Ako jazdit mimo obce

Moderátor:phofy
Odpovědět
vcedula
.
.

Ako jazdit mimo obce

Příspěvek od vcedula » 24.11.2008 13:41

http://natankuj.sme.sk/c/4190260/postre ... agraf.html

Drahovsky zo SME zasa nasiel podla mna vybornu vec. V podtate ide o to, ze v BA sa teraz posunuli znacky zaciatok a koniec obce a to tak, ze napr. smerom na Rajku je tato znacka uz pri hranicnom priechode, ktory je snad 15 km od Petrzalky a 3 km od najblizsej obce (Rusovce) a medzi Rusovcami a Petrzalkou je tiez cca 4-5 km cesty mimo obce, ktora vsak je podla znacky v obci. Drahovsky to vymyslel tak, ze v paragrafe sa obec oznacuje ako zastavana cast obce zacinaju a konciaca znackou. Kedze je tam ze je to ZASTAVANA cast obce, tak vlastne tam kde nie su domy, tak obmedzenie v obci neplati. Nasiel dieru a velmi rad ju budem vyuzivat :) ked to bude na nezmyselnych miestach :evil:
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body

chmelko
Test driver
Test driver

Re: Ako jazdit mimo obce

Příspěvek od chmelko » 24.11.2008 13:45

hmmm to je zaujimave, zvlaštne že to pozorujem hlavne len na Slovensku, pre mna osobny masaker rekord je posledna dedina pred Makovom do ČR, raz som to počítal a tuším, že obec mala 7,5km a po ceste som napočítal caa 8 domov..

oni tie cedule davaju podla uzemnych hranic, to je jedna vec čo sa napr.možme učit od polskych kolegov, maju značku začiatok obce a až na to zastavana oblast..ach jo..

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 24.11.2008 13:46

podla mna by ho na sude zatoto bez problemov ihned sfukli :mrgreen:
ani to radsej neskusaj sa na to vyhovorit (ked ta chytia ze si isiel rychlo v obci) :mrgreen:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 24.11.2008 14:04

KH, ty asi nepoznas tu cestu z Petrzalky do Rusoviec, ale je to obojsmerka, siroka jak hovado, snad 4 auta vedla seba by sa tam zmestili, 3 vedla seba stopercentne. Skoro ziadny strom, ziadna krizovatka a je to ako obec. Tak tam keby ma zastavil fizel, ze som isiel rychlo a ja by som sa ohradil, ze tam nic nie je a aj tak by to povazoval za priestupok, tak sa na to vyhovorim. Podla mna ak v paragrafoch nie je este nieco dalsie, tak sa na to mozes odvolat. Je to totalna blbost ist 60 na ceste, kde ist 90 je velmi obmedzujuce.

A to este nehovorim za Rusovcami, kde je dvojprudovka mimo obce az po hranice.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 24.11.2008 14:40

ja uznavam tvoj pohlad na danu situaciu, je ludsky spravny :idea:
problem ale je, ze je tam tabula ktora obmedzuje rychlost
ked povies, ze si ju nevidel tak ti policajt povie tu "znamu frazu o sledovani premavky a dopravneho znacenia" 8)

podla mna je drahovsky strasny kecal

ale tam vo vyssie uvedenej situacii mozes tak maximalne vzniest na lokalny DI otazku, ci je tam ta tabula umiestnena spravne

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 24.11.2008 14:43

a o 3 mesiace ti pisomne odpovedia, ze je :idea: :mrgreen:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 24.11.2008 15:01

lenze tam nie je tabula obmedzujuca rychlost, o tom som nehovoril a aj sam Drahovsky vravel, ze by si to dovolil len na miestach, kde nie je ine obmedzenie. Tzn, ides cez BA, prjdes cez Petrzalku, vojdes na miesta, kde su okolo teba len role ale ziadna tabula koniec obce, siroka cesta. Tak tam by som si dovolil ist rychlejsie. Akonahle by tam bolo obmedzenie rychlosti znackou, tak ju obmedzim. Nic viac. Mame blbe zakony, lenivych policajtov a samospravu a potom to takto dopadne. V kazdej vyspelej krajine by bola na konci Petrzalky tabula zvysujuca povolenu rychlost na aspon 80 a pred rusovcami by bolo 80, 60, 40. Len u nas to bohuzial nikto neriesi a je v tom bordel.
Mimochodom, nedavno na tom useku bol uz koniec obce. Len asi pred 6 mesiacmi ten koniec obce vykopali a zakopali az pri Rajke, prisom ani nedali tabulu ze "Pozor, zmena znacenia". Vysrali sa na to :twisted:

TripleJay
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TripleJay » 24.11.2008 16:45

No podla mna by to v reali bolo takto:
Siel by si tam viac ako 60km/h
Namerali by ta, chceli by ti dat pokutu.
Pouzil by si henten konkretny § a ze ty nezaplatis.
Policajt nema co vykladat zakon, on ho len aplikuje, podla zasad, resp. internych pokynov alebo metodickych usmerneni ministerstva. => takze ho mozno zaskocis, on sa naplasi a necha to tak.
Skor si ale myslim ze ta zinkasuje, za "vyhovaranie" ti napari vacsiu pokutu mozno. Problem ale je, ze sudom su preskumatelne len priestupky za vyse 2.000,-, takze mimo blokovej. Takze ak to chces riesit, nemozes zaplatit na mieste a musis trvat na spravnom konani. Tam na DI uz by si mohol opat vzniest znenie toho §, pricom si ale myslim ze DI si bude trvat na svojom a tebe ostava len ist sa sudit.
Koniec koncov sa to myslim neoplati, a lepsie zahrat blbeho, ze akoto ze je to obec a pod. (aj ked s BA znackou asi obmedzene)

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 24.11.2008 17:20

Značka Obec (D54a) sa umiestňuje zvyčajne pri prvých budovách zastavanej oblasti, cez ktorú cesta prechádza. Touto značkou sa začína oblasť, v ktorej popri ostatných ustanoveniach platia najmä pravidlá správania sa v obci. Pri značke D54a sa končí platnosť značky B27a, ak nie je skôr ukončená inak.

z mojho amaterskeho pravnickeho pohladu, som ti cervenou farbou vyznacil pre teba vyplyvajucu povinnost zo zakona :idea:
ak xces napadnut tu prvu cast "Značka Obec (D54a) sa umiestňuje zvyčajne...", tak to sa netyka uz tvojho priestupku. ty si urobil priestupok, ked si porusil povinnost vyplyvajucu z dopravneho znacenia :!:

chapes ? 8)

samozrejme mozes pravne napadnut to konkretne umiestnenie dopravnej znacky. zialbohu aj tu to vidim biedne ked sa pozriem na tu formulaciu "...sa umiestňuje zvyčajne...", tzn., ze ten kto ma pravo stavat znacenie (policia, obec) ma dost volnu ruku v tom kde oznaci zaciatok a kde koniec obce :wink:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 24.11.2008 18:14

hosi, ale ja neplanujem jazdit kde sa len da viac ako 60. Hovorim o pripade, ze je nezmyselne posunuta znacka koniec obce niekolko kilometrov za poslednou budovou, ako je to na spominanom useku. Tzn ze ten, kto by chcel odomna vymahat pokutu by robil teda riadnu blbost a podobnu blbost by som robil ja.Nic viac. Urcite nebudem robit, ze ak zbadam znacku 100 m za dedinou ze tych 100 m uz pojdem 90, pripadne na neznamych cestach, taky idiot nie som.

A ked si uz vyberal paragrafy, tak snad to najdem, ale predpisana maximalna rychlost sa udava v obci, pricom vyklad je "zastavana cast obce" ci ako to pisal te typek (teraz nemam na to cas to hladat). Takze ak paragrafy hovoria v obci a nasledne ze obec je zastavana cast, tak je to myslim jasne. Ano, on je ten co dohliada nad dodrziavanim zakona, ale pohovorit si s nim o tom nemusi byt az tak zle :D

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 25.11.2008 08:59

nie, ten drahovsky si proste vybral nejaky uplne iny paragraf (nieco tam zvastal o nejakom precedense, lenze tu nie sme v amerike 8)) a na nej demonstroval nezmyselnost znacenia, potom sa tam ludia v diskusii namotavali na stavebny zakon, ze ako je definovana obec :wink:

lenze definicia obce v pripade tejto znacky nema ziadny zmysel, lebo ja som ti odcitoval presne znenie dopravneho zakona, kde sa pise, ze za touto znackou platia pravidla jazdy v obci, ak nie je inou tabulou vyznacene inak :idea:

ty urobis priestupok ked pojdes za touto znackou rychlejsie ako 60km/h (50km/h) a zato dostanes pokutu :idea:

to ze ta znacka je tam postavena nezmyselne, to mozes riesit s miestnou samospravou alebo DI (ziadost o vysvetlenie, popr. ich mozes dat na sud ;-)). nasledne ak vyhras, a znacku presunu, mozes policiu zazalovat o vratenie pokuty :idea:

a uz sa na to vykaslime, okej ? :wink:

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 25.11.2008 09:54

jasne, kaslime na to, ale aj tak pojdem do Rusoviec 90 :D

killerhammer