Co je lepší benzín nebo nafta ?
- vcedula
- .
Re: Co je lepší benzín nebo nafta ?
hot news z motorsportu:
diesel vo WTCC asi konci, pretoze po protestoch automobiliek sa planuje povolit turbo aj na benzinove motory. V pripade, ze by sa toto pravidlo zaviedlo, tak Seat - sucasny dodavatel dieselovych auto do WTCC - by presiel z dieselov spat na benzinove motory. Okrem toho sa planuje aj zavedie restriktora privodu vzduchu, cim sa aj obmedzuje maximalny vykon (podobne ako vo WRC). Vykon by sa pravdepodobne obmedzil na 280 - 300 PS, cim by sa postavili vedla seba dieselovy motor s turbom a benzinovy motor s turbom, obidva s rovnakym vykonom. Zaroven sa planuje (podobne ako vo WRC) znizenie obsahu motorov na 1.6 alebo 1.8 litra.
http://www.wtcc-fanklub.cz/clanky/aktua ... vetsi-kola
Na toto porovnanie sa velmi tesim, pretoze by sa konecne realne porovnali vyhody dieselovych alebo benzinovych motorov. Avsak vyzera to tak, ze z toho nic nebude, pretoze automobilky asi uprednostia benzinovy motor.
diesel vo WTCC asi konci, pretoze po protestoch automobiliek sa planuje povolit turbo aj na benzinove motory. V pripade, ze by sa toto pravidlo zaviedlo, tak Seat - sucasny dodavatel dieselovych auto do WTCC - by presiel z dieselov spat na benzinove motory. Okrem toho sa planuje aj zavedie restriktora privodu vzduchu, cim sa aj obmedzuje maximalny vykon (podobne ako vo WRC). Vykon by sa pravdepodobne obmedzil na 280 - 300 PS, cim by sa postavili vedla seba dieselovy motor s turbom a benzinovy motor s turbom, obidva s rovnakym vykonom. Zaroven sa planuje (podobne ako vo WRC) znizenie obsahu motorov na 1.6 alebo 1.8 litra.
http://www.wtcc-fanklub.cz/clanky/aktua ... vetsi-kola
Na toto porovnanie sa velmi tesim, pretoze by sa konecne realne porovnali vyhody dieselovych alebo benzinovych motorov. Avsak vyzera to tak, ze z toho nic nebude, pretoze automobilky asi uprednostia benzinovy motor.
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body
-
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
No to hej, s rovnakym objemom je vacsina dieslov o dost tazsia, musia mat pevnejsi blok motora kvoli tlakom 

- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
z toho vypliva, ze pri rovnakom vykone by mal benzin vyhodu v hmotnosti ze ? 

- vcedula
- .
este z toho vyplyva, ze benzin by si mohol dovolit snad aj objem 1.4 na 300 PS, takze rozdiel v hmotnosti by mohol byt este vacsi 

Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
- panther7
- Test driver
Koho více zajímá tato problematika tak doporučuji ted vyšel ve Světě motoru 47/2008 srovnání 34 aut benzín/nafta. U Focuse srovnávali 1,6/74 kW Trend - 1,8 TDCi Trend. Vyšlo že výhodnost dieslu je o tohoto od 36 884km ujetých km za rok
Výhody 1,6
výhodná cena
kultivovanost
Nevýhody 1,6
nižší točivý moment
citlivost spotřeby na jízdní styl
Výhody 1,8TDci
výkon+pružnost
Nevýhody 1,8
výrazný turboefekt+vyšší ceny
Výhody 1,6
výhodná cena
kultivovanost
Nevýhody 1,6
nižší točivý moment
citlivost spotřeby na jízdní styl
Výhody 1,8TDci
výkon+pružnost
Nevýhody 1,8
výrazný turboefekt+vyšší ceny
- killerhammer
- Test driver
este stale tu nikto nespomenul harmonizaciu spotrebnych dani na benzin a naftu v EU
dnes staty EU dotuju naftu nizsou spotrebnou danou, preto ma rovnaku cenu ako benzin (donedavna dokonca bola nafta lacnejsia)
.
nafta ale bude zdrazievat voci benzinu lebo EU zaviazala clenske staty aby vyrovnavali dane medzi benzinom a naftou (prikazuje minimalnu uroven spotrebnej dane kazdy rok) a v roku 2011 uz bude nafta vyrazne drahsia ako benzin !!! (dan sa skoro vyrovna)
samozrejme este jednotlive clenske staty si mozu tie dane navysovat ale EU prikazuje minimalnu uroven dane pre benzin aj naftu pod ktoru tie staty nemozu ist, takze preferacia nafty v hospodarstve namiesto benzinu v EU prakticky skonci v roku 2011/2012
tzn. ak myslime aj na 3 roky dopredu, nafta bude este viacej znevyhodnena voci benzinu ako dnes
prakticky tento trend + znizovanie emisii v EU nastartoval aj vyvoj na benzinovych motoroch a downsizing

dnes staty EU dotuju naftu nizsou spotrebnou danou, preto ma rovnaku cenu ako benzin (donedavna dokonca bola nafta lacnejsia)

nafta ale bude zdrazievat voci benzinu lebo EU zaviazala clenske staty aby vyrovnavali dane medzi benzinom a naftou (prikazuje minimalnu uroven spotrebnej dane kazdy rok) a v roku 2011 uz bude nafta vyrazne drahsia ako benzin !!! (dan sa skoro vyrovna)
samozrejme este jednotlive clenske staty si mozu tie dane navysovat ale EU prikazuje minimalnu uroven dane pre benzin aj naftu pod ktoru tie staty nemozu ist, takze preferacia nafty v hospodarstve namiesto benzinu v EU prakticky skonci v roku 2011/2012

tzn. ak myslime aj na 3 roky dopredu, nafta bude este viacej znevyhodnena voci benzinu ako dnes

prakticky tento trend + znizovanie emisii v EU nastartoval aj vyvoj na benzinovych motoroch a downsizing

- Japhy
- Nováček
Jen bych přidal jeden argument. Platí tedy alespoň u mnou sledovaných aut(FF, Mazda 6). A to, že u ojetin jsou auta v benzinu poměrně výrazně dražší. Nejnižších ceny sice najdete u benzinů, ale to se jedná o sociální verze. Za celou dobu, co se o ceny aut už zase zajímám, jsem tento postřeh zaznamenal pouze u jednoho diskutéra na jednom autoserveru.
Takže tím se vyrovnávání nákladů na provoz úplně obrací. Samozřejmě ale pořád platí, že jak se začne kazit diesel, další náklady můžou být poměrně brutální. Nebo, aby mě nikdo nemohl brát za slovo - šance brutálních nákladu bude vyšší právě u dieslů. Vážně by mě zajímala poruchovost dieslů(klasicky vstřiky, čerpadla), to se ale člověk asi nikde nedozví. A už vůbec ne z diskuzí, kde logicky převládají poruchové kousky. No, vážně si moc to rozhodování nezávidím
Takže tím se vyrovnávání nákladů na provoz úplně obrací. Samozřejmě ale pořád platí, že jak se začne kazit diesel, další náklady můžou být poměrně brutální. Nebo, aby mě nikdo nemohl brát za slovo - šance brutálních nákladu bude vyšší právě u dieslů. Vážně by mě zajímala poruchovost dieslů(klasicky vstřiky, čerpadla), to se ale člověk asi nikde nedozví. A už vůbec ne z diskuzí, kde logicky převládají poruchové kousky. No, vážně si moc to rozhodování nezávidím

Ford Focus 1.6 16V, r.v. 99/00
- Perna_81
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Nečetl jsem tady všechno, ale téma mě zajímá, protože se také chystám ke změně.. Po FoFoI 1.6 74kW mám aktuálně FoFoII 1.6 TiVCT Sport.
Mám rád benzinové motory, ale... najezdím cca 25tis. km ročně, z toho tak polovina na dálku po dálnici a dost často s vozíkem s plachtou (dopravuji si takto motorku na závody na okruzích). Proto se mi jako ideál jeví nějaký 2l diesel s větším krouťákem a menší spotřebou, kór s 6ti kvaltem..
Je to těžký rozhodnutí, jít do FoFoII 2007 2.0TDCI DPF Sport S (s ST packetem) nebo do novějšího po faceliftu za stejné peníze, ale s benzinovým motorem 1.6 nebo 1.8?
Pro oba případy uvažuju jen o variantě kombi..
Je FoFoII po faceliftu opravdu lepší nebo je mám jít do o rok staršího modelu, ale pro mě s perfektní výbavou, vzhledem ST a třeba i s navigací..
Důvody jako o půl vteřiny horší zrychlení pomíjím (na vyřádění a sportovní ježdění mám motorku) a o pružnosti diesel vs. benzin se dá polemizovat.
Jezdil jsem v Mondeu II TDCI 96kW (perfektní mohutný zátah, pocit zrychlení, ale na stopkách ve finále ne až takový terno), pak v Mondeu III TDCI 103kW (podobný jako II, ikdyž se mi ten nástup krouťáku nezdá tak masivní). Znám i O1 a O2 s TDI.. Pro mě je favorit benzin, co se týká "řazení", tak si myslím, že právě benzín má větší rozsah využitelných otáček, výkonová křivka je strmější a výkon v otáčkách "neuvadá" - a v tom má dost navrch
Otázka je, kolik tohle "využívání" výkonu bude stát peněženku v případě benzinu a dieselu.
Na straně benzinu je taky o dost jednodušší (levnější) údržba a na straně nafty zase pocit ušetřených peněz při tankování..
Opravdu nevím... Chtěl bych toto (viz.odkaz), nejen kvůli motoru, ale že v téhle verzi se ani s jiným motorem, než 2.0 TDCi nedělal. Kdyby byl s 1.8 benzin, asi bych raději sáhl po něm. Anebo jít do faceliftu s horší výbavou?

Mám rád benzinové motory, ale... najezdím cca 25tis. km ročně, z toho tak polovina na dálku po dálnici a dost často s vozíkem s plachtou (dopravuji si takto motorku na závody na okruzích). Proto se mi jako ideál jeví nějaký 2l diesel s větším krouťákem a menší spotřebou, kór s 6ti kvaltem..
Je to těžký rozhodnutí, jít do FoFoII 2007 2.0TDCI DPF Sport S (s ST packetem) nebo do novějšího po faceliftu za stejné peníze, ale s benzinovým motorem 1.6 nebo 1.8?

Je FoFoII po faceliftu opravdu lepší nebo je mám jít do o rok staršího modelu, ale pro mě s perfektní výbavou, vzhledem ST a třeba i s navigací..
Důvody jako o půl vteřiny horší zrychlení pomíjím (na vyřádění a sportovní ježdění mám motorku) a o pružnosti diesel vs. benzin se dá polemizovat.

Na straně benzinu je taky o dost jednodušší (levnější) údržba a na straně nafty zase pocit ušetřených peněz při tankování..
Opravdu nevím... Chtěl bych toto (viz.odkaz), nejen kvůli motoru, ale že v téhle verzi se ani s jiným motorem, než 2.0 TDCi nedělal. Kdyby byl s 1.8 benzin, asi bych raději sáhl po něm. Anebo jít do faceliftu s horší výbavou?

- Perna_81
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tady ten odkaz..
FoFoII Sport S
FoFoII Sport S
- Boban
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Perňa já osobně bych šel do toho černýho sport
po čase by tě to stejně mrzelo sice vhledem auto trochu dál, ale interier líp vybavený a celkově to černý je nádhera

Ford Galaxy 2.0 \tdci
MB W124
Ford Fiesta 2007
old Mondeo galerie
old Focus galerie old Focus galerie II

MB W124
Ford Fiesta 2007
old Mondeo galerie
old Focus galerie old Focus galerie II
- Anndy
- Test driver
To je vždy ťažké rozhodovanie.
Možno tí pomôže, napr. ja často robím cestu bratislava košice spodom a ked idem tak svižne normálne v hustej premávke, t.j. Kúsok cez 140 na diaľnici a mimo tak 120 a predbieham vždy ked sa dá a má to význam, tak na mojej 1,8 mám spotrebu medzi 7,3 a 7,8.
Často ale idem presne tu istú trasu 77kw 1.9 tdi úplne rovnakým spôsobom za približne rovnakých podmienok a priemerná spotreba je od 5,1 do 5,5. S tým, že na focuse mám o skoro štvrtinu vyšší vykon.
Možno tí pomôže, napr. ja často robím cestu bratislava košice spodom a ked idem tak svižne normálne v hustej premávke, t.j. Kúsok cez 140 na diaľnici a mimo tak 120 a predbieham vždy ked sa dá a má to význam, tak na mojej 1,8 mám spotrebu medzi 7,3 a 7,8.
Často ale idem presne tu istú trasu 77kw 1.9 tdi úplne rovnakým spôsobom za približne rovnakých podmienok a priemerná spotreba je od 5,1 do 5,5. S tým, že na focuse mám o skoro štvrtinu vyšší vykon.
- Perna_81
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Boban píše:Perňa já osobně bych šel do toho černýho sport![]()
po čase by tě to stejně mrzelo sice vhledem auto trochu dál, ale interier líp vybavený a celkově to černý je nádhera
![]()
No právě, v týhle verzi se dělá, tuším, jen 3dv nebo 5dv ST s 2.5 benzin motorem anebo právě tohle combi s 2.0TDCi 100kW s ST packetem a pro mě ideální výbavou.
Myslím, že kdyby byl stejný Focus Sport (+ ST packet) s motorem 1.8 benzin, jdu určitě do benzinu. U 2.0TDCi je výhoda ta 6ti stupňová převodovka. Nejsem zastánce dieselů, myslím, že není nijak výhodnější a co ušetřím na spotřebě, tak dvojnásobek dám do údržby a nedejbože oprav.. Najedu cca 25tis. km ročně.
Co je to vůbec za motor 2.0TDCi (DPF) 100kW? To bude asi stejný, jako dávaj do nového Mondea, tedy koncernový PSA?? Starší Mondeo II s 2.0TDCi 96kW a vstřikováním Delphi byl tuším přímo "forďáckej" motor..??

- Bob Wolf
- Pokročilý
DOMA NAFTA JENOM DO KAMEN, VENKU PAK DO TRAKTORU NEBO DO LOKOMOTIVY !!!

Focus II. ST - r.v. 2006, úprava Wolf Racing (340 PS,545 Nm), Bilstein B16 Gewindefahrwerk PSS9, AP Racing (kotouče 362 mm, 6 pístků) - desky Raybestos směs ST31, samosvorný diferenciál Quaife, výfuk MILLTEK turbo back, Semi Slick TOYO R888
- tomason
- Test driver
2,0TDCI ve Focusu má značené DV což znamená že jd o motor PSA litinový blok s hliníkovou hlavou s piezo vstřiky se 6 otvory Siemens dole ode mě 2,0TDCI/HDI
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 97&t=13436
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 97&t=13436
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
- Perna_81
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Bob Wolf píše:DOMA NAFTA JENOM DO KAMEN, VENKU PAK DO TRAKTORU NEBO DO LOKOMOTIVY !!!![]()
![]()

Když já chci ST face a zároveň užitnou hodnotu kombíka

A pokud jde o dynamiku ..tý si užívám občas taky.. 0-200km/h - 6.7s

Tomason:
Díky. Už jsem si něco vyhledal ve fóru a mám v tom už víc jasno..