Podle
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... ower_e=119 se spotřeba od 2.2TDCI a 2.0TDCI neliší a určitě ne o 1litr. Průměrná spotřeba všech TDCI Mondeí vychází 6,93 a jen u 2.2TDCI je 6,84litru. Já jezdím denně ráno cca 30km (7km městem a pak dálnice 130-160km/h asi 18km a 5km po silnici 80-100km/h) a stejnou trasu večer zpět. A spotřeba je 6,5-7litrů).
Takže já bych pro Mondeo na krátké trasy a dostatečný výkon volil 2.0 benzín a na ježdění s nižší spotřebou a delší trasy volil TDCI. Volba 1.8sci je otázkou, bude citlivá na palivo a je otázkou spotřeba. Někteří uživatelé
sci si je chválí, že při lehké noze jezdí za málo, ale někteří tvrdí, že spotřeba je stejná jako u 2.0 pokud se s tím normálně jezdí. A vzhledem k tomu, že už je Ford nenabízí to asi nebyla správná cesta.
Jen pro informaci mám ještě Fiestu 1.25 a ta pokreje tak 80% nároků na jízdu autem. Jediné co nemá je velký kufr, ale jinak úplně stačí. Dokonce odveze 4osoby na dovolenou a pokud se připojí vozík, tak není důvod vyrábět velká auta.
Velké vozy = velká ekologická zátěž, vysoké náklady na pořízení, vysoké náklady na provoz. Proč se vlastně vyrábějí velká a rychlá auta? Aby jejich řidiči ohrožovali ostatní řidiče, aby mohli porušovat zákony?
Ještě k tomu podtáčení. Byla to jízda Švédskem a Norskem v rovných úsecích a s tempomatem. To znamená, že motor běžel skoro bez zatížení. A rychlost byla podle GPS a ne podle tachometru. Takže podle tachometru to bylo cca 100km/h.
Spotřeba 5 litrů je opravdu nudnou jízdou s využíváním terénu a s otáčkami 1600-2200ot.