zirafak píše:do 1,6-tky mu 4litrovka staci.
Bohuzial do 1.6-ky ide 4,25 litra takze mu to nestaci
Ja som zase citanim tohto vlakna + dalsich for a clankov dospel k nazoru, ze vacsina ludi leje do svojich aut olej, ktory nesplna pozadovanu specifikaciu resp. viskozitu. Pozorujem vseobecnu tendenciu k priplacaniu si za "znacku" a k predlzovaniu intervalu vymeny (... ved ten olej stal tolko a tolko penazi, to este vydrzi par tisic km nad ramec) Napriek tomu je pomerne malo takych, ktori maju s motorom v suvislosti s nevhodne zvolenym typom oleja nejake vacsie problemy - nadmerny ubytok oleja atd. Vacsinou problemy nastavaju ked sa svojvolne predlzuje interval vymeny.
Hlavne si uvedomme ze posledne prispevky piseme o 10 rocnej benzinovej 1.6. Ten motor nejako zazracne nepojde, aj keby si do toho lial oleje z NASA. Na druhej strane, castokrat su v nom pouzivane oleje urcene pre VW group a motor s tym nema ziadny problem (aspon podla vyjadreni majitelov).
V manuale k fofo1 sa pise, aky olej by si mal idealne liat do auta + ford specifikacia. Okrem toho je tam uvedeny rozsah viskozit, ktore je tiez mozne pripadne pouzit + vykonnostna trieda. Nie je tam vyslovne uvedene ze musis pouzivat 5w-30 od Forda ...
zirafak píše:
podla tvojho navodu od zajtra lejem do mojho kocara fritovaci olej z lidla,lebo ak dodrzim vymenny interval,tak je to vlastne jedno
Nikde som nepisal ze ma niekto v aute pouzivat fritovaci olej odkialkolvek

Toto je vlakno o motorovych olejoch. Kazdy jeden takyto olej, ktory je bezne dostupny na nasom trhu, musi splnat specifikaciu nejakej automobilky. Tym padom bol uspesne testovany pre pouzitie v danom type spalovacieho motora.
Ja osobne pouzivam Formula E (pri dalsej vymene to bude F), lebo sa javi ako najvhodnejsi a je aj pomerne lacny.