Pozvánka na policii

Moderátor:Quickie
Zamčeno
alexino
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozvánka na policii

Příspěvek od alexino » 23.09.2010 17:57

vesmes je to jak pise salamio, akorat ze opravdu existuje osoba blizka, ne ze ne... Jedna se zakon 200/1990 o přestupcich, paragraf 60, odstavec 1:
"Každý je povinen podat správním orgánům nezbytné vysvětlení k prověření došlého oznámení o přestupku; podání vysvětlení může být odepřeno, jestliže by takovým osobám nebo osobám jim blízkým (§ 68 odst. 4) hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin nebo by porušily státní nebo služební tajemství anebo zákonem výslovně uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti."
Jde o to opravdu nevysvetlovat nic, proste tvrdit ze odmitate podat vysvetleni na základě paragrafu 60 toho a toho zakona...

Pokud totiz reknete, ze jste neridil vy ale osoba blizka, oni nahodou to budou zjistovat a zjisti ze jste ridil, tak jste se dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí, nebo jak se to jmenuje a za to můžete být trestně odpovědný... Kdežto tou formulkou že odmítate podat vysvětlení totiž můžete chránit nejen osobu blízkou, ale i SEBE a o to jde...
"Evžen" Ford Focus II kombi r.2006, 1.8 TDCi, deep navy blue
Obrázek
Obrázek
Galerie:
https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?f=97&t=12113

salamio
Junior
Junior

Příspěvek od salamio » 23.09.2010 18:29

alexino: já to pochopil, že dostali předvolání na pendrekárnu, ne na úřad. V tom případě se odpírá podání vysvětlení podle §61 zák. 273/2008 Sb. (a v tomto zákoně osoba blízká není) – to jsem měl na mysli.
Pokud to ovšem bylo předvolání ke správnímu orgánu, pak je to, jak píšeš: §60 zák. 200/1990 Sb. a tam osoba blízká je.

karbi02 to patrně neuvedl dost přesně, kam si přítelkyni předvolali.

Nicméně ani v případě správního orgánu není dobré, jak správně píšeš, o nějaké osobě blízké vůbec mluvit. Pozor: na rozdíl od pendrekárny je tady ale saknce za bezdůvodné odmítnutí podání vysvětlení (až 5000 Kč). Je tedy třeba uvést důvod, kterým může být třeba samotné ustanovení §60 :-), do vašich důvodů správnímu orgánu nic není.
Kdo se bojí, sere v síni.

solfan
Test driver
Test driver

Příspěvek od solfan » 24.09.2010 16:45

toto mozem pouzit vzdy ked dostanem predvolanie? a co v pripade, ked maju fotku, na ktorej som odfoteny a jasne identifikovatelny? ;-)
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Mondeo Mk4, 2.0 TDCi, 2011, automat
Ford Focus Kombi II, 1.6i, 2009, automat
Obrázek
Focus Kombi II, 1.8 TDCi, 2005,
Obrázek

alexino
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alexino » 24.09.2010 19:09

no ale na pendrekárnu te zvou k prohřešku dle zákona 200 - přestupkového zákona. Zákonem 273 - ktery upravuje prava a povinnosti policie je paragrafem 61 reseno akorat to ze policajt te muze predvolat k zjisteni trestneho cinu nebo prestupku. A to co mu odpovis resi 200... Jak je to v naslednem rizeni na urade, kam by to tvym odmitnutim mel policajt presunout, to uz nevim, tak daleko sem se jeste nedostal :wink:
Obrázek
Obrázek
Galerie:

alexino
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alexino » 24.09.2010 19:11

jen bych dodal ze mi porusovani predpisu taky vadi, ikdyz to obcas taky delam. Ale co se tyce tohoto postupu, tak na jednu stranu souhlasim, ze je to nefer, na druhou stranu za to muze neschopna vlada, ze nejsou schopni pripravit kvalitni zakony.
Obrázek
Obrázek
Galerie:

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 24.09.2010 19:48

Mi porusovani predepsane rychlosti nevadi kdyz ji porusujes rozume - dle meho to neni o rychlosti, ale o jinych vecech... Kdyz nekdo predjizdi na neprehlednem useku tak pokuta, kdyz me nekdo prejede pres autobusovou zastavku tak taky, na cervenou taky. Ale Na druhou stranu to same - chodec mimo prechod - pokutovat a tvrde hlidat, chodec na cervenou taky! Nedani prednosti v jizde, predjizdeni kamionu na dalnicich a podobne, toto mi osobne vadi. Ale jestli nekdo jede po prazdne dalnici v jednu rano 130 nebo 230 je mi uple ale uplne fuk... Ani v dedinach ta 50ka nema mnohdy vyznam. U nas v petrvalde je cca 2km usek 4 proudove silnice kde je 50, kdyz tam jedu 70 (max kvuli cajtum) tak me vetsina lidi predjizdi a taky tam jde o hovno...

salamio
Junior
Junior

Příspěvek od salamio » 24.09.2010 21:56

alexino píše:no ale na pendrekárnu te zvou k prohřešku dle zákona 200 - přestupkového zákona. Zákonem 273 - ktery upravuje prava a povinnosti policie je paragrafem 61 reseno akorat to ze policajt te muze predvolat k zjisteni trestneho cinu nebo prestupku. A to co mu odpovis resi 200... Jak je to v naslednem rizeni na urade, kam by to tvym odmitnutim mel policajt presunout, to uz nevim, tak daleko sem se jeste nedostal :wink:
Těžko říct, nejsem právník, ale odst. 1 §61 zák. č. 273/2008 říká
„Policie může požadovat potřebné vysvětlení od osoby...“

Odst. 3 §61 zák. č. 273/2008 pak říká
„Podání vysvětlení nesmí být od osoby požadováno, pokud by tím porušila zákonem stanovenou nebo státem uznanou povinnost mlčenlivosti, ledaže by byla této povinnosti příslušným orgánem nebo tím, v jehož zájmu tuto povinnost má, zproštěna. Osoba může vysvětlení odepřít pouze, pokud by jím sobě nebo osobě blízké způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za správní delikt.“ (Vida, blbě jsem to četl, osoba blízká tam je. Ale stejně se na ni v žádném případě neodvoláváme.)

Naproti tomu odst. 1 §60 zák. 200/1990 říká
„Každý je povinen podat správním orgánům nezbytné vysvětlení k prověření došlého oznámení o přestupku; podání vysvětlení může být odepřeno, jestliže by takovým osobám nebo osobám jim blízkým (§ 68 odst. 4) hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin nebo by porušily státní nebo služební tajemství anebo zákonem výslovně uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti.“

Placaté čepice myslím nejsou správním orgánem, tím je úřad. Veškerá činnosr policie se taky asi řídí tím zákonem 273/2008 (o Policii České republiky).
Takže vysvětlování na pendrekárně bych fakt asi viděl podle §61 zák. č. 273/2008, ale nechce se mi kvůli tomu volat své advokátce :-).

karbi02
Nováček
Nováček

Příspěvek od karbi02 » 25.09.2010 20:03

Byla předvolaná na policii, územní odbor vnější služby, dopravní inspektorát k podání vysvětlení ve věci přestupku. Správní orgán už nepatří k policii? Předpokládám, že toto je první varianta, takže odmítne podat vysvětlení podle zákona, paragrafy do toho radši tahat nebude, aby ji v tom nekoupali. No jsem zvědavej, jak to dopadne.
Ford Mondeo kombi MkIV Ghia, 2.0TDCi, 103kw, r.v. 2007.

salamio
Junior
Junior

Příspěvek od salamio » 26.09.2010 00:05

karbi02 píše:Byla předvolaná na policii, územní odbor vnější služby, dopravní inspektorát...
Hele, hoď sem radši sken toho předvolání.
A mezitím se zamysli nad tímhle.

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 26.09.2010 10:01

salamino: pokuty za rychlost NAPROSTO neuznavam. Je to jen buzerace policie CR kterou zivime z nasich dani a jeste si chtej vydelat na pokutach! Pokud jde o rychlost tak zasadne neplatit nic pokud se tomu da vyhnout!

karbi02: urcite Ti radim vyuzit zakony CR ve SVUJ prospech tak jako to dela policie CR! Takze pokud to pujde, vyvlikni se z toho a slecna at nic neplati a nic nepriznava. Osoba blizka plati stale...

salamio
Junior
Junior

Příspěvek od salamio » 26.09.2010 12:25

pbjun píše:salamino: pokuty za rychlost NAPROSTO neuznavam. Je to jen buzerace policie CR kterou zivime z nasich dani a jeste si chtej vydelat na pokutach! Pokud jde o rychlost tak zasadne neplatit nic pokud se tomu da vyhnout!
Neber si to osobně, ale měl bych k tomu snad jen dvě poznámky:
  1. Jestli mi někdo, kdo neuznává pokuty (což implikuje i to, že neuznává rychlostní omezení samotné), někdy náhodou sundá dítě, tak mu zaručím, že na to nikdy nezapomene.
  2. Je zajímavé, že když mi třeba o půl jedné v noci zazvoní telefon a jedeme tahat chlapa z auta nebo třeba jenom zametat vapex, nikdo už takhle ohledně rychlosti nemluví. Nějak ti lidi většinou nemají na nějaké držkování náladu, zajímavé.

Obrázek

Obrázek

Když jsme třeba z té bílé dodávky vytáhli chlapa, kterému najednou nohy končily u kolen, tak jsem se pak šel vyzvracet do příkopu a druhý den jsem jel normálně do práce. Ten řidič však bude mít na přemýšlení o svém způsobu jízdy času celkem dost, stejně jako chlap z toho bavoráku.
BTW, přes ten váš Petřvald jezdím tacho 55 a je mi upřímně jedno, jestli mě nějací [censored] předjíždějí nebo ne.

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 26.09.2010 12:33

No zalezi kdy tu rychlost porusujes... Ac jsem mlady vekem, najezdeno mam fakt horu km (uz mi tahne ke trictvrte milionu km... Mel jsem dve nehody, ani jednu jsem nezavinil ja, a ani v jednom pripade nehrala rychlost roli - nedani prednosti v jizde na bazalach, jel sem pade... Druha nedani prednosti v jizde z vyjizdeni z paralelniho parkoviste nejel sem ani tech 50... Kdyz je mokro tak jezdim pomalu, na snehu taky... Holt je mi lito, ale kdyz nasi policiste nerespektuji dovolenou rychlost a nebo sami nuti ridice k porusovani predpisu tak nemuzu respektovat nase predpisy - treba pres ten nas petrvald, jedu 70 a policajti me predjedou hodne rychle, tak se za ne chytnu a hle oni jedou BEZ MAJAKU pres mesto 120! a jak byl konec mesta tak tomu slapli na 170! nebo dalsi vec, jedu pres dedinu kde je 50 a plna cara a cajti jedou 20 - 30 tak co mam delat? Vlecu se za nema jak debil a nestiham to co bych dle tabulek v praci stihnout mel takze pak sem holt nucenej na dalnici jen i 170... Zatim co policajti hlidaji cesty kdy tam za tyden projede 10 aut a vsech 10 zastavi? Naucil sem se kde cajti stavaji a mam jen jeden bodovany prestupek ktery uz propadl a mam opet 0 a takto to bude dal...

pbjun
Test driver
Test driver

Příspěvek od pbjun » 26.09.2010 12:38

Jeste jedna vec, ta nehoda od ktere si sem dal fotky - nestala se nahodou tak ze nekdo predjizdel kde nemel a trefil auto proti sobe? Nebo treba nekdo nevybral zatacku a roztocil se? Oboji neni zpusobeno rychlosti, ale blbosti - predjizdeni kde nemas je nespravne predjizdeni a je celkem fuk zda jedes ci nejedes rychle, nemas tam co delat a to ze se roztocis je taky zpusobeno tim ze neumis ridit pripadne mas sjete gumy a precenis sve sily, ale to je proste blbost lidi a ne prekracovani rychlosti... Uved mi jediny priklad kde ses setkal s nehodou zpusobenou JEN prekrocenim rychlosti a ne dalsimi velice dulezitymi faktory!

salamio
Junior
Junior

Příspěvek od salamio » 26.09.2010 13:14

pbjun: jsme už v tomhle vlákně dost OT, tak jenom pár stručných poznámek:
  • Mě je úplně jedno, jak jezdí jiní, včetně policajtů, které teda taky nemám zrovna moc v lásce. Jenom proto, že někdo (třeba i ti policajti) jezdí jako [censored], nebudu tak jezdit i já a omlouvat si to.
  • Žádná nehoda nemá jenom jednu příčinu, vždy jde o souběh mnoha faktorů. To, že je nakonec v protokolu třeba napsána jenom jedna, svědčí spíš o laxnosti vyšetřování než o skutečném stavu.
  • Většina z těžkých nehod je ridičova první, argument s mnoha km bez nehody nemá moc smyslu. Každý má spoustu km bez nehody, než nějakou způsobí.
  • Oba máme holt na věc různé pohledy. Já ten tvůj respektuji, ale jen do té doby, než mně nebo někomu z mé rodiny něco svým autem uděláš, i když doufám, že k tomu nikdy nedojde.

Brehowicz
Test driver
Test driver

Příspěvek od Brehowicz » 26.09.2010 13:16

pbjun pro mě žádné rozumné překračování rychlosti neexistuje.Jednou ty rychlosti byly dane.
Jestli se ti to v některych usecích nelíbí tak mi řekni co jsi proti tom uaspoň jednou udělal kromě toho že ji překračuješ-nic a věřím tomu že jsi ani jednou nebyl podat na odboru dopravy námitku.
Podle toho co tu po tebe čtu jsi krajně nezodpovědny.

Zamčeno

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“