Takže se konečně podělím o výrobu dálk. ovládání (DO) na nové rádio.
Jak je zde již uvedeno, některá rádia mají možnost DO přes kabel. Tento princip používá i origo rádio, takže řadu lidí napadne to spojit. Bohužel to není jen tak. Každé rádio má totiž trochu jiné zapojení DO, takže je potřeba origo DO rozebrat a zbavit se toho vnitřku. Místo něj se pak použije zde již uvedené zapojení. Z vlastního DO pak zbydou jen čudlíky (odborně mikrospínače)
Rozebrání DO není lehké a mě se nepovedlo. Na pár místech mi nevratně prasklo. Tím mi z DO zbyl de facto jen "nosič", kostra na kterou jsem dal svoje mirkospínače. Je to oser, vypadá to hnusně a zabijete čas cestou do krámu pro ty spínače, takže se bohatě vyplatí rozebírat DO tak, aby se dalo i složit.
Po rozebraní DO na několik kusů jsem DO opět slepil dohromady. Použil jsem stavební lepidlo "Mamut", které doma používám na vše. Smůla je, že je bílé, takže je potřeba pak zabarvit lepidlo na původní černou. Barvu jsem doma neměl, tak jsem použil černý krém na boty. Popravdě to není moc dobrý nápad, protože krém se furt patlá na prsty. Teď tedy celkem zaschnul...
Vlastní práce:
- k mikrospínačům napájíte 2 drátky, ideálně černé, aby nebyly moc vidět
- s ohledem na celkový plánovaný počet spínačů si označíte, kde jaký bude aby se to dobře ovládalo
- přiložíte spínač k DO a označíte, kde by měly dráty zalézat do DO; tam pak vyvrtáte dírku a prostrčíte drát do těla DO a označíte kam to vede (co to bude spínat)
- jakmile máte vše narvané v DO, přilepíte spínače k DO
- dráty je potřeba vést k vlastní "elektronice", která převádí signál pro rádio; tu je možné umístit v DO (netáhnete tolik drátu ale oser práce), nebo jinde
Takhle vypadá finální dílo - ze předu:
- hlasitost jak byla,
- mezi ní je mute,
- směrem k volantu je function/on-off.
Vzadu ještě je:
- track up/down (tuning up/down) a
- preset up a band (původně jsem chtěl preset up/down, ale pioneer má v rámci preset jen 6 stanic, takže jsem obětoval preset down za band)
Z DO vede 8+1 drátů (tolik, kolik je tlačítek + zem). Ty jsou dlouhé asi 15cm a dále napojené na kabel. Použil jsem patchcord (počítačový UTP kabel) s 8 mi žílami a jeden z původních drátů DO.
Převodník vypadá takto a válí se na rádiu. Je hnusný, ale s oblibou říkám: elektřina to nevidí

Vyrábí se logicky doma, v autě ho jen připájíte na dráty z DO.
A aby to neshnillo, je to zabalený v igelitu.