Padly tady dotazy o rozvodech s vyšším nájezdem u ecoboostu. Dřív, než prozradím podrobnosti, tak zmíním můj styl jízdy.
- pod 2000ot nejezdím
- pod 3000ot mu nikdy nešlapu na plný plyn, ale noha jde s motorem
- od 170.000km dávám do benzínu VIF
- nebojím se motoru udělat pyrolýzu
https://www.de-dietrich.cz/produktove-t ... i-trouby-3 , když jedu po dálnici. Klidně ho půl hodiny nechám na 4000ot. Tady
viewtopic.php?p=1250862#p1250862 můžete vidět moje svíčky s 60.000km nájezdem, kdy jsem je měnil.
- olej měním max do 15.000km, často dříve (samozřejmě velmi přísně dodržuji normu). Jelikož mi vždycky trochu oleje zbyde (některé zdroje uvádí náplň 4,3l, některé až 4,7l), tak tím
"půllitrem oleje" z minula propláchnu motor. Nechám všechno vypustit, zatímco auto stojí na nájezdech. Jelikož je předek výše a výpustní šroub zezadu motoru, vyteče vše. Až to vyteče, naliju shora ten půllitr oleje a nechám kompletně protéci. Tím jej trochu ještě vypláchnu.
- krátkým trasám se vyhýbám, pokud to jde. Do práce to mám 5km a jezím autobusem tam a pěšky zpět. Když už musím do práce autem, tak si radši o trochu zajedu (minimálně 8km trasa), aby se v zimě alespoň prohřál. V létě netřeba řešit, zahřátý je daleko dřív. Ale snažím se jezdit trasy 20km+
- když jedeme do nákupáku, zaparkjeme na jednom místě a oběhneme obchody po svých. Než bych přejížděl, to by mi uhnily ruce.
Auto jsem koupil 04/2020 s nájezdem 145.000km. Projel ho, poslechnul si motor a líbilo se mi, jak táhne odspoda. Rok prodeje (uvedení do provozu) je 2013. Teoreticky jsem měl jít na rozvody v roce 2023, ale při pohledu servisák prohlásil, že už to někdo měnil. Nakonec jsem dopátral, že v roce 2015 byla provedena záruční oprava zaseklého ventilu, při kterém platí dílenský předpis - výměna rozvodového řemene. Podle servisní knížky bylo v tu dobu najeto cca 40.000km.
V tuto chvíli mám najeto 215.000km, takže řemen má nalítáno cca 175.000km a je starý 10 let.
Po shlédnutí videa s Martinem Vaculíkem jsem se osypal, co mě čeká. Po pročtení zdejšího vlákna jsem začal pátrat, kde bych nechal udělat rozvody. Můj automechanik prohlásil, že na to nemá přípravky, ani momentový násobič.
Kontaktoval jsem tedy pana Hoňka, u kterého musím prohlásit, že to je nejen srdcař, jak se píše výše, ale v první řadě to je
MACHR NA MOTORY. Ví o nich první/poslední a to nejen teoreticky, ale při poslechu hned ví co, kde, jak a podobně. Příště cokoli budu řešit s motorem, obrátím se pouze na pana Hoňka. Ne, jako když jsem řešil to turbo
viewtopic.php?p=1244360#p1244360 , kde mě jeden Ford servis (Havlíčkův Brod) odkázal na úplně něco jiného (tvrdili, že to je podpětím, proto to padá do nouzového režimu) a při žádosti o přezkoumání se tomu nechtěli věnovat vůbec, zatímco druhý Ford servis pro jistotu 10 dní nechal auto stát na parkovišti, jestli se to samo náhodou neopraví.
Pan Honěk prohlásil, že membrána turba je častá závada při větším nájezdu. Nakonec to má focené i na FB...
Takže:
Domluva perfektní, při výměně rozvodů ještě provedl zevrubnou kontrolu, přetěsnil vstřiky a pár drobností. Auto tam zbytečně nestálo, věnoval se mu dle domluvy. Takže nejde jen o cenu, která je zlomková oproti Fordu, ale hlavně o odbornost, ochotu naslouchat motoru, ochotě hledat příčinu, proč to dělá zrovna tohle a podobně!
Co vás bude asi zajímat, v jakém stavu je starý rozvodový řemen. Resp. řemeny.
Samozřejmě opotřebené, ale ani jeden zub nechybí!
Níže jsou fotky, vzal jsem si řemeny zpět, protože více zainteresovaných to chce vidět.
Co mě potěšilo, sám mi pochválil, že motor hezky zabírá odspoda. Sice přes 5000ot se nepřehoupne, ale to je vlastnost 74kW verze, vysvětlil mi proč. To znamená, že i v těch 215.000 km drží motor dobře tlaky.
Focus Mk3 (2013) 5dv. hatch, 1.0 Ecoboost 74kW