Ahoj.BobTDCi píše:Ten termín je veľmi nepresný - rozmýšľal som, ale spolu s tvojim dodatkom to znamená /podľa mňa/ že ti slizí medzichladič komprimovaného vzduchu - označovaný ako intercooler.
Ak je aj vydutý znamená to, že ho bu´d niekto niekedy "tlakoval"(skúšal jeho tesnosť), alebo má za sebou významné pretlakovanie sania s následkom deformity - vydutia - steny medzichladiča/do vonkajšej strany v takom prípade - ak je výduť dovnútra tak je to po búračke či ťukanci/.
No ak by praskol - začne ti to syčať až pískať - ako defekt s priamou úmernosťou k otáčkam motora. Vtedy už by ti turbo poškodiť mohlo. Nedostatočný protitlak v saní totiž spôsobí, že turbo bude točiť vyššie otáčky, než na aké je konštruované jeho nominálna záťaž(a obtokový ventil turba neotvorí, pretože na to podľa nezvýšeného tlaku "nemá dôvod") a teda ak by si tak potom jazdil dlhšie tak ho dorazíš. Tiež sa to ale prejaví zvýšenou dymivosťou - čirny dym z výfuku - ak to bude väčší rozsah.
Vtedy to treba riešiť - vrakáč a za cca 2500-3500.-Kč by si mal zohnať použitý dorbý, alebo za cca 300E nový. To už je na tebe samozrejme...![]()
![]()
![]()
Neplaš sa - ak sa na to pozerali - tak je IC tesný, predpokladám, že by ti to povedali ak by nie.hora píše:Ahoj.
Volal jsem automechanikovi, aby mi upřesnil ten začínající problém, ale nebere mi tel.
Mezichladič komprimovaného vzduchu (ani sem do teď nevěděl, co to je)...Bouraný by být nemělo.
Zítra to doufám osvětlím sobě i Tobě (tu závadu).
Jedno vím ale jistě: že mi prý nehrozí destrukce turba, prý jen snížení výkonu = takže hrozí zničení turba a to už je ranec co ? Snad 14 - 35 000,- kč nebo né ??
1) Včera jsem se dočetl, že se mezichladič čistí ? pomohlo by to něčemu ?
2) Ucpaný sítko karbonem = omezené mazání turba by se tímto způsobem neprojevilo ?
3) Nebo zakarboněná hadice = přepad z turba ?
4) Můžu nějak (kromě výměny mezichladiče) zabránit poškození jeho samotného, nebo poškození turba? - jinými slovy: poškození mezichladiče se bude zvětšovat ?
5) Může se turbo kvůli načatýmu mezichladiči podělat při rychlejší jizdě po dálnici ?
6) Jak se k tomu mám postavit - potřebuju, aby to vydrželo aspoň do příštího jara.
Presne tak mi to povedal Jaro Krajči - keď som sa ho bol pýtať na Wilderovu "sanitku" - povedal, že to nepíska turbo.V12 píše:To moje po ubrani plynu robilo slabo pocutelne "hiiiuuuuu" a tlacilo olej do IC, ked mechanik stiahol hadicu, normalne to kvapkalo. Zadrete nastastie nebolo, takze si motor snad vela pilin a ineho bordelu nenasal. Na vykone sa to tiez neprejavilo. Co je pre mna najdolezitejsie, necvakam to ja, ale predajca, cena repasovaneho cca 600 - 650 €, noveho 850 €, volba je teda jasna - bude nove. Cenu repasu toho mojho som neskumal, pretoze by to vsade trvalo minimalne tyzden, auto potrebujem co najrychlejsie.
No veď ako som ti písal od Jara Krajčiho - podľa neho je tvoje turbo v poriadku - to pískanie nie je turbo...ale niečo iné - ako som ti ja ešte predtým tiež odhadoval- obtokový ventil turba, alebo individualita tvaru mušle turba - hovorí sa tomu "charakteristika čerpadla" vs "charakteristika potrubia" - fyzikálne danosti - teda možnosti prúdenia média v tom ktorom individuálnom prípade - vzájomné odchýlky od štandardu ešte v norme...špecifické vlastnosti a drobné odchýlky obežných kolies turbíny a kompresora.wilder01 píše:Tu majitel sanitky. S prichodom teplejsich dni mi to uz sanitkuje o dost menej, takmer vobec.
Turbo pocut byva, urcity zvukovy prejav moze mat. Asi ide o to aky ten zvuk je a kedy je uz chory a znaci problemy.
Komi na piskajucom turbe nalietal tisice km bez toho aby mu odislo.... takze zistit kedy turbo naozaj odide je asi nemozne.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host