Příspěvek
od V12 » 16.09.2013 13:00
Zhavice treba vyriesit co najskor - cerstva skusenost jedneho kolegu s P207 SW 1.6HDI 66kW :
Nechcelo sa mu na jar riesit jeden vadny zhavic. Tak ho neriesil a cele leto jazdil - 2 studene starty denne. Teraz na jesen zacal mat problemy, tak zhavice vymenil, uz bol odideny dalsi. Kupil vsetky 4 nove. Napriek tomu auto startovalo na 3 valce. 4. chytil do 5 sekund. Diagnostika ukazala nenormalnu plusovu korekciu davky paliva na 3 vstrekovaci hned po natoceni, po ukludneni motora ale vyrovnavacka klesla na nejake 2 desatiny miligramu. Vstreky sli von z motora na repas. V diesel servise ale zistili, ze po 120 k km su uplne v norme - davkuju rovnomerne, diery upchate nie su, prepady OK. Na test dali do motora vstrekovace nove, vycistili EGR, ale ranny start opat na 3 valce. Diagnoza - nieco s hlavou. Dali ju dole, bola bezvadna, ventily ako nove, proste vsetko OK. Mechanici boli bezradni, povolali nejakeho dedka - diesel odbornika a ten zavadu objavil bez toho, aby pozrel na motor - ked sa dlho neriesili zhavice, aby mrkli ojnice. A tak aj bolo - c.3 ohnuta, kratsia o 3 mm, vybocena do boku a este aj skrutena. Vraj to bolo na 99.9% nasledok dlhodobo nefunkcneho zhavica - vo valci to vybuchovalo az po X-tom vstreku (a teda X-nasobne mnozstvo paliva oproti standardu) a to ohlo ojnicu. Auto ma najazdene 200k km a podla vsetkeho sa motor opravovat nebude, iba sa posklada a auto pojde do Aciek.
EDIT :
Pridam este aj vlastnu skusenost - Plechaca (2.0TDCI) som tiez kupil s vadnym zhavicom. Vramci ponakupneho servisu boli vsetky vymenene, situaciu to ale vyraznejsie nezlepsilo a motor sa pri teplotach pod 5 - 8 stupnov nad nulou zacal hadat, chvilu po natoceni siel nepravidelne. Po vymene zhavicov som to pripisoval vstrekovacom, co sa po 20k km a vymene potvrdilo - nepravidelnost chodu sa posunula k nule, intenzivne traktorove prejavy boli az pod minus 15. Ked som to neskor rozoberal s jednym mechanikom, ten mi potvrdil, ze s velmi velkou pravdepodobnostou kombinacia vadneho zhavica a pocuravajuceho sa vstrekovaca sposobila aj v tomto pripade ohnutie ojnice. Ci ojnica bola alebo nebola ohnuta som nezistoval, auto slo z baraku americkou rychlostou. Inymi slovami - bacha na vadne vstrekovace a zhavice.
DV6 nie je motor. Ale sustava nahodne umiestnenych suciastok co vrcia a trasu sa a popritom zeru naftu...
Mondeo 2.5T Titanium SK
ZEM JE NASE IHRISKO