Projekt dřevostavby - půdorys str. 4

Moderátor:Quickie
Odpovědět
Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Projekt dřevostavby - půdorys str. 4

Příspěvek od Kóťa » 31.05.2013 18:08

ZaQik:
díky za tip, ta plachta nevypadá tak špatně...najdu někde po netu ceníky?
Kolik by na ten přesah mělo stačit? 2m od fasády by mělo být ok,ne? Nebo to zapustit víc?
Ke kurtu počítám s habrovým živým plotem, výška cca 2m... Dolu bych asi udělal nějakej dřevník a takový blbosti... Sezení tam neplánuju.
Nad výsadbou už jsem přemýšlel,ale zatím nemám přípojku na vodu a bez vody to sázet nechci...Ale během léta bych to tam nasekal...Ono asi úplně na začátku budu muset dovézt nějakou hlínu a tu jižní část nechat srovnat,aby se tam pak už nemuselo...

tym:
drobnosti sem! :wink: zvážím, promyslím...
K pokojům...Měl jsem pro projektanta dva návrhy. Oba domy do L, jen jeden měl obývák na západní straně(co jsou u tohohle pokoje)...byl přesně obráceně. Jen měl o 10m2 víc chodeb... Ptal jsem se ho, jestli je nějaké "pravidlo", aby ložnice a pokoje byly na východ, jihovýchod... Říkal, že se to neřeší. Je fakt, že označená ložnice(ve finále dětský pokoj) by asi na východ být neměla...
Zastínění bude muset být, to je jasný, ale zase by bylo škoda se zbavovat velkých oken, když můžu koukat do zahrady...?...
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 31.05.2013 18:17

PeS:
Stavět na jižní straně betonový plot není možné, pod pozemkem je vysokotlaký plynovod. RWE povolil pouze drátěnkový plot... Doufám, že to nebude tak hrozný. Teď bydlím u hlavní silnice ve městě,tak snad si na balonky zvyknu... Nic jiného než ten živý plot tam prostě být nemůže.

Vzhledem k tomu,že jsem do dneška bydlel v kralíkárně s otřesným výhledem, tak toužím po tom čučet do zahrady. Velký okna se mi líbí. Líbí se mi možnost vylézt z jakéhokoliv pokoje ven na zahradu. To malým oknem nepůjde. Se zastíněním počítám, že bude nutné. Proto jsem řešil i ten přesah střechy... Z té západní strany bych počítal pouze s malým okýnkem pod stropem...Z toho jihu bude od rohu domu stín kolem 17h...Nedávno jsem to "zkoumal" :wink:

Ok,přípravu na klimu budu cpát k zemi

Hafo cimer tam chybí,ale kde vzít a nekrást :-)

Infinter:
Okno bude velikostně stejné jako u druhého pokoje :wink:

foki:
Je mi to jasný, aspoň,že domek(zázemí) od tenisu bude na druhé straně toho sportoviště...

Přidávám pro představu ten druhý půdorys. Co Vy na něj?
Přílohy
pudorys.jpg

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 31.05.2013 18:33

No jednak je tam zoufalý nedostatek úložných prostorů - my máme průchod z ložnice do šatny, která má asi 2,5x2 metry. A je zoufale malá. V ložnici ještě máme dvě komody, na chodbě před ložnicí jedna komoda. A vše je narvaný :mrgreen: . Určitě s tím budete mít problém. Ono se to nezdá ale těch krámů je...
Záchod v zádveří budiž, ale myslím že budete víc využívat ten v koupelně - je tam defacto rychlejší vstup o jedny dveře. Uvidíte sami, že ho skoro nebudete používat. My máme jeden v patře a je skoro nepoužitej.
Pak mi moc neladí ten jídelní stůl v obýváku, přijde mi moc v obývací části, v kuchyni rohová varná deska - zbytečně zabere celý roh, který je defacto nepoužitelný.
Trochu si myslím, že televize a okna na protější stěně si moc nebudou rozumět, budete mít pořád zatažené rolety, abyste okna v telce neviděli.
Světové strany - jih už jsem zmiňoval, že ti projektant říkal že se to moc neřeší - blbost, to se tedy řeší, navíc obývací pokoje a ložnice na jih a JZ přináší prodražení stavby - musíš řešit právě venkovní stínění. Vesměs bych dnes stavěl tak, že ložnice by byla na sever, nebo maximálně východ, pokud se někdo chce probouzet slunečními paprsky, koupelny a záchody tam je to fuk, kuchyně západ, nebo východ, obývák podle možností, ideálně asi JV nebo čistý západ. Samozřejmě chápu, že vše je závislé na pozemku a místních podmínkách.
My to máme: ložnice - JZ (neplánovaně, původně měla být SV, ale po nastěhování jsme zjistili, že místnost je malá, tak jsme to nechali jako pokoj pro hosty a přešli do druhého dětského na JZ. Nevhodné, nedělal bych to znovu, bohužel jsem si myslel že to bude stačit - moje chyba v projektu.
dětský pokoj - JZ - podobný problém jako ložnice... (jen díky dobrému domu a dobré izolaci je to snesitelné, ale mluvím o principech).
obývák - JZ - není problém, francouzské okno stíní terasa, v létě pohoda a chládek
kuchyně - Z - bez problému.
Pracovna a koupelny - SV - pohoda.
U nás to ale bylo o kompromisech, máme totiž vjezd na pozemek z JZ, navíc regulativ o nutnosti mít dům na určité pozici na pozemku atd., ale co už, bydlíme a je to tak nějak stále v pohodě. :mrgreen:
Dneska bych ale stavěl určitě jinak, to se ale říká, že druhý dům je lepší a třetí dokonalý.

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 31.05.2013 19:17

Tak šatnu bych taky uvítal,ale kam v tomhle půdoryse... Nevidím tam jedinou možnost. Sezónní oblečení můžu dávat v pytlích na půdu,tu chci udělat jako pochozí pro sezónní věci, lyže atp.
Prostor bych řešil skříní v každém pokoji...
Na ty pokoje možná koukáte jen z pohledu léta,ale co v zimě. Vypadá to jako by pokoje měly být jen na sever, co tedy na jih? :wink: Třeba dětský pokoj si na sever nedokážu představit...koupelna,pracovna,kuchyně,ložnice ano....ale vše se tam nevejde. Co ten druhý půdorys? Ale už jen plochou je větší...

WC bych možná prohodil s tou technickou, jen bych na wc přišel o okno...

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 31.05.2013 19:26

je fakt ze my mame jeden 11,5 x 14 do T a druhy 8,5 x 13 obdelnik a oba maji 4+1 ale u obou je problem s mistem vsude skríne a stale malo (mam dvoje rifle , 5 tricek , 2 bundy a troje boty :dih: ) . jenze jak pišeš , kde na to brát .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 31.05.2013 20:21

Ja mam ty rifle jen jedny :mrgreen: Čim víc na to koukám, tim víc jsem nespokojenej kruciš... :( Nebo jestli se uchýlit ke tvaru obdelníku...? Ta moje nerozhodnost :roll:

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 31.05.2013 21:08

Orientace na světové strany - kolega má dům s okny jen na severní a východní stranu, prostě to nešlo jinak udělat a neustále řeší plíseň, vlhkost. Ona orientace na J dělá své. Já bych se ložnice na J nebál. Za noc dospělý člověk vyprodukuje 750 ml vody. Jelikož dnes jsou okna fakt těsnící, tak buď budeš mít řízenou ventilaci v celém domě nebo budeš muset větrat. My máme okno z ložnice na V a je to málo. Slunce je krátce a pokoj se nestíhá sluncem ohřát. Bál bych se okna na Z, tam to v létě peče. Okna na J jsou v pohodě. Protože máš přesah střechy a díky výšce Slunce na obloze Ti Slunce v podstatě nepere do baráku. Z je ale horší. Slunce je níž a tak od 15 hod do 20 hod to tam pere a to je pak výheň. Přesah střehy nepomůže, pomůže žaluzie, roleta, atd.

Jinak špajz je pro mě dobrá místnost. Zavařeniny, zásoby pití, trochu toho kuchyňského verku... Okno je blbost. Stačí dole a nahoře 10 cm větrací otvor, s možnosti ucpání. V zimě to protahuje. Rozměr špajzu bych volil tak, aby tam šel dát pultový mrazák.
Ona totiž zahrada znamená tam záhon jahod, tu keřík rybízu, tu maliny. A pak se to rozroste a zavařit to jde, ale zmražené je to taky dobré. A dělat vlastní zmrzlinu - mňam. A pak klasický mrazák v kombinované chladničce prostě nestačí.
Časem přidáš slípky, prase, jojo, vesnický život přináší oběti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ložnice vedle koupelny - no, jestli budeš v situaci, že budeš potřebovat spát a teeneger se bude mýt, nebudeš za tu kombinaci rád. To samé, na zdi, kde bude viset kotel, z druhé strany nebýt. Oběhové čerpadlo hučí, já to slyším i na druhé straně baráku. Já mám koupelnu vedle špajzu, a je to fakt hukot. Jsem rád, že tam mám špajz.

Jenže u bungalovu najít ideální dispozici moc nejde, protože tiché zóny (ložnice) prostě jsou vedle hlučných zón. To je jediná (a poslední) výhoda patra.

Pergola - rozhodně s ní počítat. Nemusíš to dělat hned, při stavbě budeš mít jiné starosti, ale až postavíš, oběd venku je super. Tedy, pokud není tak zku*vené počasí, jak letos. To aby jsi měl vyhřívanou pergolu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A neznám cenu parcely, ale ten tenisový kurt ne. Bydlení je o klidu. To můžeš rovnou zůstat v bytovém domě a máš to lepší. Pokud přesto trváš na svém, tak se neboj investovat do speciálně odhlučněných oken.

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 31.05.2013 21:10

Kóťa píše:Stavět na jižní straně betonový plot není možné, pod pozemkem je vysokotlaký plynovod. RWE povolil pouze drátěnkový plot... Doufám, že to nebude tak hrozný. Teď bydlím u hlavní silnice ve městě,tak snad si na balonky zvyknu... Nic jiného než ten živý plot tam prostě být nemůže.
Když jseš na hluk zvyklý tak to třeba nebude tak hrozné, ale silnice je jiný zvuk než když ti za oknem ječí a hekají tenisti při kažém úderu. Na to první se zvykne snáz, ale ti druzí zase v noci hrát nebudou..

No tak to udělej jako vesnické stavení - do Učka - na jižní straně přidej další křídlo kde bude garáž a prostory a zároveň bude tlumit hluk. To nemusí být nijak extrémě izolované, takže levnější stavba.

Mimochodem co podkroví ? Plánuješ tam doufám klasické trámy a krokve a ne ty debilní prefabrikovaný nosníky který ti dokonale vyplní podkroví tak že už se tam nehneš ? Když uděláš slušný schody, máš docela dost prostoru na skladování krámů co je ti líto hned vyhodit. Eventuelně tam můžeš sušit "kytky".

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 31.05.2013 21:15

tym píše:Světové strany - jih už jsem zmiňoval, že ti projektant říkal že se to moc neřeší - blbost, to se tedy řeší, navíc obývací pokoje a ložnice na jih a JZ přináší prodražení stavby - musíš řešit právě venkovní stínění. Vesměs bych dnes stavěl tak, že ložnice by byla na sever, nebo maximálně východ, pokud se někdo chce probouzet slunečními paprsky, koupelny a záchody tam je to fuk, kuchyně západ, nebo východ, obývák podle možností, ideálně asi JV nebo čistý západ.
:palec_nahoru:
Přesně. A když už něco na západ tak garáž. Když je jih stíněný v patře terasou tak se tam kuchyně nebo obývák snese. A ze severu je nejlepší světlo - ideální na pracovnu.

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 31.05.2013 21:22

Eidž píše:Orientace na světové strany - kolega má dům s okny jen na severní a východní stranu, prostě to nešlo jinak udělat a neustále řeší plíseň, vlhkost. Ona orientace na J dělá své. Já bych se ložnice na J nebál. Za noc dospělý člověk vyprodukuje 750 ml vody. Jelikož dnes jsou okna fakt těsnící, tak buď budeš mít řízenou ventilaci v celém domě nebo budeš muset větrat.
Předloni jsem měl plíseň v rohu místnosti orientovaném na JZ - tam kde je nejvíc slunce. Stalo se to po výměně oken za nová plastová těsná. Takže v tom ti žádná orientace nepomůže - jen větrání. V místnosti kde se žije se musí větrat jinak jde vlhkost nahoru a to dělá plísním dobře.

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 02.06.2013 17:38

Eidž:

Nad tou polohou jsem přemýšlel a...Mít na jihozápadní straně obývák nemusí být špatný, ale v přechodném období si od prosklení slibuju nějaké vyhřátí interiéru. Obývák nebude tolik potřeba, bude na jih, ale hlavně se tam vaří(spojení s kuchyní), jede tam lednice, televize... bude tam krb. V pokojích není nic,tak proto to tak necháme. Počítáme buď s pevnýma roletama do kastlíků nebo venkovníma žaluziema na potřebná okna.

Špajz zrušíme.Jeho přínos chápu,ale není zbytí. Prohodíme wc s technickou a novou technickou protáhneme o špajz. Kuchyně pak bude do U. Jižní stranu obýváku zkrátím ve tvaru L na 2 metry a severní stranu domu přifouknu o 0,5m. Na ten mrazák si udělám místo v té technické.

V první fázi bude ložnice vedle obýváku. Abychom také měli vstup na terasu a hluk od TV nás až tak trápit nemusí. Do budoucna hluk z koupelny do pokoje bude menší než od technické. Jinak to zase nejde...
Parcela už je koupená. Nejsem úplně fanoušek bydlení na vesnici, to dojíždění není ideál.Tohle je snad nejhezčí lokalita u nás ve městě, kousek do velkého lesoparku,kousek do města a do hospody :-) Sami tam nebudeme, ale budeme na zahradě a bez kamionů pod okny jako do teď. U nás doma ve vedrech musíme mít otevřené okna a od silnice neslyšíme televizi ani sebe.Hrůzinec. Těším se na tenisáky :-) Kurt tam bude jen jeden...Nic velkého....

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 02.06.2013 17:54

PeS, tym:

Chápu, že v létě bude za okny vedro,ale na jaře,na podzim či v zimě mi sluníčko pomůže k vytápění. A zalepit barák z jihu nebo ze západu,to by si ostatní řekli,že jsem blázen...Vedro v létě prostě je...A když bude jo velký vedro,tak si odtáhnu postel k mondeu pod přístřešek :-)

Podkroví uvažuju, na té "půdě" je spousta plochy,takže to nějak využijem na to harampádí...

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 07.06.2013 06:51

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

tym
Test driver
Test driver

Příspěvek od tym » 07.06.2013 08:03

Paní si moc některé věci nenastudovala... :mrgreen:

ZaQik
Admin
Admin

Příspěvek od ZaQik » 07.06.2013 08:08

nastesti jsou v diskuzi pod clankem i nazory, ktere to uvadeji na pravou miru
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Odpovědět

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“