Příspěvek
od houmr.85 » 24.02.2011 11:37
To Foki:
Mohl bych se zeptat Foki co se všechno má měnit při výměně čerpadla? Nebo jaký je správný postup? Možná bych trošku napsal nějakou omáčku k mému problému.
Jak jsem již dříve psal, na začátku roku jsem měl v servisu FORD Janiš v Olomouci své auto na opravě. Nechávali dělat repas čerpadla v Boschi někde v Zábřehu.
To, že byl problém po opravě, že auto startovalo jak chtělo (viz příspěvek ledna) nato jsem už zapoměl.
Další problém nastal, když jsem najezdil asi 100 km po opravě. Začala mi lehce problikávat náhodně kontrolka mazání. Ihned jsem volal do Fordu, že tam s tím jedu. Problém dle Fordu: špatný spínač tlaku oleje - baroskopický snímač byl zanešen silikonem. Stálo mě to 800 Kč. Vydal jsem se na cestu domů ( okr. Nymburk). Po 20 km opět blikání kontrolky mazání. Vrátil jsem se do servisu, vcelku byli neochotní a divili se, že to bliká. Nebyli ochotni ani říct, co by mohla být další příčina. A řekli, že může jet, že motor maže bez problému, že kdyby nemazal, dávno už jsem zadřel. Protože jsem potřeboval jet domů vyrazil jsem na trasu 250 km dlouho. Kontrolka sem tam blikla, ke konci cesty bylo blikání častější. Vyrazil jsem za svým mechanikem. Sdělil jsem mu celou story s autorizovaným servisem.
Druhý den mi volal, že auto už je hotové. Příčina: totálně ucpaný mazací systém včetně olejového čerpadla. A také, že spínač tlaku oleje, který Ford použil byl nevhodný a začal by svítit ař při zadřeném motoru. Všude v mazacím systému byly kousky červeného silikonu. Kde se silikon vzal najednou?? Dyť měnili "pouze" vstřikovaí čerpadlo. Zaplatil jsem v servise 6 500 Kč, protože museli vyměnit i olej a že vyčistit celý mazací systém zas taková legrace nebyla...a že s tím strávili skoro celý den.
Zkousnul jsem to a říkám OK, aspoň už budu jezdit.
Najezdil jsem asi 100 Km a ejhle přestalo mi to chvílema dobíjet (kontrolka nesvítila na palubce, ale mám na teploměru měření palubního napětí). Mrknu do motoru a klíňák byl řádně od oleje. Ubylo mi v motoře asi 0,5 litru oleje. Když auto stálo, tak pod autem žádný olej nebyl. Teklo to až za jízdy pod tlakem stříkalo.
Jel jsem opět do svého servisu a bylo mi zděleno, že olej teče někde od rozvodů. Zjistilo se, že olej teče kolem řemenice vstřikovacího čerpadla někde z pod nějakého plechu (myslím si, že držák těsnícího kroužku??) Plech byl řádně oplácán červeným silikonem. Silikon tedy asi vydržel tak 300 km, než si olej našel cestu ven. Dle mého servisáka, tam nemá být žádné těsnění. Proč to tam ve Fordu naplácali? Údajně je to úplně stejný silikon, co byl v celé mazací soustavě.
Moje otázka tedy zní, zda je možné, že silikon se dostal nějak z tama do mazací soustavy? Co se musí měnit, když se mění čerpadlo? Já jsem měl na faktuře od Fordu, že měnili těsnění vstřikovacího čerpadla kód 1094599 a potom gufero vstřik. čerpadla (1198063) a potom měnili rozvody. Ve Fordu mi tvrdili, že při samotné výměně žádným způsobem nepřijdou do styku s mazáním, takže ten silikon, co byl na spínači tlaku oleje (a to jsem v tu dobu nevěděl, že i v celém mazání), to není od nich. Potřebuju jim nějak dokázat, že to co se stalo má souvislot s jejich odvedenou prací.
Protože mě oprava po opravě od Fordu (zaplatil jsem jim za to čerpadlo a rozvody 39 800Kč) stála dalších 8 tisíc, tak bych to velice rád s něma řešil a sjednal nějakou finanční kompenzaci. Ale chtěl jsem vyjádření ještě od někoho nezávislého, abych měl na argumentaci ve Fordu.
Díky moc za jakoukoliv informaci.
Martin
Ford Focus, 1,8TDDI, r.v.1999