Svetová finančná kríza

Moderátor:phofy
Odpovědět
Anndy
Test driver
Test driver

Re: Svetová finančná kríza

Příspěvek od Anndy » 03.06.2009 13:16

Mata: aj keby sa to tykalo fin. krizy, tak ze sa nas to nedotkne je blabol. Nebyt nej, nie je pravdepodobne ani hosp. kriza. Cize mali byt natolko chytri, ze to mali vediet, kedze su uz ti analytici.

na druhu stranu verit nieco analytikom je hovadina, najma v niecom tak nestalom ako je ekon.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 03.06.2009 13:24

ekonomia je paveda :idea: :!: :mrgreen:
Ford Explorer 3.0 PHEV, Platinum 2024, 336kW, Silver Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek

tomason
Test driver
Test driver

Příspěvek od tomason » 03.06.2009 13:28

mě jen dostává ten schodek rozpočtu ten se řítí do poropasti .Nemáme žít na dluh a náš stát dělá co ?Krize udělá takovej kráter do rozpočtových příjmů státu ,že nevím kdo to bude platit další a další dluhopis .Pak nám sníží rating a budou to další a další %navíc ,kdy budeme v plusu :?:
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 03.06.2009 14:17

nas fico robi to iste - neboj :( nie ste jedini... USA tiez, a vlastne vsetci, sak co kym sa daju peniazky tlacit, tak je to O.K.... :| :roll: :? :cry: :(
Obrázek

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 03.06.2009 16:56

ja si myslim, ze my, teda vychodna europa sme na tom uplne najhorsie :!:
a specialne slovensko dopadne uplne najhorsie
cela europa sa nam bude smiat 8)
lebo sme tak nadhodnotili vymenny kurz za euro, ze neska sa ziadnej zahranicnej firme neoplati na slovensku investovat (predrazena pracovna sila) a setci odchadzaju do ceska alebo do madarska :idea:
uz je to uplne jasne, zanedlho skonci aj tych 6 mesiacov co vlada vyplaca firmam odvody za zamestnancov ktorych xceli povodne prepustit, cize pride dalsia vlna prepustania, komplet textilny priemysel :wink:

richisan
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od richisan » 03.06.2009 18:35

killerhammer píše:ekonomia je paveda :idea: :!: :mrgreen:
Ty asi dalsi z tych "rychlokvasenych" expertov, ze si dovolis nieco take tvrdit, ze :lol:
Normalne si ma tymto svojim vyrokom rozosmial :!:
Ak by mala Ficova vlada vo svojich radoch aspon jedneho ekonoma, ktory je ozajstnym odbornikom, ako napriklad Miklos, veci by vyzerali inac. Ked tam mame cloveka, ktory robi to, co robi, nikto sa nemoze divit tomu, aky vplyv maju na nase hospodarstvo "protikrizove balicky" sucasnej vlady. Ale za to si mozu vsetci Slovaci, lebo si zvolili tuto vladu, ktora u nas bacuje posledne 3 roky. Kriza by na nas dolahla tak-ci onak, pretoze Slovenska ekonomika je natolko otvorena a proexportne orientovana, ze sa znizenie zahranicneho dopytu logicky prenasa do odbytu a p. Je to zacarovany kruh. Aj o tom je prave ekonomia :!: Ide len o to, eliminovat, alebo redukovat jej dopad na co najnizsiu uroven. A to je mozne len podporou podnikatelov. Nie selektivnou (aka sa uplatnuje teraz a za byvaleho rezimu) ale plosnou. Nic take sa nedialo a ucinky krizy vnimame preto ako jedna z najpostihnutejsich krajin EU.

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 03.06.2009 19:35

richisan píše:Ty asi dalsi z tych "rychlokvasenych" expertov, ze si dovolis nieco take tvrdit, ze :lol:
uplne staci, ked si precitas, za co boli odovzdane posledne nobelove ceny za ekonomiu:

2005 - Cenu obdrželi za to, že "zvýšili porozumění konfliktům a spolupráci prostřednictvím analýzy teorie her". Nobelova nadace konstatovala, že oba vědci vytvořili teorii hry - neboli teorii interaktivních rozhodnutí - jejíž pomocí dokázali nalézt odpověď na otázku, proč někteří jednotlivci, organizace a země dokáží podporovat spolupráci, zatímco jiní trpí konflikty. :mrgreen:

2006 - Švédska kráľovská akadémia vied upozornila na Phelpsovu analýzu súvislosti medzi vývojom inflácie a nezamestnanosti. V 60. a 70. rokoch sa tento vzťah chápal ako stabilný a opisovala ho Phillipsova krivka. Phelps formuloval hypotézu o Phillipsovej krivke rozšírenej o očakávania, podľa ktorej inflácia závisí od očakávaní vývoja nezamestnanosti a inflácie :mrgreen:

asi kvoli tomuto uz roky velka cast vedeckeho sveta neuznava nobelovu cenu za ekonomiu a hovori o tkzv. falosnej nobelovej cene 8)
a preto ja hovorim o pavede :wink:

richisan
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od richisan » 03.06.2009 23:56

KH:

Tieto dva teoreticke prvky - teoriu hier a Phillipsovu krivku, ktora vyjadruje korelaciu medzi nezamestnanostou, inflaciou a ocakavaniami nemozno urcite zhrnut do jednej definicie, pretoze s kazdym z nich su spojene ovela sirsie suvislosti a to najma pri aplikacii na hospodarstvo a zatial som nepocul o tom, aby ich niekto neuznaval, vyvratil...Nikto z poprednych svetovych kapacit si nedovolil spochybnit ich (ked uz hovorime konkretne o tychto dvoch strankach), skor sa casom a skumanim vyvijali, ako viac-menej vsetky ostatne aspekty ekonomie. Samotny princip teorie hier nema az tolko do cinenia s jej, mozno naprvy pohlad usmevnym nazvom :wink:

Staci sa len pokusit porozumiet tomu 8)
Ale nie na zaklade takejto jednej vety vytrhnutej z kontextu. To by bolo potom cele velmi jednoduche a v takom pripade by bol mozno dnes kazdy kvazimanazer ekonomom :lol:

Nemam rad take "krcmove" reci ludi, ktori sa tvaria, ze rozumeju tomu, preco tato globalna kriza vznikla, preco sa nas tak vyrazne dotyka, dokonca prognozuju, kedy sa skonci :mrgreen: a p. Nevravim, ze s tebou a tvojimi prispevkami nesuhlasim – v niektorych veciach mame dokonca velmi podobne nazory – no toto tvrdenie je velmi odvazne a skutocne sa neda vnimat inac ako nejaky vykrik do tmy :lol:

Ak prides buduci tyzden do Banoviec, mozeme sa o tom pobavit napr. pri pohari piva :D

WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WnemOne » 04.06.2009 08:36

Firma v ktorej som pracoval padla z tychto dovodov. Odber padol takmer na 0-lu (mali sme len jedneho vyznamneho odberatela a ten rozviazal zmluvu, lebo sa jednoducho prestalo nakupovat, mozno psychologia ludi, ze aj ked este maju pracu, radsej budu setrit, na jednej strane logicke, na druhej strasne prehlbujuce krizu) druhy dovod, vyrabali sme strasne draho (narazam na drahu pracovnu silu, s tym suhlasim s killerH..., len troska nesuhlasim, ze to bolo kvoli EUR-u, polsko nas inak vysachovalo a myslim si, ze oni za niekolko rokov tiez narazia na ten problem ako mame mi) moj pohlad ako obcana SR pomoc vlady. Srotovne , mne nepomohlo absolutne vobec. A s pomocou ktoru by som ja nejak pocitoval sme uz asi aj skoncili.
Ja od statu neocakavam absolutne nic a som toho nazoru ze stat by pokril dosledky krizi len minimalne. Teda mne by pomohlo (aj ako zacinajucemu podnikatelovi) keby sa podporilo nieco v tejto sfere, mozno nie financne, ale aby sa nieco bude zjednodusilo, alebo zmiernilo odvodove zatazenie, ale to sa nestane.
Ford Focus 1.8 TDCi 85 kW HatchBack (3-doors) Bol ....
Galeria: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 4&start=45
Obrázek

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 04.06.2009 09:54

svojim sposobom za drahu vyrobu si z vyraznej casti mozeme sami. Ono to totiz nie je sposobene drahou prac. silou ale silnou neefektivitou. Jednak u nas majitelia, ci riaditelia firiem tie firmy nevedia poriadne efektivne viest, nevedia z ludi dostat maximum (tym nemyslim zdieranie, ale optimalne efektivne maximum - tam patri aj motivacia, organizacia prace, logistika etc..) a v neposlednej rade je to sposobene aj zlym hospodarenim, doslova sa rozhadzuju peniaze neefektivne. Kazdy chce za rok luxusne auto a dom a do firmy treba investovat - do rozvoja, do zefektivnovania, zvysovania kvality stale. Je to dlhodoby a neustaly proces, bohuzial nasa natura "zalozim si firmu a prve co kupim je drahe auto" tomu moc nepodlieha. iste su aj vynimky, ale tych je vyrazne malo.

Samo, su tu aj vonkajsie vplyvy, polsko, cina (kriza, etc..)- oni vsak tu cenu dosahuju vyrazne na ukor kvality. Ak to tak nie je, je obvykle chyba v tej firme, co ma rovnaku kvalitu a vyrazne vyssiu cenu. Ale samozrejme, niekedy to nejde, zalezi aj od zakaznika - odberatela.
Obrázek

richisan
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od richisan » 04.06.2009 10:23

WnemOne píše:moj pohlad ako obcana SR pomoc vlady. Srotovne , mne nepomohlo absolutne vobec. A s pomocou ktoru by som ja nejak pocitoval sme uz asi aj skoncili.
Ja od statu neocakavam absolutne nic a som toho nazoru ze stat by pokril dosledky krizi len minimalne. Teda mne by pomohlo (aj ako zacinajucemu podnikatelovi) keby sa podporilo nieco v tejto sfere, mozno nie financne, ale aby sa nieco bude zjednodusilo, alebo zmiernilo odvodove zatazenie, ale to sa nestane.
Uplne suhlasim s tebou aj s Andym. Presne o tomto to je :idea:
To, coho sme od zaciatku krizy svedkami je len zastieranie neochoty pomoct podnikom, resp. ist do rizika razantnejsich opatreni vo forme zmiernenia danoveho a odvodoveho zatazenia (mozno len docasneho), ale na to lavicova vlada na cele s Ficom nema odvahu...

Rizikom myslim najma vplyv na stabilitu prijmov do st.rozpoctu, no skusenosti mnohych krajin hovoria o tom, ze taketo opatrenie sa vzdy! s urcitym posunom premietlo do zvysenia zivotaschopnosti podnikatelskeho prostredia.
Srotovne je len dalsou nestastnou deformaciou trhu :!: , z ktorej profituju v prvom rade zas raz len a len automobilky, urcite nie ludia. Nepochybne statne zasahy su v urcitych oblastiach potrebne, no ja som presvedceny o tom, ze ak by bol vyvoj prirodzeny, konecne by sme raz donutili automobilky znizit svoje marze, s ktorymi predavaju auta dealerom. Pretoze ti az tolko na autach nezarobia...Auto odchadza uz z fabriky so 100% marzou k dealerovi.

Hlavne, ze sa aj napriek (podla mojho nazoru) stagnujucej (alebo mozno skor smiesnej) efektivite prace v statnej sprave pravidelne valorizuju platy, aj ked sa ucinky krizy veselo prejavuju. 3/4 tych ludi by som vyhodil, lebo nic nerobia a ked pride za nimi obcan, z ktoreho dani su plateni, s poziadavkou, je pomaly na vysmech :!:
Potom sa nemozeme divit nad tym, ako sa veci na SK vybavuju...

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 04.06.2009 10:44

richisan píše:Nepochybne statne zasahy su v urcitych oblastiach potrebne, no ja som presvedceny o tom, ze ak by bol vyvoj prirodzeny, konecne by sme raz donutili automobilky znizit svoje marze, s ktorymi predavaju auta dealerom. Pretoze ti az tolko na autach nezarobia...Auto odchadza uz z fabriky so 100% marzou k dealerovi.
suhlasim, uz som to tu raz napisal, ze keby v nemecku nezaviedli srotovne este aspon rok, ceny aut by museli ist dole ako v US. tu v EU kriza pritlacila k muru len dealerov, ktory svoju marzu okolo 10-20% na auto museli znizit dole prakticky na 0%.
lenze toto je presne o EU :!: EU je obycajne byrokraticke spolocenstvo, kde krasne vidis aky vplyv ma silne automobilove alebo farmaceuticke lobby na jednotlive staty a teda aj celu politiku EU atd. atd. :!: :mrgreen:

Palec4
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec4 » 04.06.2009 10:58

Hlavne, ze sa aj napriek (podla mojho nazoru) stagnujucej (alebo mozno skor smiesnej) efektivite prace v statnej sprave pravidelne valorizuju platy, aj ked sa ucinky krizy veselo prejavuju. 3/4 tych ludi by som vyhodil, lebo nic nerobia a ked pride za nimi obcan, z ktoreho dani su plateni, s poziadavkou, je pomaly na vysmech :!:
Potom sa nemozeme divit nad tym, ako sa veci na SK vybavuju...
Tak tak,ale netreba sa zbytocne rozculovat tato vlada na slovensku este nikdy obcanom nepomohla,to co si tam robia je na smiech,im ide len o to aby sa oni a ich deti mali dobre...
som zvedavy ci tuto krizu ako stat prezijeme aj napriek ucasti EU...
Focus 1.8 TDdi 66KW Ghia Strieborna metaliza r.v. 2000/6 - _predane_
Obrázek
ObrázekObrázek

richisan
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od richisan » 04.06.2009 11:24

Palec4 píše:
som zvedavy ci tuto krizu ako stat prezijeme aj napriek ucasti EU...
O tomto nepochybujem. Ide o to, s akymi dosledkami sa z toho dostaneme a o kolko rokov sa dostaneme tam, kde sme boli. O tych prebytkoch, ktore boli na SK za posledne roky sa nam vsak dlho bude len snivat. Dalsia vec - PZI za Ficovej vlady (nove male rodinne auto Up! - fakt skvela investicia??? vo svetle sucasnych podmienok, hlavne, ze sa tam pretrca ten clovek)... suma sumarum 0 bodov :!: To je diverzifikacia? Aj vdaka relativne objemnym investiciam spred x rokov sa nam podarilo dosiahnut uroven rokov 2007,2008. Mozno nie az tak z individualneho hladiska, ako z hladiska vysledkov SK hospodarstva. Dajte si to do suvisu. Co bude v buducnosti, to ale tiez nikoho z nasich policymakerov evidentne nezaujima.
Ja sa snazim nerozculovat, hoci niekedy ked pocujem tie ich kecy sa to neda :lol: Keby som sa nad nimi rozculoval, asi by ma uz davno j***o :roll:

WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WnemOne » 04.06.2009 23:42

A viete co je na tom najsmutnejsie ??? (narazam na nasu vladu teraz), ze po buducich volbach ich tu mame zas.
Ford Focus 1.8 TDCi 85 kW HatchBack (3-doors) Bol ....
Galeria: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 4&start=45
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Pokec“