Baterie / autobaterie / nabijecka
-
- Junior
Re: Vybitá baterie
Lidl nabíječku mám ULG 5A. Ale po připojení na baterku se občas chovala divně, buď se nechtěla vůbec chytnout a nabíjet. Nebo jsem ji nikdy neviděl na větší hodnotě jak 13.3-13.5V. Ať ukazovala tři čárky nebo jen jednu víc to nevylezlo. Z jedné čárky na čtyři to třeba vyleze už za pár hodin. A baterka pak spadne do hodiny zpátky na 12.6V. Tomuhle chování pán připisoval ne úplně nabitou baterii.
Ford Galaxy Ghia, rv 2008, 2.2 TDCi (129kW)
- phofy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tohle mi delala stara baterka, byla nabita do plna cca za 3-4hodiny a bylo to tim, ze mela snizenou kapacitu...
Po vymene na novou se baterie nabiji o hodne dyl, treba cely den pokud ma 1 carku.
Kdyz dam na nabijecce zimni rezim, tak nez je plne nabita tak na ni vidim treba 14,6V kdyz je v pulce nabijeni tak ma okolo 13,5V
Po vymene na novou se baterie nabiji o hodne dyl, treba cely den pokud ma 1 carku.
Kdyz dam na nabijecce zimni rezim, tak nez je plne nabita tak na ni vidim treba 14,6V kdyz je v pulce nabijeni tak ma okolo 13,5V
-
- Junior
To jsem tak trochu tušil, psali to na webu jako výsledek dlouhodobě nedobité baterky. Obnovení kapacity baterky ale CTEK umí, má tam funkci RECOND.
- ZaQik
- Admin
priklanel bych se te spatna baterii (nizka kapacita)
nabijecka z lidlu urcite nedobiji na 80% ... pan Ti proste chtel alespon NECO prodat (baterie, test, nabijecka, ...

nabijecka z lidlu urcite nedobiji na 80% ... pan Ti proste chtel alespon NECO prodat (baterie, test, nabijecka, ...

Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
-
- Junior
No nijak výrazně mě nic nenutil. Největší kšeft by stejně udělal s baterkou. Spíš byl dost zdílný...
-
- Junior
...z komunikace se CTEK zástupcem:
K problému s Ca/ Ca bateriemi dochází, když jsou hluboce vybité. Snížená ztráta vody na těchto bateriích se získá snížením plynování během dobíjení. Bohužel toto plynování pomáhá míchat kyselinu. Výsledkem je, že u Ca/ Ca baterií dochází často k rozvrstvení, tj. nerovnoměrné výšce hustoty kyseliny. Hustota kyseliny by mohla být 1,17 nebo nižší nahoře a 1,35 nebo vyšší ve spodní části pro baterii, která se zdá být plně nabitá. To by mohlo způsobit sulfataci a korozi mřížky, což vede k nevyužité kapacitě a předčasnému konci životnosti.
Větší modely CTEK mají pro tyto baterie jedinečný režim RECOND .
Baterie je plně nabitá při normálním nabíjecím cyklu. Poté se spustí krok RECOND, kde:
1. Napětí se zvýší na 15,8 V, aby se získalo plynování a tím smíchání kyseliny.
2. Proud je snížen, aby bylo možné regulovat plynování.
3. Čas je řízen počítačem na 4 hodiny, pokud se baterie začala vybíjet, jinak 30 minut.
Tato jedinečná metoda snižuje nebo eliminuje typický problém stratifikace u Ca/ Ca baterii.
K problému s Ca/ Ca bateriemi dochází, když jsou hluboce vybité. Snížená ztráta vody na těchto bateriích se získá snížením plynování během dobíjení. Bohužel toto plynování pomáhá míchat kyselinu. Výsledkem je, že u Ca/ Ca baterií dochází často k rozvrstvení, tj. nerovnoměrné výšce hustoty kyseliny. Hustota kyseliny by mohla být 1,17 nebo nižší nahoře a 1,35 nebo vyšší ve spodní části pro baterii, která se zdá být plně nabitá. To by mohlo způsobit sulfataci a korozi mřížky, což vede k nevyužité kapacitě a předčasnému konci životnosti.
Větší modely CTEK mají pro tyto baterie jedinečný režim RECOND .
Baterie je plně nabitá při normálním nabíjecím cyklu. Poté se spustí krok RECOND, kde:
1. Napětí se zvýší na 15,8 V, aby se získalo plynování a tím smíchání kyseliny.
2. Proud je snížen, aby bylo možné regulovat plynování.
3. Čas je řízen počítačem na 4 hodiny, pokud se baterie začala vybíjet, jinak 30 minut.
Tato jedinečná metoda snižuje nebo eliminuje typický problém stratifikace u Ca/ Ca baterii.
- phofy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
-
- Junior
Už je objednáno. Nakonec volba padla na CTEK MXS 5.0 Test & Charge. Našel jsem za dobrou cenu.
- phofy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dobře si udělal
snad ti to oživí baterku 

- TomFocus
- Test driver
zvládnu to Horste...
-
- Junior
- jenikHK
- Moderátor
Já bych teda radši za ty peníze koupil novou baterku. Moje zkušenost je, že Aftermarket baterie je tak 4-6 let a nechce se mi věřit, že by nějaká zázračná mikroprocesorem řízená nabíječka životnost zásadně prodloužila.
Osobně používám ty nabíječky z Lidlu, za zlomek ceny umí skoro totéž. Obyč baterie, AGM, Gel, Ca/Ca, vše zvládne v pohodě.
Stalo se, že nacata baterka se sníženou kapacitou vydrží fungovat ještě léta, pokud na ni nemá člověk vysoke nároky - haprujici baterie z naftaku nám sloužila snad 3 roky v benzínu, s občasným připojením k nabíječce.
Vlastně mě to naučilo příležitostně nabíjet baterii, když si vzpomenu a jdu kolem (auto používáme jen několikrát do měsíce).
Osobně používám ty nabíječky z Lidlu, za zlomek ceny umí skoro totéž. Obyč baterie, AGM, Gel, Ca/Ca, vše zvládne v pohodě.
Stalo se, že nacata baterka se sníženou kapacitou vydrží fungovat ještě léta, pokud na ni nemá člověk vysoke nároky - haprujici baterie z naftaku nám sloužila snad 3 roky v benzínu, s občasným připojením k nabíječce.
Vlastně mě to naučilo příležitostně nabíjet baterii, když si vzpomenu a jdu kolem (auto používáme jen několikrát do měsíce).
Ford C-Max 1.8i 16V, 2010, Titanium
Byl: Ford Focus 1.8 TDdi kombi, 1999, ghia
Byl: Ford Sierra 2.0i DOHC kombi, 1989, LX

Byl: Ford Focus 1.8 TDdi kombi, 1999, ghia
Byl: Ford Sierra 2.0i DOHC kombi, 1989, LX
- ZaQik
- Admin
jenikHK píše:Já bych teda radši za ty peníze koupil novou baterku.

Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
-
- Junior
Původně jsem chtěl novou baterii koupit také. Už jsem měl vybranou Vartu Silver Dynamic 85Ah/ 800A, ale pak jsem objevil možnosti nabíječky CTEK a režimu RECOND a rozhodl jsem se zkusit vrátit jí život. Navíc tuto baterii jsem dostal v rámci ceny auta při nákupu zadarmo, tak proč to nezkusit, že?
K tomu jsem si říkal, že nabíječka je dlouhodobá investice, zatímco baterky časem odchází. Tu nabíječku z Lidlu dám tchánovi, který nemá žádnou a budeme happy oba.
K tomu jsem si říkal, že nabíječka je dlouhodobá investice, zatímco baterky časem odchází. Tu nabíječku z Lidlu dám tchánovi, který nemá žádnou a budeme happy oba.
- TomFocus
- Test driver
Phofy mu radil dobře, ale kdo nechce poslechnout, tak jde vlastní cestou...
I proto sem přešel na ironii "Horsta".
Jasný, že novou BAT.

I proto sem přešel na ironii "Horsta".
Jasný, že novou BAT.