Tak. Možná bych to měl psát do rubriky "co vás dnes vytočilo", protože jsem tu teď seděl asi hodinu a chtěl jsem se s vámi podělit o jeden recept, kterej jsem dnes dokončil. Tu hodinu jsem psal a přidával spoustu fotek. Co čert nechtěl,
nezálohoval jsem si já DEBIL to co píšu. A pak jako IDIOT jsem stisknul tlačítko NÁHLED a šuuup už jsem byl odhlášenej. Žádný backspace ani nic jiného nepomohlo (někdy mi to ale funguje, někdy ne). TAKŽE V PRDELI CELÁ HODINOVÁ PRÁCE Asi znáte ten pocit. Takže se nadechnu a jdu na to znovu. Stejně jsem z toho receptu přežranej a skoro se nemůžu hýbat
Tak pojďme na to.
Našel jsem na internetu recepty na špekové knedlíky. Jeden z nich jsem trochu upravil, ale stále je to recept uživatelky na tomto webu, link přímo na recept:
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10553
.. já jsem si ten recept trochu "cracknul" pomocí různých ingredienčních "berlí".
Tak. A teď
ingredience:
Předesílám, že toho dělám hodně. Kdo bude dělat menší knedlíky, bude jich tak 30, já dělám trochu větší, tak jich bylo 20. Jo a taky na toto množství jsem neměl dost velké nádobí, tak jsem smažil na dvakrát a celé to pak míchal v plastové krabici z Ikei
(viz fotky).
- 20 rohlíků (nebo 14 velkých královských z Globusu)
- 3/4kg uzeného bůčku
- 20dkg slaniny vcelku
- 20dkg škvarků
- necelý litr mléka
- 8 vajec
- asi 300g polohrubé mouky
- hooodně cibule
- sůl, bílý mletý pepř, kmín
- svazek petrželové natě, případně i sušená perželová nať, ať je to pěkný, pestrý zelený knedlík
- snad ještě něco, kdyžtak to sem šupnu, když ještě na něco přijdu-
edit - třeba olej nebo sádlo
postup:
- slaninu, škvarky, rohlíky i bůček nakrájíme na menší kostky.
- zpěníme cibuli, opečeme uzeniny, smícháme vše s houskami a necháme trochu "okřupatět".
- mezitím si rozkvedláme (nebo šlehačem pomalu) mléko s vejci a kořením, i s petrželí.
- směs uzenin a housky sesypeme do plastové bedny z Ikei a zalijeme již ochucenou směsí mléka a vajec. Pořádně promísíme a necháme odpočinout a nasáknout zhruba hodinu.
- Po hodině přidáváme pomalu mouku, až dosáhneme ošklivě mazlavé, na rukou únavně ulpívající hmotu.
- namočíme ruce do studené vody. Vytvarujeme knedlík a s občasnými nadávkami tvarujeme jeden za druhým. Klademe je na podklad pokrytý moukou.
- vaříme v páře (parní hrnec, parní mikrovlnka, nebo prostě hrnec a ručník). Menší kousky se vaří asi 30min., větší potom zhruba minut 40 (to se týká páry, ve vodě trochu méně). V páře se ale vaří lépe a nerozpadá se to ani
- nakrájíme si cibuli na superjemné půlměsíce, které rozmělníme v dlani, obalíme v hladké mouce, osolíme a smažením tohoto polotovaru získáme zlatou, křupavou cibulovou slámu na ozdobení. Na dochucení ještě klasická cibulka dozlatova na polití.
-----------------------------------------------------------------------------------------
příloha:
červené kysané zelí s karamelem:
- tři balení červ. kys. zelí hodíme do hrnce, zalijeme trochou vody a pomalu za občasného míchání dusíme asi hodinku.
- přidáme dvě najemno nastrouhaná jablka a ještě chvilku vaříme
- na pánvi rozpustíme máslo, přidáme tři vrchovaté lžíce cukru a po zkaramelizování přidáme do zelí.
- osolíme podle chuti - pepř, kmín.
... nevím, to minulé podání bylo asi přesnější, psal jsem to hned potom, co jsem to jídlo snědl - no snědl - nesnědl, ještě máme 16 knedlíků v lednici...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Tak. a teď fotoseriál.
takže houstičky, že...
...uzený bůček, slaninka, škvarky, cibulka:
hmota po zalití mlékem s vejci - po hodině odpočinku:
ta samá hmota, ale už nekamarádsky matlavá po postupném smíchání s moukou:
horší tvarem (měkké, relativně křehké těsto):
po vyndání z parní nádoby:
jídlo mi tak chutnalo, že jsem si s finálníma fotkama trochu pohrál. Ale ne moc, protože jsem měl myšlenky jen na postel
pozóor, bude překváápko:
a teď už jen dobrou chuť!!!
nevím co jiným, mě to zabralo dost času, i vzhledem k tomu, že jsem chlap a taky vzhledem k připravovanému množství. Jak říká autorka původního receptu: co nesníte, ještě před uvařením zmrazte.
A potom samozřejmě trochu