Sahara nejede ....?

Moderátor:phofy
Odpovědět
okenagod
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Sahara nejede ....?

Příspěvek od okenagod » 03.10.2012 14:47

Moje zjisteni - mondeo jen tak uvarit nelze :-)
jednou sem se o to schvalne snazil, s nefunkcni saharou (praskla 60A zluta pojistka viz odkaz od pj$lf) sem v lete jezdil kopce na jednicku a tak podobne, a stejne sem teplotu nedostal nad pulku.
V servisni zprave od forda co popisuje system vstrikovani Delphy popisujou i funkcnost teplotniho cidla...pri nejake mezni nekriticke teplote motor zacne ubirat vykon (mensi vstrikovane davky) a pri prekroceni kriticke hodnoty se motor odstavi uplne.
A nakonec :-)
Ve ctvrtek mi prasknul rozvodak k posilovaci rizeni a neveda, ze na posilovac je napojeny i vodni cerpadlo sem se vydal 15km k mechanikovy. po 1 km teplota v cervenem, tak sem zpomalil na 40-50 km/h (z kopce sem to chcipal) a bez problemu jsem dojel, on se jeste taky chladi olej... :-)

P.S. zlutou 60A pojistku jsem nesehnal nikde, jen primo ve fordu (hornát Žebrák) za cca 260,- kc
Ford Mondeo MK3 2003 2.0 TDCI 96 kW
Velorex 435.0 12,5 kW :-)
Jawa 350 Californian
Yamaha XJ600s

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 06.04.2013 13:44

Kdy se sahara sepne?

Při správném objemu média, teplotě nad +5st.C by měla sepnout při zapnutí AC. Měl bych slyšet cvaknutí kompresoru, na volnoběh by měla sahara běžet pořád, vypínat by měla začít až za jízdy při chlazení náporem vzduchu. Je to tak?

Saharu jsem vyměnil, jednou se mi zatočila. Nedávno jsem to zkoušel. Teplota byla požadovaná, zapnul jsem tlačítko AC, slyšel jsem cvaknout kompresor,ale typické hučení sahary jsem neslyšel. Tipnul bych,že v klimě již médium není, ale co to cvaknutí? Běží sahara sama o sobě nebo pouze při správné funkci AC systému? Samozřejmě nechám klimu dopustit, ale zajímá mě to teoreticky... Díky!
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

Honza89
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza89 » 07.04.2013 21:38

Pokud se nemýlím, tak u mě se zapne většinou, když zapnu A/C a vypne se jen když vypnu motor. Dál jsem se o to nezajímal...

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 16.04.2013 09:39

Tak nechápu nechal jsem si doplnit chladivo na požadovanou váhu, chyběla skoro polovina. Doplnily tedy co bylo třeba, ale sahara se netočí. Přitom vím, že po výměně se točila. Tak najít někoho s fordí diagnostikou? Dokáže se to přes diagnostiku rozklíčovat v čem je problém?

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 16.04.2013 10:42

Ja byl nejprve přímo ve fordu, jelikož jsem sám nic relevantního neobjevil. A vysledek že je vadná ta RJ na sahaře.
Pak jsem jeste navštívil jednoho opraváře, a ten že to s největší pravděpodobností bude ono, ale že bych mu tam musel auto nechat. To jsem měl ale z ruky.
Cena u fordu byla větší než jsem do toho chtěl investovat, a tak jsem zkusil vrakoviště. Vyměnil celou saharu a je po problému. Možná někde prodají samotnou ŘJ...?
Ford Focus II 1.6TDCi kombi r.v.2010.05 - sea grey
Ford Mondeo III 2.2TDCi 5dv r.v.2005.12 - modrá octane -> prodáno
Ford Focus I 1.6i 16V ZETEC r.v.2001 sedan + LPG -> prodáno

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 17.04.2013 09:18

Já nakonec taky koupil celou z vrakoviště. Jak jsem jí namontoval, tak šlapala. Ale po doplnění klimy se nehne... A fordí diagnostika to tedy dokáže rozklíčovat?

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 17.04.2013 15:26

To nevím jak přesně to zjišťovali. Dával jsem jim auto ráno kdyz jsem šel z práce tak ho vyzvedával. Ale platil jsem jim 1hod diagnostických prací...

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 01.05.2013 09:17

Tak jsem po zásahu.Auto jsem dal do servisu a při vyzvednutí mi bylo řečeno,že vše šlape. Prý se nechtěl točit větrák, byla vyšlehlá pojistka 7,5A. Větrák vyndali a prostříkali. Od té doby se prý vždy točí. cestou domu jsem zkoušel a opravdu, i při pomalé jízdě městem chladila jak urvaná.Před zaparkováním do garáže jsem si chtěl ještě saharu zkontrolovat. Neroztočila se. V kabině auta byl slyšet jakoby ucházející plyn...(to mi dělalo i dřív s nefunkční saharou, resp. všímal jsem si toho...To je asi únik toho média). Každopádně když jsem do větráku trochu ťuknul tak se rozběhla a pak už zase šla jak měla. Takže mám ten větrák nějakej přidřenej? Mám ještě dva větráky rezervní, měl bych teda přehodit ŘJ a sahary vyměnit za jiné? Na baterii se točí všechny..

Tarek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tarek » 17.05.2013 14:07

Zdravím pánové,

Tak jak už tady někdo zmínil, i na mém mondeu nefunguje sahara. Projevuje se to takto:
Zapnu klimu dám ji na AUTO, trochu mi spadnou otáčky a sepne se kompresor a sahara stojí. Z ofuků nefouká žádný studený vzduch - jen když jedu, jakmile zastavím tak mi začne foukat vlažný vzduch.
V minulosti jsem si od jednoho borce koupil jen řídící jednotku na saharu ale byl už podzim a klimu jsem nepoužíval. Ale teď se blíží vedra tak se tím zabývám. Zkusil jsem zapnout klimu a klima nechladí a sahara se mi neroztočí (někde tady na fóru jsem se dočet že po zapnutí klimatizace se má hned roztočit) proto sem zkoušel proměřit kompletně všechny pojistky jak v pojistkové skříni v motoru tak i pod palubovkou a všechny jsou ok. Jen tedy relátka jsem nezkoušel co jsou u motoru. Dále jsem zkusil udělat test klimy pomocí třech tlačítek a test vyšel taky v pohodě. Dále jsem proměřil napájení k řídící jednotce a bylo tam 11,96V což je OK. Ale jaksi jsem neměřil napájení za jednotkou...
Zítra jdu doplnit klimu tak snad se to rozjede. Pak dám vědět zda se povedlo či nikoliv.

Prosím tedy Vás zkušené zda by jste mi mohli poradit co bych měl ještě dál zkusit kde by mohl být problém.

popř. nemáte někdo na zapůjčení řídící jednotku na saharu - jednovrtulovou na půjčení(vyzkoušení) - Praha a okolí? :)

Předem díky za tipy triky :)
Ford Mondeo MK III kombi r.v. 05
2.0l TDCi 96kW

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 07.08.2013 12:54

Tak uz mi bohuzel zase nefunguje sahara :(. Minuly leto mi odesel vetrak, tak jsem ho vymenil za starsi pouzitej a vse fungovalo bez problemu. Ted pri delsi ceste na dovcu se sahara prestala tocit zrovna kdyz venkovni teplomer ukazoval 37°C :evil:.

Zkousel jsem to o vikendu promerit a napajeni k RJ jde. Predpokladam tedy, ze pojistky jsou ok. Ten treti (slabsi) vodic do RJ je z nejakyho cidla? Netusite nekdo jaky hodnoty bych na nem mel namerit pri zapnuty/vypnuty klime? Na vystupu RJ predpokladam ze ma byt pri vypnuty klime 0V a pri zapnuty 12V. Je to tak? Lze to zmerit i bez pripojenyho vetraku nebo to RJ pozna a na vystup nic neposle?

Zkousel jsem pripojit vetrak primo na baterku a roztocil se. Kdyz sem to zkousel dal, tak uz se mu nechtelo a musel sem ho nejdriv rucne roztocit a nez dobehnul pripojit na baterku. S pripojenou RJ se mi tam rukama sahat nechtelo abych overil, ze se s pomoci roztoci. Ze by pridrenej motorek? Pomuze nejak promazani? Je to asi podobnej pripad jako popisoval Kota o dva prispevky vys.
Ford Mondeo Combi 2.0TDCi 96kW Ghia 6/2005 -> galerie
Obrázek

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 07.08.2013 17:55

Já tomu úplně nerozumím. Ale dva kabely jsou napájecí a třetí přivádí nějakej signál kdy se má větrák sepnout. Určitě to není jen zaplá klima ale třeba i při přehřívalni motoru...
Já jsem ŘJ vyhodil v domění že je KO, ale problem byl ve větráku.... Takže jsem měnil ŘJ možná zbytečně. Vše v mém vlákně... Posledních pár připspěvků...

Druhej-"první"-do-rodiny
http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopic.php?t=31683

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 07.08.2013 18:20

zofli: Lapalie s klimou v tvy galerce jsem cetl. Solidni trapeni na dovce. Mas muj obdiv, ja bych to asi vzdal a dojel domu bez sahary :)

Mas pravdu. To, ze sahara spina i v jinejch situacich, nez je zapla klima vim. Zamerne jsem to pro dotaz zjednodusil na pripady zapla/vypla klima, protoze (pokud se pletu tak me opravte) zapnuti klimy tedka v lete by melo vzdy vynutit roztoceni sahary. Naopak pokud mam studenej motor a klimu vypnutou, tak by se sahara roztocit nemela. Za tenhle podminek jsem chtel zmerit ten ridici signal a vyloucit tak pricinu pochazejici z tehle vetve.

Jinak RJ jednotku jsem zkousel prohodit za jinou funkcni a vetrak se stejne neroztocil. Na vystupu z RJ (s odpojenym vetrakem) jsem zadny napeti nenameril ani u jedny z RJ :nixw:
Ford Mondeo Combi 2.0TDCi 96kW Ghia 6/2005 -> galerie
Obrázek

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 08.08.2013 00:10

No to je divné že jsi nic nenaměřil. Ten větrák potřebuje elektriku... Nevím zda mu stači i méně než 12V jako že na pomalejší chod...?

No já to nejdřív taky chtěl nechat a řešit až doma. Ale když jsem si představil těch 28hod cesty sem kvuli samejm kolonám, teploměr ukazující 40° a že jsme si museli ještě zatopit aby jsme neuvařili auto. Tak zase vyndat větrák a zkusit nějakého opraváře byla brnkačka...

Ja jsem pul odjel větrák vůbec nepodezíral. Vždycky když jsem vyměnil tu jednotku ta se vše tvářilo OK. Ale po čase zase nic. A nakonec to bylo ve větráku relativně za pár korun a ja pořád kupoval ŘJ. Kdo ví zda byla ta prvni vadná...? Teď mám jednu doma a jednu u ZaQika, tak doufám že jedna z nich je OK?

ivo123
Junior
Junior

Příspěvek od ivo123 » 08.08.2013 09:04

pri akej teplote motora vam spina sahara ? , pri klime mi funguje sice ok , ale este som nepocul aby sa mi pri beznej jazde zapla , sice ako sa tu pise rucicka aj v tychto teplotach neprekroci 90 stupnov a motoru to vraj nevadi , ale radsej by som nech to chladi ked to tam je :nixw:
mondeo mk3 ghia , fulllllll , 2,2 tdci , 117kw/160ps + 409Nm vdaka deCatu , Zetec-S orig kit , stardust silver , EX !!! PROFItunning chip = 133Kw/180ps + 437Nm , 2x podvozok - EIBACH + ST shocks + KW Suspension , K&N filter , NEW !!! ROBKO-čip

zofli
Junior
Junior

Sahara nejede ....?

Příspěvek od zofli » 08.08.2013 14:09

No já jsem za normálního provozu taky neviděl sepnout saharu kvuli teplotě motoru. Kdy přesně to má spínat nevím. Asi je to tím že když je vedro máš puštěnou klimu a větrák jede. A když je chladněji tak to ani motor nepotřebuje.
Při cestě na letošní dovolenou ale věřím že by větrák sepnul. Ručička teploměru se šplhala až do červeného (120°). Když jsem to testoval doma tak ani při 100° se to neseplo (sledováno na diagnostice pal desky).
Možná že by nám někdo povolaný mohl říct při kolika °C se spouští sahara?

Odpovědět

Zpět na „Motor - Mondeo“