víc si o tom načtěte, je toho plno)
A teď k věci: Focus 1,6 Duratec 74 kW /2008 najeto 138 000 km , čerstvě rozvody, svíčky, čistá paměť závad, od výměny rozvodů (odpojena baterka) cca 800 km.
Načetl jsem před cestou na STK readiness- a hle, jedno"nedokončeno". Byl jsem upřímně zvědavý, co bude.
Technik to samozřejmě zjistil a smál se, že kdybych přišel v červenci, jel bych hned pryč
(v dobrém, sympaťák, hezky jsme si pokecali, posléze i s majitelem STK)
Změřili jsme poté emise a výsledek : volnoběh CO 0,013 % (limit 0,5 %) a zvýšené otáčky 2280 /min 0,014 % CO (limit 0,3%) - čili emisně stav hodně dobrý, max. cca
do 5 % limitu!!!
Za "nedokončený" readiness kód vás ale vůbec k měření po 1.7. nepustí !!!
Já teď STK mám OK, ale věřím, že spousta Forďáků bude mít problém, protože se mi vůbec nepodařilo na svém autě dosáhnout, aby readinness code " týkající se "comprehensive component monitor" tedy zhruba "monitoring dalších součástí" (který by se mohl týkat třeba senzorů - MAF, teploty, rychlosti atd.) byl ve statusu OK.
Pořád je značený jako "
nedokončený".
A pak jsem to našel.
Je to nejspíš VLASTNOST Forda a proto si před STK vytiskněte a vezměte sebou přiložený
dokument dovozce - ať vás zbytečně nevyhazují než vůbec otevřete pusu...To prohlášení je sice omezeno 30.6.2016, ale protože je ten problém dovozci znám,bude se to nejspíš řešit a já sám okamžitě odesílám dotaz se žádostí o informaci, jak dál.
Děkovat mi nemusíte, pošlete raději děkovný dopis nebo mail na Ministerstvo dopravy a malý příspěvek na dětský domov nebo kočičí útulek. Sledujte můj Twitter a webovky a hlavně - dávejte najevo, že vám není jedno ta stále se zvyšující buzerace a utahování šroubů

- Načteno diagnostikou