Vážení příznivci předřadných odporů, uvědomujete si jednu věc - že tím drasticky snižujete svítivost? Jen docela nepatrně fyziky: snížením napětí o pouhých 5 % (tj. 0,6 - 0,7 V) se zmenší elektrický příkon ne o 5, ale o 10%. Tím se sníží i teplota vlákna (to je sice žádoucí jev, který prodlouží životnost), ale taky se ještě sníží světelná účinnost. Přesný vzoreček si nepamatuju a jsem línej ho hledat, ale mám pocit, že to je s druhou mocninou teploty. Takže ve výsledku máte až o 20% méně světla, a to je IMHO docela značný úbytek.
Ten velký kondenzátor mi připadá poněkud lepší - utlumí trochu proudovou špičku při zapnutí světel. Každopádně neubírá světlo.
Já ve svém fofíkovi měním žárovky po cca 10 tis. km, a to kupuju převážně to, co hypermarket dá, žádné extra speciality (a svítím i ve dne). Sice jsem vždycky při vyměňování sprostej tak, že by se u mě dlaždiči leccos přiučili, ale radši si pořádně posvítím
Mimochodem, toto moudro není jen z mé hlavy, někdy kolem r. 1975 se to řešilo ve Světě motorů - tehdy samozřejmě ještě s obyčejnými žárovkami.