usb diagnostika - ELM327+elmconfig - info str.1

Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Uživatelský avatar
Adow
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5927
Registrován: 20.05.2011 09:52
Bydliště: Kousek od Brna

Re: usb diagnostika

Příspěvek od Adow » 23.01.2013 22:28

sitalik: Provedl jsi SW parametrizaci ELMu pro MS-CAN BUS??

xslide: Jj, to je ten "můj" přepínač :wink:. Je to ON-ON, ideální by bylo ON-OFF-ON - se střední polohou jezdce. Takhle se musí při přepínání konektor odpojit, jinak je z toho auto přinejmenším zmatené (obě sběrnice se na chvíli propojí, což není dobře)..
Ještě sem teda postnu to druhý, podrobnější vysvětlení.. Skoro by se mohl udělat návod na ELM a ELMConfig apod. Já jsem ho dřív nedělal schválně, aby z toho nevznikla masová záležitost a někdo si nevědomky odrovnal auto - ale už je to natolik profláklá věc, že by asi byla určitá osvěta na čase :wink:
Adow píše:Ten přepínač - auto má 2 sběrnice CAN-BUS. Jednu vysokorychlostní (HS) a středněrychlostní (MS). Na HS jsou třeba budíky, motor, brzdy, posilovač řízení nebo světla. Na MS potom GEM, airbagy, klimatizace, dveřní moduly, parkovací senzory nebo ovládání hlasem a rádio. Každá sběrnice má 2 vodiče - + a -. No a výstup z ELMu je jen jedna dvojice + a -. Když ti to dojde, umí to jen HS CAN-BUS. Aby ses dostal na další moduly na MS, musíš ten výstup přepájet na jiný piny konektoru. Ale abys mohl dál využívat i HS, tak tam dáš přepínač a můžeš si to přehazovat..... Takže z výstupu ELMu na (dvoupólový) přepínač a pak to tím přepínačem posíláš buď na HS nebo na MS. Proto přepínač :D.
Adow píše:Čau, já jsem kupoval z eBaye, nejlevnější je za nějakých 9,8$ (http://www.ebay.com/itm/V1-5-ELM327-OBD ... 04&vxp=mtr).
Tady je to jak jsem to myslel s tím přepínačem na obrázku: http://forffclub.narod.ru/elm/ . Ten HS CAN-BUS je v autě a ELMu na konektoru na pinech 6 a 14. Zatímco MS je v autě na pinech 3 a 11. Když ti ten ELM dorazí, tak je zapojenej jen na 6 a 14. A ty si dopájíš přepínač, který to bude přehazovat z 6 na 3 a z 14 na 11. Co je na jaké sběrnici jsem ti psal. Např. ty ostřiky půjdou i bez úpravy ELMu. Pak se musí ten ELM ještě přeprogramovat, ale to je brnkačka a ELMConfig to umí jedním zmáčknutím tlačítka.

Uživatelský avatar
mikki
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 918
Registrován: 10.01.2012 10:07
Bydliště: Praha 10, Karlovy Vary.

Re: usb diagnostika

Příspěvek od mikki » 23.01.2013 22:30

jj zrovna jsem to dopájel ,samolepku jsem nesundával jen prořízl na šroubovák.
Přílohy
23012013774.jpg
Ford S-max 2016 Titanium 2.0 132kw
Ford Focus kombi 2005 II Ghia 2,0 107 kW prodáno
Byl Ford Focus kombi 1,8 16v 1999
Byl Ford Escort kombi 1,8 16v 1996 ghia
Byl Ford Escort kombi 1,4 1993

lucky.jack
Test driver
Test driver
Příspěvky: 8403
Registrován: 12.03.2011 22:18
Bydliště: v Hradci Královým

Re: usb diagnostika

Příspěvek od lucky.jack » 23.01.2013 22:31

Adow píše:Já jsem vám oběma psal něco jinýho, takže třeba to vysvětlení pro xslide bylo lepší.. Nekopíroval jsem to :D. Jinak kdybys četl mou galerku, tak sis to nemusel rozvrtat - píšu tam o tom, protože jsem to taky rozvrtal, než jsem tu nálepku sundal :P.
Když ono tam toho máš moc a tohle mi nějak uniklo.
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
Obrázek

lucky.jack
Test driver
Test driver
Příspěvky: 8403
Registrován: 12.03.2011 22:18
Bydliště: v Hradci Královým

Re: usb diagnostika

Příspěvek od lucky.jack » 23.01.2013 22:33

Adow píše:Takhle se musí při přepínání konektor odpojit,
Dobré vědět :palec_nahoru:
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
Obrázek

lucky.jack
Test driver
Test driver
Příspěvky: 8403
Registrován: 12.03.2011 22:18
Bydliště: v Hradci Královým

Re: usb diagnostika

Příspěvek od lucky.jack » 23.01.2013 22:35

xslide píše:Např: http://www.gme.cz/posuvne-spinace-do-pa ... -p631-380/
EDIT:

Takže přesně takhle mi to napsal a pochopil jsem: :)

"Zajímá tě jen konektor.. Odpájíš z něj piny 6 a 14 a dáš je na přepínač (střed). A z přepínače půjdeš jedním párem na 6 a 14 a druhým 3 a 11.. Tím se dostaneš na obě sběrnice auta."
Adam
Krása :palec_nahoru:
Měl jsem trochu jiný popis, ale takhle je mi to už naprosto jásný :palec_nahoru: :hhura:
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
Obrázek

Uživatelský avatar
sitalik
Nováček
Nováček
Příspěvky: 111
Registrován: 21.08.2012 09:05
Bydliště: České Budějovice

Re: usb diagnostika

Příspěvek od sitalik » 23.01.2013 22:35

@Adow: no pripojil jsem kabel k autu, otocil klicek do sviticich kontrolek, otevrel jsem ELMconfig, v okne stiskl ELM327 setup, pak stiskl tlacitko "Setup ELM327 for MS-CAN bus" (nic se nestalo, zadna hlaska, potvrzeni, nic) a pak stiskl tlacitko "open port". Port COM1(ten je spravny i v systemu je videt ze je to 1ka), rychlost 38400, connection "Focus II / C-Max....."
samozrejme muze byt chyba i v kabelazi v aute, je tam dodelavany LPG, tak buhvico tam kdo odpojil. Zkontroloval jsem jen, ze k OBD konektoru jdou z auta draty i na ty piny 3 a 11.
Naposledy upravil(a) sitalik dne 23.01.2013 22:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Adow
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5927
Registrován: 20.05.2011 09:52
Bydliště: Kousek od Brna

Re: usb diagnostika

Příspěvek od Adow » 23.01.2013 22:37

To by teoreticky mělo stačit, ale nezkoušel jsem to.. Dělal jsem to AT příkazy z terminálu Putty :D

Kód: Vybrat vše

atpp2asv38
atpp2aon
atpp2csv81
atpp2con
atpp2dsv04
atpp2don

Uživatelský avatar
xslide
Junior
Junior
Příspěvky: 315
Registrován: 05.09.2012 22:37
Bydliště: Brno, Lednice
Kontaktovat uživatele:

Re: usb diagnostika

Příspěvek od xslide » 23.01.2013 22:40

lucky.jack píše:
Adow píše:Takhle se musí při přepínání konektor odpojit,
Dobré vědět :palec_nahoru:
Popravdě já to nikdy neodpojoval a zatím žádný problém :-) Tak nevím.

Uživatelský avatar
sitalik
Nováček
Nováček
Příspěvky: 111
Registrován: 21.08.2012 09:05
Bydliště: České Budějovice

Re: usb diagnostika

Příspěvek od sitalik » 23.01.2013 22:40

pres putty jsem to taky zkousel, ale ty prikazy mi do ni nesli zapisovat, resp, po entru to skocilo na zacatek toho co jsem napsal

Uživatelský avatar
xslide
Junior
Junior
Příspěvky: 315
Registrován: 05.09.2012 22:37
Bydliště: Brno, Lednice
Kontaktovat uživatele:

Re: usb diagnostika

Příspěvek od xslide » 23.01.2013 22:40

Adow píše:To by teoreticky mělo stačit, ale nezkoušel jsem to.. Dělal jsem to AT příkazy z terminálu Putty :D

Kód: Vybrat vše

atpp2asv38
atpp2aon
atpp2csv81
atpp2con
atpp2dsv04
atpp2don
Dělal jsem to taky přes terminál. Ta funkce přímo v ELMConfig nefungovala.

Uživatelský avatar
xslide
Junior
Junior
Příspěvky: 315
Registrován: 05.09.2012 22:37
Bydliště: Brno, Lednice
Kontaktovat uživatele:

Re: usb diagnostika

Příspěvek od xslide » 23.01.2013 22:42

sitalik píše:pres putty jsem to taky zkousel, ale ty prikazy mi do ni nesli zapisovat, resp, po entru to skocilo na zacatek toho co jsem napsal
Taky mi to nějak blblo a musel jsem každý příkaz zadávat asi 3x. Ale je to prý celkem běžná věc a našel jsem to někde na netu, že se to musí dávat vícekrát (teď to ale nemůžu najít).

Uživatelský avatar
Adow
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5927
Registrován: 20.05.2011 09:52
Bydliště: Kousek od Brna

Re: usb diagnostika

Příspěvek od Adow » 23.01.2013 22:43

lucky.jack píše:Když ono tam toho máš moc a tohle mi nějak uniklo.
Tak se omlouvám, asi jsem to psal jen ZaQikovi přes SZ, v galerce to nemám :oops: :D

Přes ten terminál mi to šlo taky blbě. Chce to trpělivost a zadávat příkazy vícekrát. Pak mě terminál odpovídal "OK" nebo alespoň "K".

Uživatelský avatar
xslide
Junior
Junior
Příspěvky: 315
Registrován: 05.09.2012 22:37
Bydliště: Brno, Lednice
Kontaktovat uživatele:

Re: usb diagnostika

Příspěvek od xslide » 23.01.2013 22:47

Jojo, už si vzpomínám. Musí se každý příkaz zadávat tak dlouho než to napíše to "K" (OK mi to nikdy nenapsalo).

Takže vždycky po K přejít k dalšímu příkazu. Trvalo mi to celkem dlouho než jsem našel na netu návod a pochopil jsem, že se to musí zadávat vícekrát :)

Uživatelský avatar
ZaQik
Admin
Admin
Příspěvky: 16764
Registrován: 30.05.2010 17:33
Bydliště: exit 82 na D0

Re: usb diagnostika

Příspěvek od ZaQik » 23.01.2013 22:47

sitalik píše:pres putty jsem to taky zkousel, ale ty prikazy mi do ni nesli zapisovat, resp, po entru to skocilo na zacatek toho co jsem napsal
napred si musis okno zkonfigurovat:
atz
atl1
ath1
atspb
-------------------
boze lidi, drzim vsem palce, at si tam neco nepos..ete - jeste mam pochopeni pro ten ruskej SW, ale ze uz pisete neco pres putty, co jste si precetli na internetu :shocked: :dih:
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Uživatelský avatar
sitalik
Nováček
Nováček
Příspěvky: 111
Registrován: 21.08.2012 09:05
Bydliště: České Budějovice

Re: usb diagnostika

Příspěvek od sitalik » 23.01.2013 22:48

jako taky jsem to tam zkousel bouchat nekolikrat, nekdy mi to skocilo na zacatek a prepsalo prvni pismeno prikazu pismenem "K". to bylo mozna to OK. Pak se ma tedy psat dalsi prikaz a prepisovat ten puvodni prikaz zase tak dlouho nez to hodi "K"? az se takhle potvrdi vsech6prikazu?

Odpovědět

Zpět na „Diagnostika a SW“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti