Dam to aj sem :
i30 je vnutri priestorovo porovnatelny s Focusom, na zadnych sedadlach je miesta o chlp menej ako v FF. Spracovanie interieru je take lacnejsie, co ale vonkoncom neubera funkcnosti. No v FF je vsetko akosi lepsie prave tam, kde to ma byt. Tym ale nechcem povedat, ze i30 ma zlu ergonomiu, no vo Forde je fakt o cosi lepsia. Potesil ma lahky a presny chod saltpaky, v Plechaci mam obcas dojem, ze radim v nakladiaku - presnost vyborna, ale sily potrebne na radenie su o hodne vacsie, ako na korejcovi. Co si spominam, tak tie 3 bazarove FFII co som skusal minuly rok mali radenie rovnako presne, no opat potrebne sily boli o cosi vacsie ako v i30, kde tie prevody akoby zaskakovali sami a stacilo iba naznacit, co tam chcem. Presne taketo radenie ma Ignis, alebo Toyota Aygo. Je to 100x lepsie, ako gumovy sluzobny P307 - tam mam dojem, ze zmycham mokru spongiu. Riadenie - nie je co dodat, presne, pohodlne a super na manevrovanie na parkovisku, ale na vymetanie apexov Buchlova, Sturca ci Baby sa absolutne nehodi. Na pohodovu rodinnu jazdu z A do B je ale velmi dobre, v 90-tke a viac mi ale vadi preposilovanost. A to ma vraj variabilny posilovac. Bud nefungoval, alebo Korejci nevedia, co je variabilita. S Focusom sa to naozaj neda porovnavat, tam vzdy citim, po com a ako idem, o bliziacej sa fyzikalnej hranici viem podstatne skor, nez sa na nu dostanem. V i30 jednoducho necitim cestu a to sa mi fakt nepaci. Hranicu moznosti naznacili iba piskajuce gumy (205/55 R16), auto sa sice sprava prikladne neutralne, no po presvihnuti rychlosti nasleduje nahly a zle kontrolovatelny pad do nedotacaveho smyku, ubratie plynu situaciu takmer nevylepsilo, pribrzdenie lavou pod plynom ale pomohlo, no hrozilo to pretocenim auta - toto je prave oblast, kde Focus nekompromisne vitazi (po pade do nedotacaveho smyku staci mierne ubrat a auto sa okamzite sprava tak, ako treba). Skratka a jednoznacne - jazda s korejcom na hrane je kua narocna a treba na to riadnu davku odvahy a hlavne lepsieho sofera, ako som ja. Na rozdiel od neho Focus na hranici balancuje stylom baletky. i30 som poslal za hranicu na velkom prazdnom dvojprudovom kruhaci, takze to bolo uplne bezpecne. Strach mi ale dovolil iba jeden pokus (s Focusom tam s radostou santim pri kazdej prilezitosti, ked je objazd prazdny). S jazdnymi vlastnostiami suvisi motor a prevodovka. Jedna-sestka s variabilom je do 4000 otacok rovnako mrtva, ako kazda ina atmosfera vratane FFII 1.6i 74kW a TiVCT 85kW. Jednoducho to auto tazke takmer 1.3 tony nejde. Od 4k do 4.5k rpm je zaujimave prechodove pasmo, ked sa motor prebudza, po prekroceni 4500 rpm sa ale situacia rychlo meni - variabil sa prestavi na iny rezim a focusia 1.6i sa moze ist zahrabat. Motor za zuriveho revu taha az do obmedzovaca niekde na 6 a pol tisica bez naznaku vadnutia, mozno okolo 6000 rpm ten tah trochu polavi. Ked to porovnam s 1.6i 74 kW v FFII, tam mam pocit, akoby som po prekroceni 4500 otacok nabehol do hlbokej mlaky alebo snehu - tah slabne a hluk silnie. Skratka a jednoznacne - 1.6 CVVT 93 kW/6200 a 157Nm/4200 je naozaj velmi velmi podarny motor. Je podstatne lepsi, nez fordacky 1.6i 74kW. Ako som uz pisal inde, za beznych okolnosti sa ale jazdi do 4000 otacok, kde to ide naozaj rovnako (mizerne), ako FFII s 1.6i. Situaciu trochu zachranuje na moj vkus dobre odstupnovana prevodovka, skoda len tej sestky, ktora by mohla byt este dlhsia, takto pri 130 na tacho toci 3600 rpm, pri 90 analogicky 2500, kde ale je motor uz zufalo slaby. Cize dalsie natiahnutie sestky by znemoznilo jej pouzitie na okreskach pri 90-tke. Takto sa pouzit ako tak da, no aj v najmensom kopci treba podradit. S i30 sa velmi dobre predbieha - ked tam v 90 tke natlacim trojku a zadupnem ho do podlahy, akoby sa mi pod prdelou zapalila startovacia raketa raketoplanu a auto vyslovene vystreli dopredu. Toto FFII s 1.6i 74 kW jednoducho nevie (TiVCT ano). Opat ale musim napisat, ze takto bezny clovek nejazdi.
Podciarknute a zratane :
Pre bezne jazdiaceho cloveka bez sportovych ambicii ci na dennodenne cestovanie s rodinou je i30 na tom o chlp horsie, ako FFII, ktory aj vo verzii Classic ma v cene 13k€ aj ESP, u Hyu treba zan doplatit 650€, co zvysi cenu na cca 14 tisic EUR. A ten motor s prevodovkou za tuto vyhodu nestoji.
Na dennodenne dochadzanie do roboty je i30 o cosi lepsi pre vykonnejsi motor, ktory dovoli ostrejsiu jazdu, ako FFII s 1.6i. No ked ta cesta vedie serpentinami, rozdiel medzi nim a FFII 1.6i sa zmazava.
Sportovo zalozenym soferom sa nehodi ani FFII 1.6i, ani i30 - Ford pre dychavicny motor a i30 pre mizerne riadenie.
Verdikt :
Blbosti ako dizajn intetrieru a pod. neriesim, su to velmi subjektivne pohlady. Keby som sa mal rozhodnut medzi i30 a FFII 1.6i 74kW Classic Plus iba z objektivnych parametrov, pritomnost ESP vo Forde by vyhrala pred pofiderne vyuzitelnymi 19 kW vykonu a VI. kvaltu v i30.
V kazdom pripade je ale i30 1.6CVVT STYLE velmi velmi podarene auto, ktore si zasluzi pozornost. No no dosluhujuci FFII je o chlp lepsi.
Ale pozor ! i30 s motorom 1.4 CVVT 80kW je
crep. Maximalny krutiak 138 Nm pri 5000 rpm (!!!) hovori za vsetko.
Jo, aby som nezabudol - je tu este jeden dovod, preco by som zvolil Ford - mam peknu "blockovu" mikinu a nebolo by nic horsie, ako vyliezt z i30 s velkymi modrymi logami Ford vpredu aj vzadu

DV6 nie je motor. Ale sustava nahodne umiestnenych suciastok co vrcia a trasu sa a popritom zeru naftu...
Mondeo 2.5T Titanium SK
ZEM JE NASE IHRISKO