Dezinfekce klimatizace
- madbugie
- Zkušený
Re: Dezinfekce klimatizace
forfoc nejazdis s tym kratke useky ??? (ale ako pozeram na spotrebu tak asi nie...) lebo pri kratkych usekoch sa klima akurat podchladi a uz vypinas motor ale vyparnik je chladny tak sa tam zraza ta voda a vsetky ostatne neduhy z toho plynuce...
aj mne sem tam klima "zapachne" ale len ked ju vypinam a idem v rezime off ale po minutke fukania nechladeneho vzduchu to zmizne... sa to zrejme vysusi a OK
pokial ide klima tak nic necitit...
aj mne sem tam klima "zapachne" ale len ked ju vypinam a idem v rezime off ale po minutke fukania nechladeneho vzduchu to zmizne... sa to zrejme vysusi a OK
pokial ide klima tak nic necitit...
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta
+ 100 fordích koníkov

- Dzefer
- Zkušený
zirafak: no mne klima zacina smrdiet, ked ju vypnem, tak to chcem vycistit. Neni to nic extremne, ale citit to je. Chemiu uz mam a filter by mal byt na ceste. A tiez som to vypinal minimalne 5min. pred vypnutim motora, nech sa to vysusi, a aj tak to zacina pachnut
forfoc: si si isty, ze pri prvej menia aj pelovy filter? Ja mam prvu uz za sebou a na fakture nic take nemam.

forfoc: si si isty, ze pri prvej menia aj pelovy filter? Ja mam prvu uz za sebou a na fakture nic take nemam.
- Johnny K.
- Nováček
Forfoc: máš tip na nějakou dezinfekci určenou speciálně pro aplikaci na výparník, nebo to řešíš nějakým klasickým pěnovým přípravkem určeným na pylový filtr a průduchy (viz. tvůj bod č.3)?
FoFo II - kombi Trend: 06/2006, 74kW, Dark Grey
Borbet LV5 7x16 ET40; Yokohama c.drive 205/55/16

Borbet LV5 7x16 ET40; Yokohama c.drive 205/55/16

- Forfoc
- Pokročilý
Johny K. :Já jsem koupil přímo přípravek na čištění klimatizace, kde bylo v návodu napsáno, že se to má celé nastříkat do výparníku. Kopil jsem ho v APM Automotive, bylo na něm přímo logo APM a stál 237,-Kč (400ml). Kde maj prodejny najdeš zde: http://www.apm.cz/ . Myslím, že kterýkoliv jiný prostředek na čištění a dezinfekci klimatizace a určený k vystříkání výparníku, bude mít úplně stejný účinek.
Dzefer: Jistý si nejsem. U minulého Focusu mi při první prohlídce pylový filtr vyměnili (asi) na fakuře to bylo započítáno. Při druhé servisní kontrole mi ho neměnili. Asi je to pro mistry z Fordu moc práce. Jak je po vyplnění údajů o tvém vozidle uvedeno zde: http://www.etis.ford.com/fordservice/se ... C5.wasv243 a i zde na přehledu, měla by být výměna pylového filtru provedena.
madbugie: ano většinou jezdím krátké vzdálenosti, ale při tom většinou nezapínám klima. Ano ten zápach byl cítit jen, když se klimatizace vypne (cca to smrdělo 10-15 minut v kuse po vypnutí). Nyní mám ale klid. Přípravek stojí cca. 220,Kč a když teď vím kam a jak to aplikovat, není problém to na jaře a před zimou vydezinfikovat. Práce je to tak na max. 15 minut.
Dzefer: Jistý si nejsem. U minulého Focusu mi při první prohlídce pylový filtr vyměnili (asi) na fakuře to bylo započítáno. Při druhé servisní kontrole mi ho neměnili. Asi je to pro mistry z Fordu moc práce. Jak je po vyplnění údajů o tvém vozidle uvedeno zde: http://www.etis.ford.com/fordservice/se ... C5.wasv243 a i zde na přehledu, měla by být výměna pylového filtru provedena.
madbugie: ano většinou jezdím krátké vzdálenosti, ale při tom většinou nezapínám klima. Ano ten zápach byl cítit jen, když se klimatizace vypne (cca to smrdělo 10-15 minut v kuse po vypnutí). Nyní mám ale klid. Přípravek stojí cca. 220,Kč a když teď vím kam a jak to aplikovat, není problém to na jaře a před zimou vydezinfikovat. Práce je to tak na max. 15 minut.
- killerhammer
- Test driver
toto je zevraj perfektny cistic na vyparnik. je to aj s tou 80cm hadickou, da sa to nastriekat aj spod auta.
- tomason
- Test driver
kolko chcú já koupil toto
cena 399kč Halfordsbyl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
- NEEO
- Test driver
Nechci vás naštvat,ale tyhle spreje jsou jen na chvíly.Aspoň co mi říkal technik-já si nechal od profíka doplnit a zkontrolovat klimu včetně desinfekce za 1500kč a je to super. 

- Forfoc
- Pokročilý
Toto je sprej viz bod 1. mého příspěvku http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 05#p355105 . Když už klimatizace hodně smrdí, tento přípravek moc nepomůže.tomason píše:kolko chcú já koupil totocena 399kč Halfords
- Forfoc
- Pokročilý
Nikoho jsi nenaštval. Sprejů na čištění klimatizace jsou 4 základní druhy (moje rozdělení zde: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 05#p355105 ). Na delší dobu účinkuje sprej z bodu 4, tedy ten co je určen přímo k vystříkání do výparníku.NEEO píše:Nechci vás naštvat,ale tyhle spreje jsou jen na chvíly.Aspoň co mi říkal technik-já si nechal od profíka doplnit a zkontrolovat klimu včetně desinfekce za 1500kč a je to super.
Plnění klimatizace je úplně něco jiného než čištení. Čím myslíš, že ti ten tvůj profík klimatizaci vyčistil?? Nějakým zázrakem, který není nikde jinde k sehnání??? Ps: Nic ve zlém.
- NEEO
- Test driver
No sice jsem u toho nebyl,když to dělal,ale při plnění ji čistil a myslím,že na to měl nějakou mašinu a ne spray. 

- madbugie
- Zkušený
čistenie chladiaceho okruhu klimatizacie a čistenie vyparnika a vyduchov je nieco ine...
ak tomu rozumiem dobre tak ak postupujem smerom od kapoty vozna do interieru tak poradie prvkov je:
nasavanie klimy, pelovy filter, ventilator, vyparnik, vyfuky do interieru ???
lebo ak by to tak bolo tak potom ma urcite zmysel striekat to zvnutra ako vyduchy tak aj vyparnik ako zvonka (zospodu)... samozrejme idealne by bolo odobrat pelovy filter a fuknut tam aj spredu,... ale niekde som tu zachytil ze na Fofo II je to hotova maturita,... no vyskusam cez vikend...
nuž jazdim kratke trasy hlavne po meste a klima tiez zacina smrdiet ak sa opatovne zapina (trebars som bol v obchode a prvy krat nic ale po navrate z obchodu smrad...) nuz dan za kratke trasy s detmi po meste to proste inac v teple nejde...
ak tomu rozumiem dobre tak ak postupujem smerom od kapoty vozna do interieru tak poradie prvkov je:
nasavanie klimy, pelovy filter, ventilator, vyparnik, vyfuky do interieru ???
lebo ak by to tak bolo tak potom ma urcite zmysel striekat to zvnutra ako vyduchy tak aj vyparnik ako zvonka (zospodu)... samozrejme idealne by bolo odobrat pelovy filter a fuknut tam aj spredu,... ale niekde som tu zachytil ze na Fofo II je to hotova maturita,... no vyskusam cez vikend...
nuž jazdim kratke trasy hlavne po meste a klima tiez zacina smrdiet ak sa opatovne zapina (trebars som bol v obchode a prvy krat nic ale po navrate z obchodu smrad...) nuz dan za kratke trasy s detmi po meste to proste inac v teple nejde...
+ 100 fordích koníkov

- Gromik
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Minulý týden jsem nechával u Forda vyměnit pylový filtr (při větrání byl cítit prach) a vydezinfikovat klimatizace (smrděla). Myslel jsem, že za ty prachy (dohromady 1500) budu mít klid, ale klimatizace po vypnutí smrdí pořád - jen má trochu jiný smradForfoc píše:Zápach klimatizace vzniká nejčastěji ve výparníku a způsobují ho bakterie a plísně, které se množí na vnitřním výměníku klimatizace (tzv. výparníku), protože jde o nejchladnější a nejvlhčí místo v interiéru vozidla.
4. Přípravky k desinfekci (odstranění bakterií atd.), které jsou určeny k nastříkání přímo na výparník. Zde je problém, najít resp. dostat se k výparníku. Pátral jsem a u Focuse II r.2008 jsem našel , jak se k výparníku dostat.
V prostoru u spolujezdce vedle řidiče se odmontuje plast, který drží jeden šroubek obr. č 1.
Poté se sundá odtoková gumová hadička z "kolínka" , které vede do výparníku. Následně vyndáme kolínko pootočením (je tam jen nacvaklé). Nyní máme otvor, do kterého zasuneme hadičku z přípravku na čištění klimatizace a celý obsah, který vytvoří pěnu tam nastříkáme. Přesný návod jak postupovat je vždy uveden na obalu a líší se dle konkrétního přípravku. Po vystříkání výparníku a následnému počkání, než přípravek pomalu odteče, se můžeme kochat svěžím vzduchem . Po zápachu není ani památky. Vše je jen má zkušenost a můj amatérský postup. Neručím za to, že je vždy vše tak jak jsem napsal.

Tak se chci zeptat, jestli ten tvůj návodu je stejný i pro FoFoII před faceliftem (rok 2007) ? Zkusil bych koupit ten přípravek a vystříkat přímo výparník.
- madbugie
- Zkušený
ak som si dobre "precital" motorovy priestor tak vstupy chladiacich a vykurovacich medii su mierne vlavo hore (2 strieborne hlinikove trubky a 2 cierne hadice)

otazka kde hladat pelovy filter o prispevok nizsie... cize ak riesit nieco s klimou v motorovej casti auta tak iba plnenie chladiaceho media, tesnost a pod...
pelovy filter sa nachadza v interieri pri vodicovej nohe ??? toto mohol vymysliet fakt inteligent ktory to vzivote nerozoberal... a navyse ked je nutne kazdorocne demontovat plynovy pedal tak sa moze akurat dodrbat taka dolezita suciastka ??? za toto by zasluzil pan konstrukter nakopat do zadneho vacku...

otazka kde hladat pelovy filter o prispevok nizsie... cize ak riesit nieco s klimou v motorovej casti auta tak iba plnenie chladiaceho media, tesnost a pod...
pelovy filter sa nachadza v interieri pri vodicovej nohe ??? toto mohol vymysliet fakt inteligent ktory to vzivote nerozoberal... a navyse ked je nutne kazdorocne demontovat plynovy pedal tak sa moze akurat dodrbat taka dolezita suciastka ??? za toto by zasluzil pan konstrukter nakopat do zadneho vacku...
Naposledy upravil(a) madbugie dne 30.04.2009 06:48, celkem upraveno 1 x.
+ 100 fordích koníkov

- madbugie
- Zkušený
tak ako som zistil hladal by som marne, odpoved na to kde hladat pelovy filter zde:
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... eho+filtru
kua to by ma nenapadlo ze bude vedla plynoveho pedalu...
a ten vyparnik je pred (smerom k motoru) alebo za filtrom (smerom do interieru)
otazka je nejake riziko pri tej demontazi plynoveho pedala na co si dat bacha (ako kratke kable, nejaka plastova prkotina a pod.)
edit: dalsie upresnenie plynovy pedal na tych 3 sroboch odsrobovat a polozit na zvysne dva aby nezavadzal, ale pre istotu neodpajat od kablov aby to norobilo sarapatu...
edit: v pripade ze clovek nechce demontovat plynovy pedal a pelovy filter je tu varianta zo str. 11 tohoto vlakna od Forfoca-demontaz laveho panelu pri nohe spolujazdca do kolienka odtoku/pritoku ?...
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=150
(kua ja som poklad pre moderatorov... sam si polozim nezmyselnu, kvazi zbytocnu otazku,... sam si zeditujem, sam si zodpoviem... zeby schyzofrenik ??? co uz my blizenci sme taki
)
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... eho+filtru
kua to by ma nenapadlo ze bude vedla plynoveho pedalu...

otazka je nejake riziko pri tej demontazi plynoveho pedala na co si dat bacha (ako kratke kable, nejaka plastova prkotina a pod.)
edit: dalsie upresnenie plynovy pedal na tych 3 sroboch odsrobovat a polozit na zvysne dva aby nezavadzal, ale pre istotu neodpajat od kablov aby to norobilo sarapatu...
edit: v pripade ze clovek nechce demontovat plynovy pedal a pelovy filter je tu varianta zo str. 11 tohoto vlakna od Forfoca-demontaz laveho panelu pri nohe spolujazdca do kolienka odtoku/pritoku ?...
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... &start=150
(kua ja som poklad pre moderatorov... sam si polozim nezmyselnu, kvazi zbytocnu otazku,... sam si zeditujem, sam si zodpoviem... zeby schyzofrenik ??? co uz my blizenci sme taki

Naposledy upravil(a) madbugie dne 30.04.2009 06:57, celkem upraveno 1 x.
+ 100 fordích koníkov

- Forfoc
- Pokročilý
Nevím to na 100%, ale řekl bych že ano. Odmontuj si ten boční plast vlevo u nohou předního sedadla spolujezdce a koukni se jestli tam máš hadičku viz. moje foto v návodu.Minulý týden jsem nechával u Forda vyměnit pylový filtr (při větrání byl cítit prach) a vydezinfikovat klimatizace (smrděla). Myslel jsem, že za ty prachy (dohromady 1500) budu mít klid, ale klimatizace po vypnutí smrdí pořád - jen má trochu jiný smrad... jen větrání je už v pohodě - výměna pyláku pomohla. Ale teď nevím, jestli to má cenu jet reklamovat ? Beztak mě pošlou do háje nebo řeknou, at si udělám za těžké prachy komplet údržbu.
Tak se chci zeptat, jestli ten tvůj návodu je stejný i pro FoFoII před faceliftem (rok 2007) ? Zkusil bych koupit ten přípravek a vystříkat přímo výparník.
To, že ti to smrdí nyní jinak je asi tím, že použili ten sprej co se stříká do průduchů. Sprej se prostě pořádně nedostal na výparník. Když použiješ mou metodu č.4 bude od zápachu a bakterií klid.
Naposledy upravil(a) Forfoc dne 30.04.2009 06:59, celkem upraveno 2 x.