Příspěvek
od Eidž » 17.04.2014 09:53
Reakce na článek - no, pravdou je, že nafta bez biosložky, má teoretickou skladovatelnost v uzavřeném kanystru/nádobě nekonečnou.
Pokud se přidá biosložka, tak nastává zkrácení trvanlivosti nafty. Biosložka, jak už název napovídá, se rozkládá a tento rozklad způsobí onen "med", který ucpe filtr, zanáší potrubí, ucpe vstřikovač. Tímto jevem ovšem trpí i benzin s biosložkou a jeho nespotřebování včas.
Biosložka v naftě ovšem dělá i velmi výrazné zvýšení mazivosti nafty. Základní nafta bez aditiv a biosložky má parametr mazivosti velmi nízký a to je důvodem pro vyšší opotřebení čerpadla/vstřiků.
Výrobce vyrobí tedy naftu, následný distributor a obvykle i prodejce naftu obohatí svým mixem aditiv a pak se prodává. Aditiva zlepšují parametry nafty (pěnivost, absorpce vody, filtrovatelnost, atd.) a aditiva se i snaží potlačit čas rozkladu biosložky a dopady rozpadu biosložky.
Neskladovat palivo v nádrži sezónních motorů (sekačky, lodě, motorky) je dnes snad už věc dostatečně známá. Pokud svěříš sekačku do servisu, kromě odsátí oleje (lepší způsob, než vypouštění), odsají i nespotřebovaný benzin.
Jinak jsem právě pro sledování vlastností nafty odlil decku do sklenice a celou zimu jsem sledoval, jestli jsem koupil přechodovou naftu nebo zimní. Abych včas případě řešil parafinování. A buď jsem koupil zimní (17. 11.) nebo aditiva nebo mírná zima - i při -12C nafta čirá, bez zakalení. Mám ji na okně stále, tj. 5 měsíců. Jsou tam usazeniny, smrdí jak fermež, ale dobrý. Otázkou je, co by nastalo v motoru, pokud by došlo ke spálení směsi - jestli by nevznikly usazeniny typu "med".
Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno