Opravy a údržba laku, mytí, autokosmetika....
- WnemOne
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Re: Opravy a údržba laku, mytí, autokosmetika....
1) Nie aspon nejak, ale velmi dobre chraneny! (ak narazas na mechanicku odolnost, tak taky vosk este nevyrobili). Ja hovorim z pohladu, necistot a slnecneho ziarenia. adt atd atd.
2) Bol by lespi odvod vody, ale nie zadarmo. samotny vosk ma lepsi odvod vody, ale cim lepsie pripravi lak pred voskovanim, tak tym lepsie sa bude vosk chovat
3) Pokial dobre pripravis lak pred voskovanim, efekt sa dostavy sam.
Teraz sa opytam ja, lebo vela ludi si tu otazku nekladie.
1) Auto vyuzivas denne ?
2) Si ochotny sa starat o auto min 1 za 2 tyzdne (aspon umytie?)
Inak zacinam mat dojem, akoby nikto nevedel aj o "slabych" strankach prirodnych voskov.
2) Bol by lespi odvod vody, ale nie zadarmo. samotny vosk ma lepsi odvod vody, ale cim lepsie pripravi lak pred voskovanim, tak tym lepsie sa bude vosk chovat
3) Pokial dobre pripravis lak pred voskovanim, efekt sa dostavy sam.
Teraz sa opytam ja, lebo vela ludi si tu otazku nekladie.
1) Auto vyuzivas denne ?
2) Si ochotny sa starat o auto min 1 za 2 tyzdne (aspon umytie?)
Inak zacinam mat dojem, akoby nikto nevedel aj o "slabych" strankach prirodnych voskov.
Ford Focus 1.8 TDCi 85 kW HatchBack (3-doors) Bol ....
Galeria: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 4&start=45

- spachal
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Takže, předem díky všem za rady, pročetl jsem si tohle vlákno od začátku, k tomu dvacet stran o detailingu a část fóra detailing.cz a pomalu už začínám mít alespoň základní přehled ;]. Dnes mě silně trápil zub moudrák, měl jsem alespoň na pár hodin o zábavu postaráno ..
Postup bude tedy následovný, umytí laku, osušení, ošetření leštěnkou DODO Lime Prime s abrazivem kvůli pokusu o odstranění mikroškrábanců a ruční nanesení vosku aplikátorem (buď Collinite #845 Wax nebo Poorboys Natty's Paste Wax, na vosky od DODO nemám ;] ..). Tohle asi 2x ročně, k tomu občas ruční umytí v boxu na benzínce pomocí wapky, rukavice, saponátu a "dvou kýblů". Jestli to bude jednou za čtrnáct dní, to opravdu netuším, ale spíše podle potřeby a zaprasení auta :]. Autem jezdím denně, jsem zvědavý, zda tohle celé bude mít alespoň nějaký efekt. A to vše už na (pro mě) "novém" Focusu, stříbrná metalíza, snad tahle 'barevná' varianta bude trochu tolerantnější ke špíně, na deset let starém laku se toho snad dá více vylepšit než zkazit..
Držte mi palce :P
Postup bude tedy následovný, umytí laku, osušení, ošetření leštěnkou DODO Lime Prime s abrazivem kvůli pokusu o odstranění mikroškrábanců a ruční nanesení vosku aplikátorem (buď Collinite #845 Wax nebo Poorboys Natty's Paste Wax, na vosky od DODO nemám ;] ..). Tohle asi 2x ročně, k tomu občas ruční umytí v boxu na benzínce pomocí wapky, rukavice, saponátu a "dvou kýblů". Jestli to bude jednou za čtrnáct dní, to opravdu netuším, ale spíše podle potřeby a zaprasení auta :]. Autem jezdím denně, jsem zvědavý, zda tohle celé bude mít alespoň nějaký efekt. A to vše už na (pro mě) "novém" Focusu, stříbrná metalíza, snad tahle 'barevná' varianta bude trochu tolerantnější ke špíně, na deset let starém laku se toho snad dá více vylepšit než zkazit..
Držte mi palce :P
ex. FFI 1.6 kombi 2000, soucasne Chrysler Grand Voyager 3.3i
- Dzefer
- Zkušený
pred pouzitim lime prime ti silne odporucam pouzit clay - plastelinu, ktora odstrani z laku veci, ktore sa nedaju umyt samponom. Po pouziti clay budes mat lak hladky ako sklo
- WnemOne
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Ak by si sa rozhodol pre collonite, asi by som siel skor do 476, alebo 915. 476 podla jedneho tesu, mala lepsi odvod vody ako Dodo juice. Jedna sa o synteticky hybrid cize vydrzi na aute az extremne dlho (co samozrejme nie je smerodatny udaj) . Odporuca sa aj na zimne obdobia. Ak najdem ten test hodim sem link. Ja som kupil 476.

- spachal
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Sakra, to je presne to, co jsem puvodne nechtel delat, yebat se takhle s lakem, ze ja tohle vlakno kua cetl ;]]] .. Ale vzhledem k tomu, ze to probiram i na detailing.cz (a radi mi to same), tak se do toho asi take pustim. Uz jsem za autochemii v teto chvili dal patnact stovek a to jeste nemam ani vosk a vhodnyu sampon na umyvani :/.
Koupim tedy clay bilt-hamber, pry je docela levny, tak to se necham prekvapit. Snad pujde pouzit ibez specialniho lubrikantu, to by bylo zase spousta penez navic.
Asi tedy nakonec pujdu do toho pevneho Collinite #476, snad ta ctvrtkilova pixla nejakou dobu vydrzi, kdyz uz stoji takove nekrestanske penize :| ..
Vyplati se vlastne to cele na deset let stary lak, ve stribrne metalize? ;]
Koupim tedy clay bilt-hamber, pry je docela levny, tak to se necham prekvapit. Snad pujde pouzit ibez specialniho lubrikantu, to by bylo zase spousta penez navic.
Asi tedy nakonec pujdu do toho pevneho Collinite #476, snad ta ctvrtkilova pixla nejakou dobu vydrzi, kdyz uz stoji takove nekrestanske penize :| ..
Vyplati se vlastne to cele na deset let stary lak, ve stribrne metalize? ;]
- WnemOne
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Ked to nespravis aspon v zakl. dobre, tak potom reci tipu "mne ten vosk dlho nevyrdzal", alebo "ma to taky isty odvod vody ako lacny vosk" atd atd. nemaju ziaden zmysel, ked to nespravis dobre. Ver mi, toto este nie je vosk za nekrestanske peniaze a da Ti ovela viac ako cakas. Drzim palec. Co sa tyka lubrikantu pre clay, tak mozes pouzit v "najhorsom pripade" mix vody a samponu v rozprasovaci.
A clay odstranuje necistoty "narazene, v pichnute" v laku a na jeho povrchu. (cekuj weby, tam su aj obr. ) A ked zacnes lestekou prechdzat lak, tak kontaminaciu dole nedostanes. Ani strojnym lestenim. Horsi pripad je, ked sa Ti takato necistota uvolni a pri lesteni laku narobis viac defektov ako ich odstranis. Len k opodstatneniu clayu.
A clay odstranuje necistoty "narazene, v pichnute" v laku a na jeho povrchu. (cekuj weby, tam su aj obr. ) A ked zacnes lestekou prechdzat lak, tak kontaminaciu dole nedostanes. Ani strojnym lestenim. Horsi pripad je, ked sa Ti takato necistota uvolni a pri lesteni laku narobis viac defektov ako ich odstranis. Len k opodstatneniu clayu.

- spachal
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
OK, tak jste me definitivne ukecali ;] .. Budu tedy cistit i pomoci clay hmoty. Umyt, ususit, ocistit pomoci clay, pak Dodo Prime a nakonec vosk. Jsem zvedavy, kolik tohle u kombika zabere casu, v kazdem pripadku tohle snad vicekrat jak 2x rocne delat nebudu ;]. A treba se i nekdy naucim pracovat s lestickou, vezmu si na vrakaci nejaky kus plechu a vyzkousim, co se da :]. Do te doby radeji rucne ..
Ale hadam ze se v diskuzi pripadne presuneme do detailingu, tohle je uz asi nad ramec bezne udrzy karoserie ..
Ale hadam ze se v diskuzi pripadne presuneme do detailingu, tohle je uz asi nad ramec bezne udrzy karoserie ..
- Dzefer
- Zkušený
ja som takuto kuru robil asi pred dvoma tyzdnami a trvalo mi to s prestavkami cely den
Odhadujem to tak na 5 hodin cisteho casu.
Ten clay, co mam ja (Dodo supernatural) sa bez lubrikantu ani nepohol, takze lubrikant asi potrebovat budes.
Tu je moj vysledok

Odhadujem to tak na 5 hodin cisteho casu.
Ten clay, co mam ja (Dodo supernatural) sa bez lubrikantu ani nepohol, takze lubrikant asi potrebovat budes.
Tu je moj vysledok

- Miguelicek
- Test driver
Můžu potvrdit, že kombík trvá celý den, doslova
Ale syntetický vosk, takže pouze jedna vrstva...
Jinak můj názor je takový, že se vyplatí investovat do lubrikantu pro clay, z DODO Born Slippy koncentrátu v 500ml balení uděláš až 5litrů lubrikantu, a na kombíka spotřebuješ cca 400-450ml, takže při clayování 2x ročně to máš na 5 let

Jinak můj názor je takový, že se vyplatí investovat do lubrikantu pro clay, z DODO Born Slippy koncentrátu v 500ml balení uděláš až 5litrů lubrikantu, a na kombíka spotřebuješ cca 400-450ml, takže při clayování 2x ročně to máš na 5 let

- WnemOne
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Inak jedna vec mi tam nesedi, ani nie tak nesedi, da sa aj s tym pracovat, ale neladi. A to je ten lime prime. Pokial som dobre pochopil dodo juice vosk nechces. Nad lestenkou by som este porozmyslal. Ja osobne by som skor zobral Autoglym Super rezin Polish, alebo Meguiars Scratch X. Ale viac ten autoglym, preco ? Jednoduchy dovod, taktiez mozes hned nan nahodit vosk, dokonca odstranuje mikroskrabance a maskuje hlbsie skrabance. Obsahuje synteticku zivicu, ktora to ma za nasledok. Niektory ho povazuju za hybrid lestenky, cistica a sealu. Cize prva protekcia AG-SRP a druha nejaky vosk (moze ist nan aj priroda, ako na vacsinu sealov). Ak tak skus este prebrat ten vyber na detailing.cz. Mozes mat dvojitu ochranu. Ale nic sa nestane, ked vezmes aj ten lime prime. Zdar.
Edit: aha.. na det....cz pises, ze lime prime uz mas, tak nic ... mazat to uz nejdem kvoli korektnosti ...
Edit: aha.. na det....cz pises, ze lime prime uz mas, tak nic ... mazat to uz nejdem kvoli korektnosti ...

- Marťas
- Test driver
Miguelicek : Jen Te poopravim....z koncetratu udela 2,5 litru, ale i tak to staci na rok minimalne (clay se pouziva +/- co 3 mesice). Na tatikoveho kombika jsem spotreboval 0,3 l lubrikantu (jemny rozprasovac) 

Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW
...uz nic nedovolene neprodavam

- spachal
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
>WnemOne: tak tak, uz to je na ceste, takze Lime Prime bude :]. Ale vybiral jsem to prave proto, ze Lime Prime odstranuje stare vrstvy vosku, plus navic je zde ta lehce abrazivni funkce. Proste priprava laku na vosk. Predpokladam, ze na osetreni laku pomoci Lime Prime se da po rozlesteni nanaset hned vosk, nebo snad ne? Samozrejme ze by pak byl wax od DODO asi vhodnejsi, ale uprimne receno, je to na muj vkus a deset let stary lak moc penez ;] .. Navic jak jsem se dozvedel, da se to pouzit i na plasty, dalsi plus. Snad z toho casem to abrazivo nezacne vylejzat, jak jsem take nekde cetl.
Uz tak jsem za vsechno k "detailingu" utratil asi 10x vic, nez jsem puvodne chtel :/. Lubrikant je dalsich sest stovek bez dopravy, budu se bohuzel muset trochu krotit, takze treba nekdy priste, az ty pocatecni investice trochu preboli ;]
Uz tak jsem za vsechno k "detailingu" utratil asi 10x vic, nez jsem puvodne chtel :/. Lubrikant je dalsich sest stovek bez dopravy, budu se bohuzel muset trochu krotit, takze treba nekdy priste, az ty pocatecni investice trochu preboli ;]
- WnemOne
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
JJ jasne, lime prime je urceny na pripravu laku na vosk, cize nan priam musis aplikovat vosk, nemusi to byt zrovna dodo (i ked je vyvijany pre dodo vosky, tak snim pracuje 100%-ne). Vyliezat abraziva, take som este nepocul. Myslim, ze nic zle sa nestane, ak vsetko dodrzis podla navodov atd. Takze uz len good luck.

- awas
- Nováček
Nemáte někdo zkušenosti s takto matným lakem a jestli s tím něco jde dělat? Fotil jsem to před mytím.Mám to už delší čas a zatím jsem to neřešil.Auto několikrát ročně voskuju no jak předchozí majitel nevím.Takhle matný lak je jen na střeše jinde to není.
Kombík 1.6 16V 74kW r.v.2000
- Miguelicek
- Test driver
Marťas: ok, já to bral podle sebe, nějak jsem si neuvědomil, že já přes zimu nejezdím, proto ten clay 2x...a co se ředění týká, ředil jsem 10:1 a oproti té originální náplni jsem nezpozoroval rozdíl...
A na kombíka jsem spotřeboval těch 450ml proto, že to auto potřebovalo fakt vzít důkladně, takže některá místa jsem bral vícekrát, na moje třídvířko jsem už spotřeboval asi jen 350ml