Stránka 3 z 7

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 09:57
od zewl
Trosku jsem se tech smesi bal, par lidi me od toho odrazovalo, ale vyzkousim tedy, dikes :wink:

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 10:04
od jirinp
zewl píše:Mam tu samou jako Wolf2, upekl jsem v tom od Vanoc uz asi 15 chlebu a furt to neni vono. Jak o tom kazdy basni, tak jsem zklaman.
Tož to jsi aktivista :D Ja dal zatim jen jeden chleba (recept voda, drozdi, mouka, sul, pustit), ale jeste na svatky, kde vsude plno jidla, tak to slo po ochutnani a ztvrdnuti pasikum. Nechutnal. Prirovnal bych to 3 dny staremu prostejovskemu chlebu, kterej jsem pouzil na toasty.

Chce to asi podchytit ten nej chleba. Mam radsi vic nakynute,tak mozna to chce dat jinej rezim.

U baget, prvni moje nic moc, pak jsme zkusili plněné zelím, tak slabota, ale včera si to zkusila žena a te se povedly, dyby jestě byly lehce posolene, ci neco. Dneska jsem je měl na snídani a dobre byly pořád.

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 10:07
od silverwolf
Chleba jak jsme na něj zvyklí z toho nebude nikdy. Vždycky to bude takovej spíš toastovej. :wink: Před časem jsem doma dělal klasickej chleba v troubě upečenej a byl vynikající, jenže příprava je dlouhá a obětovat tomu půl dne se mi už nechce.

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 10:52
od Žofre
Ahoj, můžeš mi napsat nebo poslat na mejl recept? Chtěl bych to vyzkoušet. Moje máma kdysi chleba a housky taky pekla doma a bylo to žrádlo...
Díky předem

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 11:18
od silverwolf
1 kg hladké mouky
5dkg droždí
tak 3 lžičky soli a 3 lžičky kmínu - jak se cítíš, třeba i víc
lžičku cukru

Do hrnku s vlažnou vodou - tak 1 dcl ( přilít se dá vždycky) dáš droždí a cukřík, zakvedláš a necháš udělat kvásek ( v teple). Potom smícháš to kilo mouky s kváskem, přidáš sůl a kmín a hněteš a hněteš do tužšího těsta. Podle potřeby doléváš vlažnou vodou nebo třeba i pivem.. Potom to těsto necháš hodinu kynout, nejlépe v teple a přikryté utěrkou. Po hodině z těsta uděláš bochník, kydneš to na plech vysypaný něžně moukou ( dneska bych to dal asi na pečící papír) a necháš dalších 45 minut kynout. Pak se konečně dostaneš k pečení - v troubě při cca 200 stupních tak hodinu a čtvrt ( hnědá kůra). Když se dílo chýlí ke zdárnému konci, můžeš to potřít studenou vodou ( mašlovaškou) aby kůrka líp křupala. A je to. Půl dne v tahu, ale výsledek je nezapomenutelný. Já jsem sice udělal těsto ne tak tuhé, takže si mi bochník trochu rozlezl a popraskal, ale o to víc sem měl křupající kůrečky. :wink:
Rohlíky jsem dělal taky, ale recept z hlavy nevím. Bylo to podle nějaké kuchařky. Kouknu

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 11:39
od tomason
Já ty rychlo programy nepoužívám ,některé směsi nestačí správně vykynout a stačí použít jen přípravu těsta a potom péct záleží totiž ,zda směs má droždí ,nebo nemá. Já používám instant a to trvá nějak déle a nevim jestli mam to správný dostal sem ho zadarmo tak ho musim zdělat ono se dělí na sladké a slané :roll:

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 14:49
od alexino
ten chleba v Lidlu bych nekupoval, chutna hodne umele, ja na nem zacinal ale s doma smichanym se to neda srovnavat, to uz je trosku lepsi ta Labeta co maj treba v Tescu...
co se tyce "tmavych" chlebu, tak nevim jakou mas predstavu, protoze jestli jsi nekdy videl jakoukoliv mouku, tak vsechny jsou svetle :D . Jde o to ze ty "radobytmave" chleby, co prodavaj v obchodech jsou tmave diky barvivum. Jinak uz sem tu myslim hazel odkaz na stranky s recepty, me se osvedcil tento:
250 ml vody a 100 ml mleka, lzice oleje (davam olive), lzice octa, potom 360 g hladke mouky, 150 g celozrnne zitne a 50 gramu celozrnne psenicne.. do toho 1,5 lzicky drozdi (ja pouzivam susene sypane - je to bezproblemove), 2,5 lzicky soli, 1,5 lzicky cukru, kmin (odhadem 1-2 lzicky). Po signalu sypu zrni - slunecnici, lnene seminko a sezam, jinak ale podle libosti (neprehnat to s mnozstvim)
Vsechny suroviny by mely byt pokud mozno pokojove teploty, coz treba kdyz davam mleko z lednice kompenzuju teplejsi vodou...

jinak dalsi recepty tady..: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 15:42
od zewl
alexino: parada, taky vyzkusam 8)

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 18:28
od tomason
Tak hodte odkazy, kde kupujete Mouku na chleba já seženu maximálně žitnou chlebouvou .Mám to objednat z toho mlýna???

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 18:41
od zewl
tak jsem koupil v Lidlu tu smes, hodil do pekarny a uz se to pece, jsem zvedav :wink:

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 19:22
od pelen
Cekam, az se za necelou hodku pochlubis. :lol:

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 19:28
od zewl
ten program ma 3:15, takze jeste 1:50 to bude trvat 8)

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 19:33
od alexino
tomason píše:Tak hodte odkazy, kde kupujete Mouku na chleba já seženu maximálně žitnou chlebouvou .Mám to objednat z toho mlýna???
kupujem v Tescu Předměřickou mouku... na chleba kupujem chlebovou žitnou a pšeničnou, celozrnou žitnou a pšeničnou a hladkou a občas polohrubou... vsechny tyto tam bezne maj....

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 19:38
od alexino
zewl: chce to na zacatku omrknout konzistenci - to plati vzdycky - testo by melo tvorit tuzsi hmotu, nemelo by lepit ale ani se drobit na vic kusu, kdyz se lepi pridat hladkou mouku - ale jen polehoucku, ne tam vrhnout pul pytle... spis po lzicich, kdyz se to drobi na vic kusu tak trosku vody, ale taky hodne malo... U smesi z Lidlu a jinejch je doporuceno davat tak zhruba o 50 ml vody min nez tam udavaj....

Re: Vánoce - domácí pekárna

Napsal: 09.01.2009 19:49
od zewl
alexino píše:...U smesi z Lidlu a jinejch je doporuceno davat tak zhruba o 50 ml vody min nez tam udavaj....
to uz je jedno, je tam 350 ml dle navodu, toz uvidim ale i tak dik za postreh...