Světla pro denní svícení info na 1. strane

Karoserie, světla, lak ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Re: Světla pro denní svícení

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 12.06.2009 11:48

mehturt: Všímám si toho i tady v ČR, že některé Audi svítí i zadními světly když mají zapnuté SPDS... Což mi přijde dost nesmyslné když tyto jejich světla jsou přímo homologovaná jako SPDS.
Ale podle selského rozumu by to mělo svítit včetně zadních světel u klasických potkávacích světel jako to máte ve Focusech (a píše se v článku o C4), protože tohle již nejsou homologované SPDS, ale potkávací světla, které musí svítit současně se zadními světly a snad i osvětlením RZ, nebo jak to je...

Zirafak: Jako nepodložené mi to nepřipadá, protože tak jak to vysvětluju já a onen dotyčný v článku to je v zákoně.
Ex ST220 model 2004

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 12.06.2009 11:54

dnes som videl Audi, ktore svietilo vpredu stretavacimi (nemalo LED) a vzadu nesvietilo
2013 Focus kombi
bolo: 2007 Focus kombi 1.6 Ti-VCT Ghia-X
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 12.06.2009 12:07

Mne p.Drahovsky nepripada ani ako vyjadrenie zakona a ani nic podobne.
Uz je tu o tom dost materialu,tak sem kludne supni konecne nieco,co ma presvedci o tom,ze sa pletiem a nielen ze ty skonstatujes podla sedliackeho rozumu a suhlasis s p.Drahovskym.To je pre mna ozaj uboho malo.Podla sedliackeho ruzumu sa odporuca nesvietit vobec,lebo to zerie benzin a mina ziarovky. :roll:
Najnovsie som si povsimal,ze tymto stylom zacina svietit viac a viac hlavne novych aut.Spomeniem novu Octaviu a Golf 6,Fiat.
Vsetky auta u nas vo VW vyrabane to maju takto nastavene,tak preco to nenastavujeme hned vo vyrobe?Lebo to nieje potrebne zo zakona. :idea:

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 12.06.2009 12:31

zirafak: Mají ty tvoje přední světla homologaci jako denní svícení? Pokud nemají tak podle zákona NEMŮŽEŠ svítit jen těmi předními, protože to jsou klasické potkávací světla se kterými musí svítit i ostatní osvětlení co se uvádí v zákoně. Tak to není žádný p.Drahovský, nebo selský rozum, ale zákon. Já jsem svítil cca od roku 2001 co jsem měl první auto, protože mi selský rozum říkal, že jsem lépe viděn a to snad neměřitelné zvýšení spotřeby, nebo snad spalující se žárovky mě nevytrhnulo :roll:
Bohužel nevím jakým stylem jsi viděl svítit ony auta co popisuješ, ale jestli myslíš svícení pouze předními světly tak se nemáš čemu divit když ony světla jsou homologována jako SPDS a mohou svítit tedy samostatně.
Ex ST220 model 2004

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 12.06.2009 13:06

Precitaj si moje prispevky v tejto debate a odpovede na tvoje pochybnosti a otazky najdes.
Moje svietenie splna presne to,co momentalne po novele vyzaduje zakon.A predsa o zakon ide,nie :?: :wink:

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 12.06.2009 13:35

zirafak píše:este som nasiel dobry clanok:
http://www.trebisov.sk/index.php?option ... &Itemid=89
a v nom sa pise vyjadrenie zástupkyne hovorcu Prezídia policajného zboru Andrey Polačikovej :Podľa platného zákona musia byť zapálené stretávacie a nie len obrysové svetlá. Tak to posudzuje aj polícia, ktorá nemá inú definíciu osvetlenia vozidla, ako zapálené stretávacie svetlá. Polačiková dodáva, že podmienky osvetlenia vozidla budú identické s krajinami EÚ, kde je uzákonené celodenné svietenie
a este jedno vyjadrenie:
Mnohé nové vozidlá ponúkajú naprogramovanie denných svetiel v autorizovanom servise alebo nastavenie denných svetiel priamo v palubnom počítači.V režime denných svetiel má auto zapálené iba stretávacie svetlá počas chodu motora.Koncové svetlá, osvetlenie evidenčného čísla a v niektorých prípadoch aj prístrojového panelu je z dôvodu úspory energie vypnuté.Značky Fiat, Alfa Romeo a Volvo už roky ponúkajú taký systém zapínania svetiel, ktorý stačí iba raz zapnúť. Svetlá sa potom samočinne vypínajú aj zapínajú spolu s motorom.
Bohužel tohle nemá se zákonem nic společného... A je to opět pouze výmysl někoho kdo ten článek napsal.

Kód: Vybrat vše

Podľa platného zákona musia byť [b]zapálené stretávacie [/b]a nie len obrysové svetlá.
Víš jaké světla jsou obrysová? Podle zákona přední a zadní. Tak co tím chtěl básník říci když podle zákona musejí svítí i zadní? Pokud teda ty přední nejsou homologována jako SPDS

Znění zákona:
Dnem 1. července 2006 nabyl účinnosti zákon č. 411/2005 Sb. (který má název "zákon o silničním provozu"), a to včetně příslušného ustanovení (§ 32 odst. 1):
"Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo obrysová světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního předpisu. Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní svícení."

Druhá věc je jestli to bude policie tolerovat, ale zákon hovoří jasně :wink:
Ex ST220 model 2004

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 12.06.2009 13:42

maximus - v slovenskom zakone je to ale inac, to co si citoval je predpokladam cesky zakon
2013 Focus kombi
Obrázek

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 12.06.2009 13:54

A v tom kódu je slovenská citace z toho článku ve kterém se hovoří, že musí svítit potkávací světla a nejen obrysová, která jsou v zakoně pojmenována i zadní...
Ex ST220 model 2004

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 12.06.2009 14:00

ano, ale to zase nie je citacia zo zakona
2013 Focus kombi
Obrázek

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 12.06.2009 14:25

Slovensky zákon nemá určené priamo aby svietili obrysovky.
Pôvodne to tam bolo. Po vstupe do eú sa ten zákon zrušil, a nový čo ho nahradil sa "len" odvoláva na eú smernice, ktoré túto vec dávajú za povinnosť len výrobcovi auta.
Smernice a zákony je možné nájsť v tomto vlakne v mojich príspevkoch.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 12.06.2009 15:46

Kód: Vybrat vše

§ 32 Osvetlenie vozidiel 

(1) Vozidlo musí mať okrem prípadu uvedeného v § 34 ods. 3 počas jazdy rozsvietené stretávacie svetlá alebo im na roveň postavené osvetlenie; to neplatí pre nemotorové vozidlo, ktoré musí mať rozsvietené svetlá počas zníženej viditeľnosti. Za nezníženej viditeľnosti môžu byť na vozidle rozsvietené svetlá pre denné svietenie, ak je nimi vozidlo vybavené. Vodič smie jazdiť aj s obrysovými svetlami, ak má súčasne rozsvietené stretávacie svetlá alebo diaľkové svetlá, alebo predné svetlá do hmly, ak je nimi vozidlo vybavené. Činná plocha svetiel nesmie byť zakrytá alebo nadmerne znečistená s výnimkou svetiel, ktoré nie sú predpísané. 
Čerpáno z http://www.24hod.sk/clanok-69411-Novy-c ... nenie.html
Tak na SK se to opravdu řídí tímto § který se mi konečně podařilo vygooglit... Což vlastně znamená, že bez zadních světel můžeš jezdit i v noci a nikdo ti nemůže nic udělat... Opravdu ujeté, ale zákonné.
Omlouvám se, že jsem se řídil podle článku a znalosti zákonů v ČR
Ex ST220 model 2004

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 12.06.2009 22:08

Haleluja.Aj m.a.x.i.m.u.s pochopil :wink: .No vidis.Len doplnim,ze toto vsetko plati za neznizenej viditelnosti.Za znizenej/sero,tunel,dazd,snezenie a tma/ svietime vsetkym,co mame a co na zakon predpisuje.
A vratim sa iba k citatu hovorkyne prezidia policajneho zboru.Od takejto osoby,ktora si k tymto temam pripravuje odpovede v dostatocnom predstihu a po nastudovani potrebnych podkladov,beriem vyjadrenie,ako priamo citovanie zakona.

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 13.06.2009 12:30

Kluci vykašlete se na DENNÍ SVĚTLA K NIČEMU NEJSOU A JEŠTĚ JE TO TUZING :lol: :lol: :lol: viz . jiné téma a reakce jednoho člena
sedlo píše:A světel v masce ;-)
Já zas nechápu na co máte denní svícení... Kolik Vám to ušetří? Světla se Vám válí po zemi, takže je to za horizontem až to poslední co je vidět a tím pádem se Vás snadno přehlédne a tím se význam svícení ztrácí... Je to ošklivý a není to vidět a nesvítí Vám zadek! To se mi taky nelíbí a je to tuzing :-D
a tady je to téma http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 25#p378825

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 16.06.2009 06:18

To co napsal sedlo:
Mě se hrozně líbí,jak se nikdy před uvedením tohoto zákona,ale najednou některým lidem vadí,že světla jsou o něco níž a přes horizont není vidět atd.Celé tohle svícení je kravina.Kdyby lidi používali hlavu a pokud je v létě pod mrakem a jedou lesem,tak si rozsvítili,nemusí se nic takového zavádět.Jenže...Pro mě je směrodatné,že rakousko ani německo denní svícení nemá a asi vědí proč.To jen zase u nás a na východ kvete prodej těchto světel a policie má co pokutovat.Ale s tím souhlasím pokud si tam někdo navěsí bludičky...
Zeptám se,můžu se spds vyjet a svítit i v chorvatsku a po cestě?Pokud mě zastaví,tak řeknu,že spds jsou homologovaná a schválená pro provoz na pozemních komunikací?Nemám si sehnat někde nějaký takový papír?
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 16.06.2009 06:23

Globalna EU homologizacia...co mas schvalene vo svojej krajine,mali by ti akceptovat vsade.

Odpovědět

Zpět na „Karoserie“