Aditiva do nafty

Chcete s něčím poradit nebo se podělit o radu s ostatními?
Moderátor:foki
hihi
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od hihi » 17.10.2007 23:10

hmm... jsem na aditivum Hekra vyjel čtyři nádrže a čerpadlo mi dalo vale. Doufám, že mezi tím není žádná spojitost. Ale asi už to neudělám, byť to nelze ani vyvrátit, ani potvrdit. :-(. Snad Foki zjistí, proč odešlo.
FF MK3, 2015, 1.5 TDCi 88 kW
byl FF kombi 09,TDCi,66kW+DPF
byl FoFo kombi 99, TDDI,66kW,Ghia, Diamond White

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 17.10.2007 23:15

martinsk píše:Ja používam Bishops original, ináč rieši sa to tu: http://www.ford-focus.cz/modules.php?na ... c&start=15
ja tam mám odkaz na firmu odkiaľ som ho bral. :wink:
Vite, ze Bishop byl u vzniku T613?
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 17.10.2007 23:16

hihi píše:hmm... jsem na aditivum Hekra vyjel čtyři nádrže a čerpadlo mi dalo vale. Doufám, že mezi tím není žádná spojitost. Ale asi už to neudělám, byť to nelze ani vyvrátit, ani potvrdit. :-(. Snad Foki zjistí, proč odešlo.
A palivovy filtr jsi uz menil?
Obrázek
Obrázek

polkiboj
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polkiboj » 18.10.2007 08:07

mirec_m píše:chcem sa informovat
neviem zohnat ziadne aditivum na dizla uz som obehal vsetky benzinky v okoli :? a vsade maju len dake od firmy SHARON ci tak nejak volajako :)
pouziva ho niekto :?: moze odporucit :?:
Nazdar. Pozri na http://www.41.cz/vif/ je tam kompletný test aditív. Je to síce na leto, ale na zimu som pocul vraj dopadli presne tak isto. Vítaz moc neosloví výzorom ale je fakt OK :D :D :D . Ja som ho objavyl po dlhom hladaní na Slovnaftke. Tento rok vraj vysla nove este efektivnejsie zlozenie. Je to riedenie 1:1000. Odporucane davkovanie je 1 vrchnacik co je 30ml na 30L nafty. takze fofo ma 52,3 L nadrz cize nejakych 1/2 vrchnaka. Je to osetrenie do -20°C. Ak teplota klesne pod -20°C davkovanie treba zvysit o 1 - 2 vrchnaky. Predavkovanie nieje vraj chybou. Takze ja som ho kupil za 280SK na Slovnafte a prva davka je uz v nadrzi.
Ford Focus kombi, 1.8 TDCi 74kW 100PS, r.v. 12/2003, bleck metla

Dudko
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dudko » 18.10.2007 09:55

Pozeral som ten test aj ja. Chcel som najprv kúpiť ten VIF, ale jednak som to mal problém tu v BB zohnať a potom ma od toho odrádzalo to balenie, lebo neviem ako by som to na čerpačke nalial do nádrže (?) Je to blbosť takto v strede umiestniť otvor a navyše ústie nádrže je ešte prekryté kovovou záklopkou, takže ešte aj tú by som asi musel držať otvorenú prstom počas nalievania a zrejme by som bol zasvinený od hlavy až po päty.
Nakoniec som si kúpil Castrol TDA za 326,-Sk ktorý sa riedi v pomere 1:1000 takže tá 0,5l fľaška mi vydrží na asi 10 tankovaní (500 litrov). Dobre sa to dávkuje, pretože fľaška má pretiahli a úzky tvar so šroubovacím uzáverom. Navyše je polopriehľadná a tak ju len strčím do ústia nádrže a na stupnici sledujem, kedy tam pretečie 0.5 dcl.
Musím ale priznať, že tankujem len Diesel V-Power a teda žiaden rozdiel v chode motora (otáčky, výkon, spotreba) som nepostrehol a pridávam to tam len kôli blížiacim sa zimným podmienkam.
Bojím sa totiž, že mi prípadný vykrištalizovaný parafín upchá palivový systém (filter). Zimná nafta je vraj podľa normy do -15C, ale tu v BB si pamätám pred 2 rokmi ranné teploty aj -24C.
Ford Focus 2 (Hatchback), 1.6 TDCi Duratorq 66kW, Trend/Tango, r.v. 06/2007
Obrázek

polkiboj
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polkiboj » 18.10.2007 16:29

Dudko píše:Pozeral som ten test aj ja. Chcel som najprv kúpiť ten VIF, ale jednak som to mal problém tu v BB zohnať a potom ma od toho odrádzalo to balenie, lebo neviem ako by som to na čerpačke nalial do nádrže (?) Je to blbosť takto v strede umiestniť otvor a navyše ústie nádrže je ešte prekryté kovovou záklopkou, takže ešte aj tú by som asi musel držať otvorenú prstom počas nalievania a zrejme by som bol zasvinený od hlavy až po päty.
Nakoniec som si kúpil Castrol TDA za 326,-Sk ktorý sa riedi v pomere 1:1000 takže tá 0,5l fľaška mi vydrží na asi 10 tankovaní (500 litrov). Dobre sa to dávkuje, pretože fľaška má pretiahli a úzky tvar so šroubovacím uzáverom. Navyše je polopriehľadná a tak ju len strčím do ústia nádrže a na stupnici sledujem, kedy tam pretečie 0.5 dcl.
Musím ale priznať, že tankujem len Diesel V-Power a teda žiaden rozdiel v chode motora (otáčky, výkon, spotreba) som nepostrehol a pridávam to tam len kôli blížiacim sa zimným podmienkam.
Bojím sa totiž, že mi prípadný vykrištalizovaný parafín upchá palivový systém (filter). Zimná nafta je vraj podľa normy do -15C, ale tu v BB si pamätám pred 2 rokmi ranné teploty aj -24C.
Nazdar. Takze musim ti povedat ze si urobyl chybu. Lebo keby si sa najprv poradil tak by si zistil zasadnu vec. Na tom vrchnaku je umiestneny taky odmerkovy valec do ktoreho sa super nalieva. Ja som spociatku tiez nevedel ako to bude vyzerat. Ale ked som to otvoril tak to bolo OK. Nalieva sa to tiez super ci uz za nadobky alebo do nadrze. Ale nemyslim si ze ta volba ktoru si si zvolil ty je najhorsia. Len skoda ze si sa neporadil. Budes aspon vediet na buduce. Ja sa pokusim ti to odfotit a poslat tu na forum. Potom to uvydis. Tak zatial sa maj a ak bude snieco potrebovat tak sa ozvy bud tu na forum alebo na RS.

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 18.10.2007 16:34

hosi, sorry ze sa vam tu ako benzinovy votrelec miesam, ale v zimnych obdobiach pumpy ponukaju namiesto standardnej "letnej" nafty aj "zimnu" ktora je obohatena o potrebne zimne aditiva... ja osobne by som tankoval to a vybavene... najlepsia je vraj ta z OMV
len aby ste si dali bacha a nezdvojnasobili ich mnozstvo :wink:

Dudko
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dudko » 18.10.2007 17:10

to Polkiboj:

Vďaka za odpoveď. Tak to som nevedel, že je to tam takto riešené. Škoda, že to nebolo niekde napísané, alebo vyfotené aj s tým odmerným valcom, lebo takto mi to balenie pripadalo ako bolo kedysi ČIPRO, či neskôr ARVA. Nevadí však ak to niekde uvidím, tak si jedno balenie kúpim aj ja a budem to striedať a laborovať, veď jesť to nepýta (hi). V tom teste to dosť vychválili.

to Misoo:

Máš pravdu už sa to tu niekde písalo, že myslím od 30.11. majú čerpačky povinnosť nalievať do stojanov zimnú naftu, ktorá by mala vydržať mráz myslím do -15C. Akurát som sa nikde nedočítal, že či nafta s aditívami (Shell, OMV atď.) má ešte nižší bod mrznutia, alebo nie(?) Pamätám sa, že na Štedrý deň roku 2005 bolo u nás v Banskej Bystrici -24°C a to som si nie istý, či by to tá nafta vydržala (vtedy som mal ešte benzínové auto). Tak pre istotu som si už kúpil ten Castrol TDA a začínam ho tam pridávať. Väčším množstvom aditív sa vraj nič nepokazí, akurát sa predraží palivo (hi)
Obrázek

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od misoo » 18.10.2007 17:47

Dudko píše:Väčším množstvom aditív sa vraj nič nepokazí, akurát sa predraží palivo (hi)
nevyznam sa v tom, ak je to tak, tak smelo lejte, ak to motoru nevadi :wink:

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 18.10.2007 20:49

Kdyz jsem koupil starecka, tak jsem tankoval na OMV asi za 300,- co chvilku mi to vypinalo pistoli. Pak jsem nekoho vezl na hory, tak jsem tankoval podruhe na OMV a uz nikdy vice. U toho stojanu jsem stal 15 minut, nez jsem natankoval nejakych 35l. Pistole se mi vypinala co pul litru a sla z toho jenom pena. Na Shell v nafte neni proti tomu ani bublinka.
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

polkiboj
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polkiboj » 19.10.2007 08:10

Ahmed píše:Kdyz jsem koupil starecka, tak jsem tankoval na OMV asi za 300,- co chvilku mi to vypinalo pistoli. Pak jsem nekoho vezl na hory, tak jsem tankoval podruhe na OMV a uz nikdy vice. U toho stojanu jsem stal 15 minut, nez jsem natankoval nejakych 35l. Pistole se mi vypinala co pul litru a sla z toho jenom pena. Na Shell v nafte neni proti tomu ani bublinka.
Mas pravdu.Uz aj ja len Shell. Este par info co sa tika zlozenia nafty. Pisal som tam do Shell SR ohladom podielu biopaliv a zimnej nafty. Takze odpisali mi nasledovne. Co sa tika biopaliv tak momentalne sa nafta sklada za 2% biopaliva. tato miera sa ma do r. 2010 postupne zvysit na 5% pricom uz 1.1.2010 musi byt jej hranica na uvedenej ciastke. Co sa tika zimnej nafty, tak tato sa zacne na Shell CS dodavat postupne podla oblasti s klimatickou narocnostou. Dodavka ma zacat 1.11. 2007 a uplne pokrrytie ma byt do 15.11.2007. Tato nafta ma v priemere obstat do vysky az -15°C co je podla mna na Liptov dost malo. Preto Shell odporuca tuto naftu v narocnych podmienkach este aditivovat. Takze pre nas z Liptova je to nutnost.

ostomas
Nováček
Nováček

Příspěvek od ostomas » 19.10.2007 08:41

To Ahmed:

Na ktere Shellce tankujes v Ostrave? Koupil jsem asi pred mesicem poprve diesla, tak sbiram zkusenosti.
Obrázek
Ford Focus C307 5Door 2005 2.0TDCi Tonic Blue

Dudko
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dudko » 19.10.2007 14:43

to Polkiboj:

Vďaka Ti za podrobné informácie. Ešte by som sa chcel opýtať jednu vec. Ak naleješ do zimnej nafty (-15°C) nejaké aditívum (napr. Castrol TDA) v pomere ktorý je uvedený v návode (1:1000) na asi aký bod mrznutia klesne táto zmes ? Inak povedané, ak v predpovedi počasia hlásia, že bude napr. -25°C nemám do tej zimnej nafty naliať aditívum v silnejšom pomere napr. 1:500 ?
Obrázek

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 19.10.2007 20:30

Hekra se take dava 1:1000 pro leto. Pro zimu 2-3x vyssi koncentraci.
Obrázek
Obrázek

polkiboj
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od polkiboj » 19.10.2007 20:40

Dudko píše:to Polkiboj:

Vďaka Ti za podrobné informácie. Ešte by som sa chcel opýtať jednu vec. Ak naleješ do zimnej nafty (-15°C) nejaké aditívum (napr. Castrol TDA) v pomere ktorý je uvedený v návode (1:1000) na asi aký bod mrznutia klesne táto zmes ? Inak povedané, ak v predpovedi počasia hlásia, že bude napr. -25°C nemám do tej zimnej nafty naliať aditívum v silnejšom pomere napr. 1:500 ?
Takze to ti neviem povedat. Ale pokial viem tak nasobenie aditiv neskodi. Je to napisane aj na navode. Takze podla mna ta na plnu nadrz nezabije to tam dat. Lebo netankujes kazdy den. Vies dnes moze byt -7 a na druhy den -25. Takze clovek nikdy nevie.

Odpovědět

Zpět na „Rady, nápady a dotazy“