misoo píše:PaJaS píše:misoo: to ovlivňování tachometru.
tak potom zalezi uz len na tom aka by ta tolerancia mala byt. ak si ochotny tolerovat aj 30% odchylku a podblatniky to znesu, tak potom moze byt obvod kolesa kludne o 30% vacsi...
kamos co sa vyzna v matike mi inac odklepol, ze je to 1:1, takze finalna poucka, ktora riesi tuto zalezitost by mala zniet :
Ak ukazuje tachometer o XY% viac ako je skutocna rychlost, treba obut kolesa s obvodom o XY% vacsim, aby tachometer ukazoval skutocnu rychlost.
Ak je to blbost, prosim rychlo mi to povedzte aby som si spravil co najmensiu hanbu a zmlatil "kamarata"

Záleží na tom, z jaké rychlosti budeš vycházet. Jestliže mi například změří policajti (při mé tachometrové rychlosti 100 km/h) 92, tak je odchylka 8% z rychlosti na tachometru, což se dobře počítá, páč vim kolik jedu. Ale jinak je to odchylka tachometru od skutečné rychlosti, což činí cca 8,6% procenta. Takže jestliže víme, že tachometr má odchylku třeba 4%, je to odchylka od skutečné rychlosti a v žádném případě neplatí, že pokud jedu rychlostí 100 km/h, tak je to 96 skutečných. Je to 96,15 km/h. Rozdíl je u nižších rychlostí zanedbatelný, ale čím rychleji, tím vetší odchylka a tím pádem i chyba. ale v řádu jednoho kilometru.
A čím je větší obvod kola, tím je při stejném počtu otáček větší skutečná rychlost, tedy odchylka tachometru se snižuje. Takže pozor na kola z náklaďáku, aby ste nejezdili moc rychle a nevěděli o tom.