Ford Focus Forum
https://www.ford-focus.cz/forum/

FoCCCus - elmconfig pro Focus3
https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopic.php?f=277&t=39377
Stránka 1 z 9

Autor:  Anduril [ 08.04.2014 09:22 ]
Předmět příspěvku:  FoCCCus - elmconfig pro Focus3

ZaQik: nedoporucuji pouzivat focccus pro poFL auta ... muzete tim udelat vic skody nez uzitku


Objevil jsem (konecne) tento program. Je urceny primarne pro Focus 3 (2011 - ; melo by to fungovat i s aktualni Kugou, Bmaxem, Cmaxem). Umoznuje pristup k ridicim jednotkam auta a konfiguraci parametru auta v BCM.

Pro pripojeni k autu potrebujete kabel, nebo aspon BT adapter ELM327, viz tu: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 97&t=34725
ELM nemusi byt upraveny pro MS-CAN, staci HS-CAN (tedy bez uprav), ale je lepsi to kvuli vymazani chyb mit upravene.

Program: http://ford.xtlt.ru/FoCCCus/

Stazeni As-built dat podle VIN: http://ford.xtlt.ru/ab/

Na tomto webu po zadani VIN vidite konfiguraci vaseho auta tak, jak vyjelo z tovarny. Mate moznost parametry upravit a pripadne pak nahrat pres program uvedeny vyse. Konfiguraci lze ale take provadet primo v programu.
Konfiguraci z webu stahnete tlacitkem Make XML. Je zde take moznost nahrat XML soubor s daty z pocitace (Load XML).

Zmenu parametru se mi osvedcilo provadet pri vypnutem zapalovani (mam Keyfree). Ale bude to fungovat i pri zapnutem.

Postup upravy parametru (mrknete napr. do Navodu pro FF3 zde na webu, co lze upravit):
1) Spustit program, vybrat port, na kterem je pripojen ELM327 adapter. Je lepsi nastavit pevnou rychlost, napr. 38400 a odskrtnout volby Auto, Maximize speed.
2) Po pripojeni dejte Read from BCM, program nacte konfiguraci auta (pristrojovka bude pipat a blikat, resetuje se klimatizace)
3) Ulozte si nactena data do souboru (pro jistotu) - Save to file
3) Upravte parametry, ktere chcete - co nevite, co dela, neupravujte! Nektere parametry vyzaduji "jiny hardware" v aute - nastavenim sklopnych zrcatek se vam vase manualni zrcatka sklapet nezacnou...
4) Dejte Write to BCM - opet bude blikat pristrojovka, po uspesnem zapsani parametru musi pristrojovka normalne svitit, jako pri zapnutem zapalovani nebo zapnete zapalovani a ujistete se, ze vse funguje. Muze svitit nejaka chybova kontrolka (ABS, ESP, Airbag ...).

Po aktivaci DDS nebo Hill launch je treba jeste inicializace ABS jednotky:
1) zapnout zapalovani (nestartovat)
2) prejit na zalozku ABS, stisknout Get info
3) po zobrazeni infa stisknout Initialize ECU
4) nastartovat

DTC, chybove kody:
Pri aktivaci, resp. i jen pri nacteni konfigurace, mohla byt zaznamenana chyba (resp. hodne chyb, komunikacnich), zkontrolujte pres diagnostiku, napr. ForScan a pripadne chyby (DTC) smazte. Na toto je dobre mit MS-CAN upravu ELM, jinak se nedostanete na vsechny jednotky.
Nekdy se chyba opakovane objevovala (nejcasteji neco kolem ABS nebo posilovace rizeni), stacilo se s autem kousek projet, pak znova nacist chyby a smazat. Pak uz by to melo byt ok.

Pozor:
Pri nahravani se mi 2x stalo, ze se konfigurace nezapsala.
Jednou se nepovedlo zavest bootloader a zapis nenastal, takze se nic nestalo.
Podruhe se nepodaril zapis a auto zustalo mrtve - nefungovalo vubec nic. Tady vyuzijete zalohu puvodnich dat, ktere stejnym postupem nahrajete do auta - akorat misto Read from BCM v bodu 2 date Load from file a data se nactou ze souboru, pak date Write to BCM a vse by se melo spravit.
Je opravdu lepsi konfiguraci provadet pres kabel, je to rychlejsi a stabilnejsi.

Pouzivejte na vlastni nebezpeci!

Osobne jsem aktivovatl automaticke zamykani po rozjezdu a DDS.

Autor:  ZaQik [ 11.04.2014 13:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Anduril napsal:
... Podruhe se nepodaril zapis a auto zustalo mrtve - nefungovalo vubec nic ...

... a jak ses pri tom citil? :)

Autor:  ZaQik [ 11.04.2014 13:53 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

postreh: nove fordy maji v konfiguracnim XML 255 parametru (ne vsechny jsou pro FF3 pouzite) ... zde jeste nejsou vsecny rozklicovane, takze nezbyva nez doufat, ze stavajici rozklicovani je spravne a ze zmenou libovolneho parametru nedojde i ke zmene nejakeho jineho ... navic nektere parametry jsou zavisle, tzn. ze je nemuzete zmenit samostatne, ale musite zmenit jeste dalsi (mozna proto nesla nahrat zmena DDS)

zaver: ulozte si prvotni nacteni auta, at mate cestu zpet

Autor:  Anduril [ 11.04.2014 15:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

ZaQik: No tak prijemne to nebylo :) Ale mel jsem tu zalohu, takze jsem to tam proste zkusil nahrat zpet a proslo to. Nicmene si myslim, ze problem byl spise v pouzitem adapteru (BT ELM) a ze spadlo spojeni. Kolikrat se to ani nechtelo pripojit a nebo to spadlo pri tom nahravani bootloaderu.

Po tomto jsem zatim nepozoroval nejakou zmenu chovani, vsechny funkce funguji tak, jak kdysi.

Autor:  Adow [ 11.04.2014 15:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

No tak s BT to už chce hodně odvahy :D. Program nevaroval před použitím BT ELMu? ELMConfig je v tomto docela nekompromisní :wink:..

Autor:  Anduril [ 11.04.2014 15:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Nevaroval :) Ale tak ja jsem vedel, ze to je risk.

Autor:  stano. [ 11.04.2014 22:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Keby to robim cez kabel, by mi stahovalo zadnicu. Bezdrotovo by som to ani neskusal, a cez BT uz vobec nie.
Veci haklive na padnutie spojenia sa nikdy nerobia bezdrotovo. A cez nestabilne spojenia ako BT alebo WiFi uz vobec nie. Ono to totizto bolo vyvinute na nieco uplne ine, a s inymi poziadavkami.

Autor:  Mlyeko [ 17.04.2014 09:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

zdar může někdo poradit ?
viewtopic.php?p=976706#p976706

Autor:  ZaQik [ 04.05.2014 17:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

... nepouzivejte vbfloader v tomto programu, kompletne umrtvil budiky a pak delal, ze v aute nejsou.
Dalsi jednotky jsem radeji nezkousel.

Autor:  Anduril [ 04.05.2014 18:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Vyzkousene jsou zatim jen PCM a ACM, pokud vim, je to i v changelogu napsane.

Autor:  unicorn [ 07.05.2014 10:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

ako funguje DDS ked to aktivujes? to meria tlak v pneumatikach, alebo ?
a ten hill launch staci aktivovat a normalne funguje?

Autor:  Anduril [ 07.05.2014 10:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

O DDS je tu napsane uz velmi mnoho. Zadny tlak to nemeri (na to bys musel v kolech tlakove senzory), jen podle rychlosti otaceni kol vuci referencni hodnote to detekuje mozny unik vzduchu kvuli zmene prumeru a tedy rychlosti otaceni kola. To vse s pomoci ABS cidel.

Hill launch - ano, aktivujes a funguje, stejne jako DDS.

Viz navody viewforum.php?f=271

Autor:  unicorn [ 15.05.2014 18:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

tak som uspesne aktivoval DDS, hill launch aj auto lock by speed.

trosku som mal problemy pri zapise na BCM. nacitat mi nacitalo, ale pri zapise nechcelo inicializovat elm. klucik musi byt otoceny v polohe I, aby slo zapisat do BCM. zmiatlo ma to, ze v polohe 0, slo citat..

dalej pri incializacii ABS, musi byt klucik v polohe II a to iste aj pri mazani DTC chyb, inak to neprejde..

Autor:  Anduril [ 15.05.2014 21:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Vsak ano, o inicializaci Abs jsem psal o zapnutem zapalování.. S polohou I pro zápis je to tedy pouze pro případ klice. U keyless není třeba nic, vypnuté.

Autor:  jirkaj [ 02.07.2014 13:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Nezkoušeli jste aktivovat tempomat a omezovač? (samozřejmě po montáži tlačítek :) )

Stránka 1 z 9 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/