Stanley_vy píše: 05.03.2021 15:33

- DHL.JPG (24.17 KiB) Zobrazeno 691 x
A například
v tomto článku je vysvětlení od letiště:
Tím hlavním parametrem který toto ovlivňuje je „dráhová dohlednost“ (runway visual range, RVR), v Brně je možno přistávat pokud je tato dohlednost nejméně 550 metrů. Vyplývá to z toho, že letiště je vybaveno přibližovacím systémem CAT I. Na jiných letištích s jiným přístrojovým vybavením může být hodnota požadované dráhové dohlednosti i nižší, může být i CAT II, CAT III se svými podskupinami.
Jediným důvodem výše uvedené letové situace tak bylo počasí, mlha je v lokalitě našeho letiště v jarních měsících každoročně častým jevem. Během takovýchto situací samozřejmě letadlo komunikuje s řídícími letového provozu pro danou oblast.
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale vysvětlení této situace od společnosti DHL mě rozhodně neuspokojuje. Letiště samo říká, že v jarních měsících jsou takové mlhy nad Brnem častým jevem. Je tedy snad problém, na základě zkušeností odhadnout, kdy se mlha rozplyne a podle toho zvolit vhodnější čas odletu z letiště, časově vzdáleného cca 30 minut? Meteorologická služba je snad taky v karanténě, nebo proč se nevyužívá? Je vážně nutné, aby letadlo v takovém případě letělo bez ohledu na počasí a následně pak jenom spoléhalo na náhodu, že se mlha možná rozplyne během čtyřech obletů letiště? Meteorologická služba by snad ještě před odletem letounu z Lipska měla umět předpovědět, zda se v následujících cca 45 minutách mlha rozplyne či nikoliv!
Nikdo prostě logicky nevysvětlil, proč letoun z Lipska odlétá v době, kdy je nad Brnem hustá mlha. Není to totiž žádná vzdálenost, která by se letěla dlouho. Lipsko-Brno je vzdušnou čarou cca 380km, což je při rychlosti 800km/h doba letu cca 28 minut. Cena takového letu = pro DHL v tomto případě zbytečně vyhozené peníze, určitě není zanedbatelná částka! Nebylo by tedy levnější počkat, až se nad Brnem mlha rozplyne a potom teprve odletět? Obzvlášť v současné době by změna odletu neměla být až takový problém, když se skoro nikam nelétá a letiště včetně obsluhy letového provozu tedy rozhodně nejsou plně vytížená.
No na druhou stranu jsem taky četl, že se jedná o pravidelný let. Nevím, jak pravidelné jsou lety v nákladní dopravě, no každopádně letadlo nikam jinam nepokračovalo, ale odletělo zpět do Lipska. Takže se jednalo o linku Lipsko-Brno a zpět. Do Brna pak podruhé odletělo ten den večer. A vsadím se, že do toho večera už nikam jinam neletělo, protože se mě nějak nechce věřit, že by celý náklad určený do Brna znovu vykládali, naložili letadlo jiným nákladem někam jinam, kam by letadlo letělo a po jeho návratu pak opět znovu naložili náklad do Brna. Ale všechno je možné, jsem jenom laik a nevím, jak to chodí.
Je-li daný i pro nákladní dopravu pevný letový řád, tak je samozřejmě možné, že taková změna není jednoduchá a nebo vedení DHL neumí rychle a operativně reagovat a provádět změny dle aktuální situace, čímž by také výrazně optimalizovali náklady firmy. Prostě odletět do cílového letiště, vzdáleného 30 minutami letu v době, kdy vím že tam nejsou podmínky k přistání, mě přijde vážně podezřelé, nebo minimálně nenormální.
A upozorňuji, že žádné konspirační weby nečtu a ani mě to nijak nezajímá. Jenom se snažím používat vlastní hlavu a nikoliv být spokojen se kdejakým nesmyslem, co se kde napíše. A vysvětlení od společnosti DHL se mě právě takovým nesmyslem zdá. Uvěřil bych tomu, kdyby se jednalo o let dlouhý dejme tomu hodinu či dvě a nebo déle. Ale u letu, který netrvá více než 30 minut, to prostě nechápu. A nebo má DHL manažery, kterým je úplně jedno když vyhodí spoustu peněz bez užitku oknem a nechají letadlo odletět s tím, že "vono to nějak dopadne".