Rád bych přidal pár poznatků k oné "parádní" věci zvané DPF . Cca od října se mi začala zvedat průměrná spotřeba nafty z nějakých 5.4l až na lednových 6.6l ?! Nicméně jsem to během podzimu nijak neřešil a přičítal jsem to spíše chybě "palubního PC". Postupem času však auto začalo i evidentně ztrácet na výkonu a bylo třeba častěji řadit a tzv více šlapat na plyn, vše se dalo přežít až do začátku ledna, kdy se mi na dálnici při předjíždění autobusu zozsvítila obrovská kontrolka s vykřičníkem a popisem "engine malfunction" , následovala ztráta výkonu, snížení rychlosti a hotovka...

! Pokud se má něco takového stát, tak vždycky o víkendu, tudíž než jsem se dostal s autem na diagnostiku, měl jsem dost času shánět informace a zkoumat problém, tudíž i díky tomuto fóru jsem došel k názoru, že problém bude s DPF. No a pak již šlo vše v rychlém sledu..diagnostika ( Ford Charouz ) - ucpaný DPF - regenerace - první - zkušební jízda - opět stejná chyba - 2 regenerace - opět chyba - olej v naftě ( což mi u Forda neřekli, ovšem díky znalosti z fóra jse se zeptal a oni jen přikývli ?! ) - nutná výměna DPF - cena Ford po slevě bez práce 19 000,- - děkuji nechci, neb mi mezi řečí samotný mechanik of Forda potvrdil, že za většinu problémů kolem motoru může právě DPF a není vyloučeno, že i po výměně za nový bude vše OK ..?! Tudíž jasná volba ( repas nechci, dle mého názoru jen velmi krátkodobé řešení díky stárnutí auta atd..) - FAPOFF - opět díky tomuto fóru. Tudíž jsem se hned objednal. Hned po telefonu jsem dostal několik cenných informací, neb jsem samozřejmě i trošku váhal jestli do toho jít atd...a po příjezdu technika šlo opět vše velmi hladce ( až na "podfouknutý" vstřik což mi u Forda taktéž trošku zapomněli sdělit...

- zřejmě díky těm regeneracím ) - diagnostika - vykuchání -výměna oleje - dotažení vstřiku - a hurá. Zatím najeto cca 500km a autu se evidentně lépe "dýchá", táhne hezky již od nízkých otáček a plynule. Spotřeba se konečně vrátila na původních 5.5l a já jsem zatím plně spokojen. Stále tedy vlastním FOFO II r.v.2008 Titanium 1.6TDCI

a snad někomu můj postřeh pomůže při rozhodování ohledně DPF ,stejně jako před tím mě...