Focus 3 v roku 2011
- georgi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Re: Focus 3 v roku 2011
@Anndy - ak si pamatam, mal by si mat strojarsky background, takze mozno vnesies viac svetla, Kazdopadne par kontrolnych otazok - myslis, ze QM robia chlapci len na urovni vyhovuje/nevyhovuje, alebo je to odstupnovane? Ak je to odstupnovane - myslis, ze tuto informaciu zahodia, alebo s nou nejakym sposobom nalozia v dalsom vyrobnom procese (napr. podla mojho popisu)?
Do oci Ti to nikto nepovie a z mojej strany je to pripade komponentov motoru uvaha teoreticka, ale v pripade inych veci (aj v aute) to tak z fleku funguje. Napr. vyroba kablovych zvazkov. Firma ich vyraba v podstate rovnakym postupom pre dve automobilky, takze by mali byt teoreticky rovnake, nie? Nie - lebo QM. Pre jednu automobilku je vykonany test pre 100% zvazkov, pre inu je v kazdom batchi testovanych 10% a dalsi test sa robi len v pripade, ze sa v tych 10% nasiel vadny kus. Dodavku prijmajuca automobilka dalej nijako netestuje a zvazky su v oboch pripadoch pripravene na montaz. O.i. som robil aj pre firmu s majoritnym podielom na trhu elektroniky dodavanej do automobiliek a fungovalo to presne rovnako.
Anyways myslim, ze mas doma niekoho, kto ma s QM viac docinenia, skusis zistit viac pikantnych detailov zo zakulisia?
Do oci Ti to nikto nepovie a z mojej strany je to pripade komponentov motoru uvaha teoreticka, ale v pripade inych veci (aj v aute) to tak z fleku funguje. Napr. vyroba kablovych zvazkov. Firma ich vyraba v podstate rovnakym postupom pre dve automobilky, takze by mali byt teoreticky rovnake, nie? Nie - lebo QM. Pre jednu automobilku je vykonany test pre 100% zvazkov, pre inu je v kazdom batchi testovanych 10% a dalsi test sa robi len v pripade, ze sa v tych 10% nasiel vadny kus. Dodavku prijmajuca automobilka dalej nijako netestuje a zvazky su v oboch pripadoch pripravene na montaz. O.i. som robil aj pre firmu s majoritnym podielom na trhu elektroniky dodavanej do automobiliek a fungovalo to presne rovnako.
Anyways myslim, ze mas doma niekoho, kto ma s QM viac docinenia, skusis zistit viac pikantnych detailov zo zakulisia?
Naposledy upravil(a) georgi dne 02.07.2011 11:31, celkem upraveno 1 x.
FF II FL HB Titanium X 1.8TDCi Sea Grey, Galerka: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?t=11402 - predaný :'-(

- georgi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Sorry za odklonenie od povodnej temy v inych prispevkoch (zalozime nove vlakno?). Kazdopadne moje pozadovane technologie (v zasade podobne s Anndym):
- ABS, ESP
- 2 zonova klima
- radio s mp3 a nove uz jedine s mas storage/sd card slotom ovladane pri volante
- el okna aj vzadu
- tempomat
- kopec airbagov
- dazdovy senzor
- vyhrievane celne sklo
dalej veci, ktore by som chcel, ale nie su az take kriticke:
- xenony
- automaticke svetla (zvykol som si, ale nie je to absolutna nutnost)
- normalne rozprasovace a nie cikanie prudu
- indikator hladiny kvapaliny v ostrekovaci
- nechrochtavy motor
- ABS, ESP
- 2 zonova klima
- radio s mp3 a nove uz jedine s mas storage/sd card slotom ovladane pri volante
- el okna aj vzadu
- tempomat
- kopec airbagov
- dazdovy senzor
- vyhrievane celne sklo
dalej veci, ktore by som chcel, ale nie su az take kriticke:
- xenony
- automaticke svetla (zvykol som si, ale nie je to absolutna nutnost)
- normalne rozprasovace a nie cikanie prudu
- indikator hladiny kvapaliny v ostrekovaci
- nechrochtavy motor

FF II FL HB Titanium X 1.8TDCi Sea Grey, Galerka: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?t=11402 - predaný :'-(

- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
a co rozpite svetla protiiducich aut v tme ? mne toto dost vadi...ZaQik píše:+ vyhrev predniho skla![]()

- Cowley
- Zkušený
Ja se snazim do svetel protijedoucich aut nekoukat, ale proti gustu... 
Kazdopadne bez vyhrejvanyho predniho skla neni Ford.
Ad QM: stejne to funguje i v IT technice, viz. napr. vyroba Apple a klonu v Cine nebo 3-jadra AMD

Kazdopadne bez vyhrejvanyho predniho skla neni Ford.
Ad QM: stejne to funguje i v IT technice, viz. napr. vyroba Apple a klonu v Cine nebo 3-jadra AMD
- ZaQik
- Admin
toho jsem si nikdy nevsimnul ... asi se tam podivam ... ale nejdriv zastavim u krajnicemisoo píše:a co rozpite svetla protiiducich aut v tme ? mne toto dost vadi...ZaQik píše:+ vyhrev predniho skla![]()

Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
- stal123
- Nováček
Urcite dobre. Nikdy jsem je nemel a jsem zvyklej couvat jen podle bocnich zrcatek.....Epi píše:stal123 píše:georgi
Stal123 pak dej vědět, jak se ti couvá bez senzorů.

- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
tak to radsej ani nekukaj, ak to zistis, zacne ti to vaditZaQik píše:toho jsem si nikdy nevsimnul ... asi se tam podivam ... ale nejdriv zastavim u krajnicemisoo píše:a co rozpite svetla protiiducich aut v tme ? mne toto dost vadi...ZaQik píše:+ vyhrev predniho skla![]()
![]()

- Anndy
- Test driver
Georgi: len kratko.
Automobilky (co som zistoval z domaceho zdroja) to tak proste nerobia. System kvality funguje zjedodusene tak, ze bud je to v tolerancii a tym padom je to O.K. alebo nie je, a vracia sa to dodavatelovi. Keby to bolo tak ako pises, zvysovalo by to extremne naklady (min. logisticke) a by sa to dlho neutajilo. A nie je to ako v IT (pre cowley-ho).
Ak automobily nejakym sposobom chcu odlisit kvalitu, tak proste pre zdanlivo "rovnaky" motor/vyrobok vytvoria ine specifikacie a tym padom to uz nie je ten isty vyrobok, ale iny (ine materialy, oznacenie, tolerancie, etc...). A samozrejme sa potom nemiesaju a nedodavaju spolu tieto uz rozdielne vyrobky.
Samozrejme, bezny laik (novinar, etc.) to stale moze povazovat za rovnaky motor, ale sa proste myli (co nie je nic nezvycajne, kedze povrchnost je dnes "in").
Tiez obcas sa stane, ze sa vyrobi cela velka seria niecoho, co je mimo tolerancie a ak to je nevyznamna zmena, dohodnes si automobilka s dodavatelom docasnu vynimku a povoli sa na tuto seriu dana odchylka. Ale je to vzdy individualne a na dohode.
Tak isto sa stava, ze automobilka zmeni - zlavi z poziadaviek na tolerancie v priebehu vyroby/montaze (ale to sa prejavuje u toho isteho modelu), tiez si nechava specialne upravit par aut napr. pre novinarov na testovanie (aby vysli lepsie testy), tiez napr. pri novych modelovych rokoch/faceliftoch sa menia specifikacie - napr hustota tlmiacich materialov (samozrejme v neprospech zakaznika) a podobne.
Automobilky (co som zistoval z domaceho zdroja) to tak proste nerobia. System kvality funguje zjedodusene tak, ze bud je to v tolerancii a tym padom je to O.K. alebo nie je, a vracia sa to dodavatelovi. Keby to bolo tak ako pises, zvysovalo by to extremne naklady (min. logisticke) a by sa to dlho neutajilo. A nie je to ako v IT (pre cowley-ho).
Ak automobily nejakym sposobom chcu odlisit kvalitu, tak proste pre zdanlivo "rovnaky" motor/vyrobok vytvoria ine specifikacie a tym padom to uz nie je ten isty vyrobok, ale iny (ine materialy, oznacenie, tolerancie, etc...). A samozrejme sa potom nemiesaju a nedodavaju spolu tieto uz rozdielne vyrobky.
Samozrejme, bezny laik (novinar, etc.) to stale moze povazovat za rovnaky motor, ale sa proste myli (co nie je nic nezvycajne, kedze povrchnost je dnes "in").
Tiez obcas sa stane, ze sa vyrobi cela velka seria niecoho, co je mimo tolerancie a ak to je nevyznamna zmena, dohodnes si automobilka s dodavatelom docasnu vynimku a povoli sa na tuto seriu dana odchylka. Ale je to vzdy individualne a na dohode.
Tak isto sa stava, ze automobilka zmeni - zlavi z poziadaviek na tolerancie v priebehu vyroby/montaze (ale to sa prejavuje u toho isteho modelu), tiez si nechava specialne upravit par aut napr. pre novinarov na testovanie (aby vysli lepsie testy), tiez napr. pri novych modelovych rokoch/faceliftoch sa menia specifikacie - napr hustota tlmiacich materialov (samozrejme v neprospech zakaznika) a podobne.
- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
anndy jak to myslis s tou hustotou tlmiacich materialov ? akoze pred fl tam supneme naschval nejaky redsi nech mame po fl co vylepsovat ?
- Anndy
- Test driver
nene. Napr. novy modelovy rok, alebo facelift, tak zmena bude ta, ze usetrime na materialoch, uberieme 1-2 mm z hrubky (zmeni sa nam hustota), plus po milimetri z kazdej strany (zmeni sa plocha) a usetrime mrte penazi a zakaznik si to nevsimne. (toto je konkretny priklad z kie ceed po FL, proste sa takto zmenili oficialne specifikacie).
za dlasie - hyunda ix35 - bola objednana specialna 200ks seria tlmiacich materialov do dveri a inych casti karoserie. 200ks bola seria pre novinarske auta po celom svete (teda tam, kde sa mali predavat). V seriovom vyhotoveni to nikdy nebolo (ani naplanovane).
alebo kia venga, pri montazi sa testuju brzdy a tlmice (okrem ineho), a dlhodobo vychadzala nejaka pozadovana tolerancia medzi jednotlivymi kolesami ako casto prekracovana. Tak po nejakom case vyslo nariadenie, ze sa posuva tolerancia, aby sa tam tieto ochylky zmestili, resp. salamunsky to nechali na kvalitarov podla posudenia (ale museli dodrzat iba urcity pocet chybnych aut)
Podobne pri inom modeli tesnenie okna (resp. zvukova izolacia), povodne to nemalo byt tolerovane, ale bolo toho vela, tak sa to berie ako vyhovujuce....
je toho dost...
za dlasie - hyunda ix35 - bola objednana specialna 200ks seria tlmiacich materialov do dveri a inych casti karoserie. 200ks bola seria pre novinarske auta po celom svete (teda tam, kde sa mali predavat). V seriovom vyhotoveni to nikdy nebolo (ani naplanovane).
alebo kia venga, pri montazi sa testuju brzdy a tlmice (okrem ineho), a dlhodobo vychadzala nejaka pozadovana tolerancia medzi jednotlivymi kolesami ako casto prekracovana. Tak po nejakom case vyslo nariadenie, ze sa posuva tolerancia, aby sa tam tieto ochylky zmestili, resp. salamunsky to nechali na kvalitarov podla posudenia (ale museli dodrzat iba urcity pocet chybnych aut)
Podobne pri inom modeli tesnenie okna (resp. zvukova izolacia), povodne to nemalo byt tolerovane, ale bolo toho vela, tak sa to berie ako vyhovujuce....
je toho dost...

- misoo
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
hmm co dodat...
a ty to skade vies taketo inside informacie ??

a ty to skade vies taketo inside informacie ??
- Anndy
- Test driver
ti to napisem do mailu radsej 

- killerhammer
- Test driver
Anndy, myslíš, že aj vo Forde to takto robia?
A keď si už pri takom informačnom zdroji, nevieš náhodou ktorá automobilka na kvalite odhlučnenia nešetrí ?

A keď si už pri takom informačnom zdroji, nevieš náhodou ktorá automobilka na kvalite odhlučnenia nešetrí ?
- Anndy
- Test driver
Mno, moje zdroje su zamerane na kiu, hyundai, najviac. Su aj na PSA, jemne na VW. V zasade to asi robia vsetky, ale miera sa v case lisi. Toto su konkretne veci, co viem, bezny popis kvalitativnych postupov je vseobecny.
KH: Mno, to netusim, take info nemam. Podla mna setria (neskutocne) vsetky automobilky, bez rozdielu. A co mam moznost v praxi vidiet, tak asi najmenej sa to prejavuje u premiovych znackach vyssich modelov (vyssia stredna) - MB, audi (tych tu mame par, uz aj starsich aj novsich). Tam sa tiez trochu ozyva interier, ale vyrazne menej ako u nepremiovkach a po dlhsej dobe (120-150 tis. km). Ale to tiez moze byt len nahoda, par kusov je statisticky nevyznamnych.
Ja napr. som sa rozhodol (ak to nezmenim), ze moje dalsie auto bude nejaka premiovka (asi aj zanovna vzhladmo na cenu) a uvidim. Nepremiovky uz za vlastne testovat nebudem
. A ked ma sklame aj premiovka, buem kupovat najlacnejsie sunty, len na odvezenie z bodu a do B
hehe.
KH: Mno, to netusim, take info nemam. Podla mna setria (neskutocne) vsetky automobilky, bez rozdielu. A co mam moznost v praxi vidiet, tak asi najmenej sa to prejavuje u premiovych znackach vyssich modelov (vyssia stredna) - MB, audi (tych tu mame par, uz aj starsich aj novsich). Tam sa tiez trochu ozyva interier, ale vyrazne menej ako u nepremiovkach a po dlhsej dobe (120-150 tis. km). Ale to tiez moze byt len nahoda, par kusov je statisticky nevyznamnych.
Ja napr. som sa rozhodol (ak to nezmenim), ze moje dalsie auto bude nejaka premiovka (asi aj zanovna vzhladmo na cenu) a uvidim. Nepremiovky uz za vlastne testovat nebudem

- ihornak
- Nováček
Musim suhlasit, co sa tyka kvality, tak automobilky sli vyrazne dole. Znamy kupil Daciu Duster (kus vyrobeny v jednej z prvych serii, max vybava, v kozi - alebo to je kozenka? neviem, super cena za "SUV"
) no a po pol roku mu neslo zaradit druhy prevodovy stupen, este ze ma zaruku.
Anndy:
Na mesto sa naozaj oplati kupit lacny maly sunt
Prevadzkove naklady, riziko poskodenia, rozbite cesty, parkovanie atp.
No a na dlhe trasy jednoznacne premiovka z pozicovne parkrat do roka
To samozrejme nie je vhodne pre ludi, ktori pravidelne vyuzivaju auto na dlhe trasy.

Anndy:
Na mesto sa naozaj oplati kupit lacny maly sunt

No a na dlhe trasy jednoznacne premiovka z pozicovne parkrat do roka

To samozrejme nie je vhodne pre ludi, ktori pravidelne vyuzivaju auto na dlhe trasy.