Stránka 2 z 2

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 18:23
od pbjun
Svickova na grilovani neni to prave orechove...
Ja kdyz resim steaky tak prvne se divam na stari zvirete ze ktereho je maso,
druha dulezita vec je zda je maso odlezele - otisk prstu musi zustat!
Dalsi veci je, ze maso by melo byt prorostle jelikoz nositelem chuti je prave tuk.
Takze na gril beru veprovou krkovicku a z hoveziho beru zadni z namibijskych bycku a z drubeze stehenni rizecky :) Maso nechat odlezet pri pokojove teplote aspon hodku a krajet na platky ktere budou mit cca 4 - 5cm tloustku ktera bude rovnomerna. Korenim pred grilovanim solim po. Po sundani z plotny nechat 10 minut odlezet bokem a pak jist.
Zatim sem nemel stiznosti :)

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 20:58
od misoo
Hmmm a kde sa daju zohnat namibijsky byckovia ? Alebo chodis po nich do Namibie ? :D
A este jedna otazka, ako zistim vek zvierata ? Pochybujem ze to nejaka predavacka aj u sebelepsieho masiara bude vediet... ??

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 21:02
od kozlow
čéče ono to je u každého masa většinou napsané a naposledy jsem v masně i viděl, co že to poráželi a kdy. Ale asi to tak nebude všude.

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 21:28
od frantik.17
...svíčková, dobře upravená, je na gril nejlepší :palec_nahoru:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 22:32
od solfan
chlapi dooooost :-)
ale super tema...ja som zatial griloval...no, radsej ani nebudem vraviet :-)
ale poucim sa a verim, ze sa aj na zaklade tohto vlakna zdokonalim...
franitk, tie tvoje vety zneli jak z pospektu, klobuk dole :perfect:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 08:20
od pbjun
Namibijske hovezi se da koupit v makru, je tam vek zvirete, pohlavi, den a hodina porazky zvirete a datum a hodina baleni.

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 09:21
od misoo
makro to je co ??? :D

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 09:27
od Marťas

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 09:49
od misoo
my metro este nemame... :roll: :mrgreen:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 10:26
od C-Maxis
Pridam svoji trosku:
z mas mam uplne nejradeji hovezi, ale jim ho malokdy. Mam skoro hruzu ze zvejkaciho masa.
Pro me nejlepsi maso zustava Rib Eye. Konkretne Uruguay. Ale i jine jihoamericke staty jsou OK.
Problem doma klidne i u prave svickove je (krome ceny) jednak stari, pak pohlavi a take plemeno. Koupit svickovou z ceske kravy (mlecne plemeno) 28 mesicu stare a chtit z toho udelat mekkou minutku je nemozne.
A jeste ke vsemu asi i hygienicke predpisy. Protoze se u nas prodava maso "cerstve", jen par dni po porazce a to je problem.
Steaky chci tak 300 gr na porci, 3-4 cm. Zasadni problem je dostat/uriznout steak rovnomerne uriznuty. Trochu oliv. oleje a nechat odlezet. Vysoka teplota steakove panve, postrikat olejem a zprudka na zacatku na zatazeni masa, pak zvolnit. Po otoceni pridat kousek normalniho masla, ale tak 2 minuty pred koncem, aby se neprepalilo. Pak polit stavickou a nechat maso odpocinout a mezitim na stejne panvi udelat "topinku" z normalniho chleba- Sumava a pod. Chleba lehce postrikat olejem z obou stran a dat opect na panev. Donasakne to trochu stavy z masa a chut a vune je uplne skvela.
Me osobne vyhovuje steak spis na panvi, na grilu se mi to tak dobre nedari.

Samostatnou otazkou je zdroj masa. Makro /Metro je solidni a relativne casto se da koupit dobre maso za solidni cenu pres slevomat, vykup to a podobne slevove servery.

Mnam :huraa:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 10:41
od misoo
cim viac citam vase skusenosti a hlavne co to vsetko obnasa, tym sa toho viac bojim a asi zostanem len pri restauracnych steakoch. ked si zratam co vsetko to stoji a co to obnasa, lepsie mi vyjde ist do drahej restiky na paradny steak a mam to bez namahy :mrgreen:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 10:43
od pbjun
My na maso chodime zasadne do makra pripadne se koupi cele sele/jehne z biochovu a naporcuje se doma :D
Jinak na cenu u masa je lepsi nehledet - pak si nikdy nepochutnas... A v restauracich to vetsinou neumi a kdyz umi tak delaj ze zmrazeneho masa, ci chlazene a hned na panev a to neni dobre...

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 15.08.2011 10:48
od misoo
jj ja som kedysi steaky moc neobluboval, lebo to vacsinou vsade je zvykacie alebo gumene, nikdy mi moc nechutilo... ale co som jedol minule u chagallrestaurant.eu to bola maximalna gurmanska orgia, uplne ma ta chut dostala, preto som sa o to zacal zaujimat... :D