Motorovy olej mondeo

Moderátor:phofy
Odpovědět
zirafak
Test driver
Test driver

Re: Motorovy olej mondeo

Příspěvek od zirafak » 20.10.2009 13:41

iggyrock píše:
pava píše:Iggyrock: nejdříve jsem si říkal, že už na tvoje reakce ohledně olejů do Fordů nebudu reagovat. Ale prostě mi to nedá. Pořád trváš na nějakém vysvětlení. Ale v minulosti ti vše na téma oleje ala Ford už bylo vysvětleno, nebo si už nevzpomínáš? Kdyby jsi si nemohl vzpomenout popřípadě i pro ostatní. Je to šestý příspěvek zhora: http://forum.fordclubs.org/viewtopic.ph ... &start=720
No jasně, http://www.fordclubs.org - pak Tě 100% chápu :-)! Iggyrock
Vidim,ze excelujes s tvojimi mudrostami na roznych forach a s rovnakym ucinkom a vysledkom.Niekde bude chyba :roll: :|

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 20.10.2009 13:42

a už by aj stačilo si myslím tejto bezpredmetnej diskusie o oleji pre mondeo :evil:
pre mondeo je vhodny akýkolvek olej ktorý splna FORD WSS-M2C-913B :idea:
nedá sa povedať že A1/B1=FORD WSS-M2C-913B , pretože sú to 2 normy (ACEA vs. FORD)

tu je článok ohladne doporučení výrobcom:
http://www.autopress.cz/?page=86.motoro ... ni-vyrobce

a tu citát záveru :
Výrobce automobilu volí motorový olej pro první náplň nového vozu na základě výběrového řízení. Rozhodující je výkonová úroveň oleje (ACEA či např. VW specifikace) a cena oleje. V žádném případě nelze říci, že značka a typ oleje první náplně je ten nejvhodnější olej pro daný automobil. Většinou je z předložených nabídek vybrána ta nejlevnější. Nízká cena nabízených olejů ovšem nesouvisí s kvalitou oleje, ale s obchodní strategií olejářské distribuční firmy. Výběrová řízení se konají periodicky, určitá značka a typ oleje nejsou nutně svázány s určitým typem automobilu. Uživatel automobilu si pak zvolí svoji značku a typ oleje sám nebo tento výběr přenechá autoservisu. Pro první výměnu lze pak použít jakýkoliv motorový olej s doporučenou výkonovou specifikací.
Naposledy upravil(a) jama dne 20.10.2009 13:55, celkem upraveno 1 x.
FORD Mondeo KOMBI, 2.0 TDCi , 96Kw, 6-ti kvalt, GHIA X, 2005
Obrázek
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 20.10.2009 13:51

jama....ale ved mi to vieme,len iggyrock a par dalsich odbornikov to nechce a nechce pochopit :lol:

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 20.10.2009 13:59

zirafak : čítal som fordclubs.org ten odkaz ktory daval pava, iggyrock tam podla mna dostal dobre vysvetlenie od DR. takže neviem prečo stale točí svoje, inak ja osobne DR. nemusim preto už na tamto forum nechodim, a naopak iggyrockove postrehy,napady a skusenosti si vážim, tak o to divnejšie sa mi to všetko číta ak vidím že v tomto prípade je " zlý dobrým a dobrý zlým" :roll:
Obrázek
Obrázek

pava
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pava » 20.10.2009 17:50

jama: taky DR nemusím, ale s jeho názorem na který jsem dal výše odkaz se plně ztotožňuji.

HmerX
Test driver
Test driver

Příspěvek od HmerX » 20.10.2009 21:53

O DR si taky myslím svoje, i o fordclubs.org ... Ale je tam pár odborníků, a to jako opravdu dobrých. A jeden z nich(Bake) napsal toto:

Pánové !!! Je nejvyšší čas přestat s mlácením prázdné slámy !! Pokud se chcete boxovat na vysoké odborné úrovni, dělejte to prosím prostřednictvím SZ !!!Ale uvědomte si, že naprostá většina zúčastněných vůbec netuší, o co jde!!!
Znovu to shrnu:
Ford vyrábí (nebo spíš dodává) olej, který přesně splňuje jeho požadavky. Navíc ani nestojí moc, litr se pohybuje kolem cca 170,-Kč. Ropné společnosti mají samozřejmě zájem na tom, aby se jejich produkty prodávaly a hlavně na tom, aby těch produktů bylo na trhu co nejvíc druhů!!! Protože to potom vede k tomu, že každý obchod, každá benzínka má na skladě ne deset litrů jednoho druhu, ale deset litrů od MNOHA druhů. Není to nic jiného, než dokonale promyšlený marketingový tah. Snahou výrobců a prodejců olejů je samozřejmě vyzdvihování skvělých vlastností právě těch olejů, které vyrábí. Oni totiž nežijí až tak z toho, co si kdo z nás do auta naleje, žijí hlavně z toho, jak moc mají drobní prodejci narvané sklady všemožnými druhy jejich zboží. Hlavní finanční zátěž tohoto kšeftu ( jako ostatně každého jiného) nesou právě tito drobní prodejci. A čím víc druhů, typů a specifikací olejů existuje, tím víc ti drobní prodejci musí mít sklady narvány a samozřejmě za zboží musí i dodavateli zaplatit. Ford, jako automobilka má hlavní směr svého obchodu někde jinde, než olejáři. Proto se může soustředit jen na jeden druh a typ oleje. Věřte mi, že vím, o čem mluvím. Už jsem podepisoval dodavatelské smlouvy snad se všemi olejářskými firmami na trhu. Troufám si tvrdit, že všechny oleje na trhu jsou plně srovnatelné. Celá ta diskuze je na h...o, protože se stačí soustředit na základní dělení podle specifikací a aditiv, dodržovat lhůty výměn a pokud možno dávat autu to, co mu patří a zbytečně s oleji neexperimentovat. Princip je stejný, jako když do starého trambusu, který jezdil celý život na starý dobrý M6 a najednou mu dáte M6AD. Aditiva obsažená v M6AD rozpustí karbonové usazeniny a motor jde po sto kilometrech do kytek.

Základní otázka, co lít do Fordu, zde byla již zodpovězena milionkrát. Pokud má někdo jiný názor, ať jezdí třeba na zmíněný M6AD. Mě sice svým názorem nepřesvědčí, ale neznalé problematiky lehce. A internet má dnes obrovskou váhu. A kdykoliv jsem v práci řešil problém zadřeného motoru, vždy se dala dosledovat souvislost s olejovým hospodářstvím motoru. A to nemám na mysli jen nedostatek oleje, ale hlavně ucpané kanály karbonem, ucpané sací koše karbonem. UVOLNĚNÝM karbonem jako následkem experimentu s olejem. Stejně tak vadná zdvihátka. Není potřeba chodit daleko. Do roku 96 byl hlavním olejem splňujícím specifikaci Ford pro Mondea polosyntetika 10W-40. Do 1,3i ve Fiestě dokonce minerál 15W-40. Od začátku výroby motorů ZETEC byly obrovské problémy se zdvihátky ventilů. Dokonce na tuto problematiku bylo vydáno i TSI, řešící nahrazení zdvihátek jiným typem, u 1,3i zase odcházely vačkové hřídele. V roce 1998 Ford, tehdy ve spolupráci s firmou Shell vyvinul olej Formula Ford 5W-30 a po přechodu na tento olej problémy rázem ustaly, jako když utne !!

Takže pánové...sklidněte rozbouřené hormony!!!!!!
Ford Focus 2005 2,0 TDCi

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 21.10.2009 06:27

Iba zopakujem za seba:Ja su klidnej :wink: ,len niesom ochotny pritakavat a pocuvat nezmysli niektorych panov odbornikov,ktore iba zavadzaju a zneistuju uzivatelov v tom,co je ozaj spravne,dobre,odskusne,preverene a vyrobcom vozidla po niekolkorocnych skusenostiach odporucane.
Takze ma neberte prosim ako nejakeho rozputavaca,alebo vyvolavaca "flamov" v tejto teme,ale iba obhajcu toho spravneho :wink: /no a zas budem aj tak nazvany Fordov advokat :mrgreen: /

tomason
Test driver
Test driver

Příspěvek od tomason » 21.10.2009 06:55

Za všechno může polívka od Forda za 200KČ LITR :lol:
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 21.10.2009 07:17

Presna trefa :wink:
Ja v tom vidim trochu vietor aj z inej strany :wink:
Proste sa niektorym zda ten olej od Fordu,alebo so specifikaciou Ford prilis lacny,aby bol dobry,tak spekuluju,co tam dat drahsie,aby to bolo lepsie,lebo ten Ford nas odrbkava :lol:
Presny opak toho pripadu....ak je nieco od Fordu drahe,treba to nahradit lacnejsim,ved Ford chce na nas iba zarobit.
Vidim toto cele len ako komplex niektorych ludi,ktory si ho tymto sposobom ventiluju a proste obvinia Ford aj za prilis lacne,aj za prilis predrazene,proste za vsetko :wink: :lol:

oyapparov
Nováček
Nováček

Příspěvek od oyapparov » 21.10.2009 09:20

Urcite tim Ford schvalne snizuje zivotnost svych motoru, abychom co nejcasteji kupovali jeho auta!! :wink: :mrgreen: :mrgreen:
Ford Focus II Combi 1.6 74kW Trend
Můj FF

Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 21.10.2009 09:28

Tato teoria moze byt v dnesnej konzumnej dobe dost pravdiva :roll: :| :cry:

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 25.10.2009 11:27

tak, ja som v piatok menil olej + filter+vzduchový filter+peľový uhlíkový.... olej som dal ten čo tam patrí :P Formula F . vošlo mi ho tam 5,7 litra ale nemám úplne po max. ale asi tak v 2/3 medzi MIN a MAX ryskami. Všetky diely originál FORD som objednával z http://jagfordgarage.sk/ ceny +/- na urovni cien v CZ takže neporovnateľne lepšie ako v predajni FORD :wink:
Obrázek
Obrázek

maXtreme
Nováček
Nováček

Příspěvek od maXtreme » 31.10.2009 17:28

Zdravim koupil jsem si Mondeo mk2 r.v. 11/97, 2.0i 96kw najeto 280 000km a čeká mě výměna oleje. Předchozí majitel (známý) tam lil celou dobu olej Valvoline 5W40, motor nežere olej akorat zespod občas kápne. Tak se chci zeptat jaky olej tam mam teď nalít? Jestli 5W40, 5W30 nebo 10W40? Nekdo tvrdi ze u starsich motoru je lepsi polosyntetika nekdo zase ze mam zachovat plnou syntetiku. Diky za kazdy nazor..
Ford Mondeo, 2.0i Zetec, hatchback, r.v. 97, GHIA, pneu 215/45/17

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 31.10.2009 19:03

Staci iba citat tento a ine prispevky o olejoch,urobit si vlastny nazor a spravne sa rozhodnut.

maXtreme
Nováček
Nováček

Příspěvek od maXtreme » 31.10.2009 21:39

Precetl jsem to tu všechno a rozhoduji se mezi 5W40 a 10W40 vzhledem k najetým km motoru.. je to mé první auto takže chci slyšet názor i ostřílených Forďáků co by zvolili oni, než se rozhodnu jako začátečník třeba špatně ;-)
Ford Mondeo, 2.0i Zetec, hatchback, r.v. 97, GHIA, pneu 215/45/17

Odpovědět

Zpět na „Motor - Mondeo“