Android OEM Ford rádio

Odpovědět
Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Android OEM Ford rádio

Příspěvek od Skodax » 21.07.2015 19:25

Ahoj,
jak si z vás pár přálo, udělám sem popis Android rádia do Fordů s tím že budu podle oblíbenosti dále rozšiřovat a popisovat možné úpravy a vylepšení jak pomocí aplikací tak i otevřením ROOT práv a nahráváním jiných kernelů a ROM.
radio1.png
Obecně:
Rádio které mám já je pro Ford Focus II před i poFL verzi. Stejně tak pro všechny verze Mondea MK4. Další modely jako Fiesta, Kuga, Galaxy aj. mají svoje verze rádií, která jsou po technické stránce stejná, ale odlišují se zástavbou a někdy i velikostí displeje a tlačítek. Takže technické úpravy na těchto rádiích by měli probíhat stejným způsobem.
*Ad. (Stejně to funguje i u ostatních výrobců aut a pokud nemáte Forda neznamená to žádný velký rozdíl a softwarový popis je stejný).

Hardware:
Vzhledově naleznete spoustu druhů rádií a v případě Focusu jsou hranaté a oblé verze. Pokud se podíváte na internet uvidíte spoustu prodejců, kteří mají různá rádia pod svými značkami, ale jsou to jen přeprodejci a vnitřnosti se odlišují jen softwarem viz níže.
Ohledně výběru na internetu je důležité si rozmysle co vše k rádiu potřebujete. Máte možnost jak externího mikrofonu (doporučuji!), 3G modulu, přední a zpětné kamery, externích obrazovek, výstupu na subwoofer, TV tuneru etc. Veškeré tyto prvky jsou dokoupitelné od prodejce a i zvlášť. Připojit k rádiu se dá skrze 4 USB porty a několik Cinch kabelů. Přední USB port na rádiu je jako nabíječka\servisní USB port. Poté dva USB kabely jsem si vytáhnul do schránky spolujezdce a tam se připojí klidně flash paměť a 3G modul a poslední mikroUSB kabel jsem si dal do tunelu pro další možnosti rozšíření. Ještě je zde kabel pro iPhone, který jsem ihned zahodil :D.
Dále se u většiny aut dodává CANbus krabička díky které se připojíte rovnou na FAKRU v autě a neřešíte jakékoliv převodníky. Po připojení poté funguje naplno rádio, reproduktory, ovládání pod volantem, detekce zpátečky aj.
Poté je tu výkonnostní výbava. Zde je rozsah rádií od 1GHz CPU s 512MB RAM po Quadcore 1,6GHz sestavy s 2GB RAM. Osobně jsem zvolil střední variantu 1,6 dualcore s 1GB RAM. Tato sestava je plynulá, dokáže provádět plynulý multitasking a rychle startuje. Setkal jsem se i s několika slabšími rádii a úroveň komfortu byla znatelně horší.
Ohledně kvality reprodukce je ještě velký otazník. Přecházel jsem z 1.gen SONY rádia s 8 reproduktory a kvalita se mi zdá o trochu horší. I váha rádia je menší než SONY. Avšak díky ekvalizéru a jiným kernelům se dá upravit reprodukce tak, aby si každý našel to svoje a úrovní dohnal i SONY.
Příjem FM se mi zdá obecně o trochu horší. Zde nevím jestli originální rádia mají vlastní zesilovač, ale příjem je omezený. Já to tolik neřeším, protože po nákupu tohoto rádia už stanice ani neladím :Dancer:
Pokud bych měl zmínit zpracování, tak řeknu jen, že je to lepší Čína, plasty a materiály horší kvalita, ale těch tam naštěstí moc není a vnitřnosti to má jako kterýkoliv váš telefon :)
Ujel jsem teď v Itálii s rádiem 2800Km a žádné problémy s funkcí, přehříváním a reprodukcí jsem nezaznamenal. Navigace navigovala perfektně k mé spokojenosti :)

Software:
Zde je ta krása Android rádia: možnosti úprav!!
Doporučuji nakoupit rádia s Android 4.4 KitKat a vyšší a nejlépe rozlišením 800x480 a lépe jako já 1024x600. Veškeré verze s nižším systémem zaostávají výkonem.
Ovládání rádia je stejné jako Android telefonu a instalujete si aplikace jaké chcete, upravujete vzhled widgety aj. Novější rádia mají podporu Bluetooth pro více zařízení a můžete mít OBD zapojené a synchronizované a stále využívat i BT handsfree (moje verze splňuje).
Je zde i spousta různých úprav pro reprodukci, navigaci a vzhled až budete překvapení co všechno tam jde a jak bez toho teď můžete fungovat :D :D
radio2.png
Úpravy/ROOT/MCU:
Každé rádio se skládá ze zaváděcího Kernelu a následně ROM kde se skrývá systém. Pomocí úpravy bootloaderu, ROM a kernelu můžete docílit lepšího zvuku, rychlosti, vzhledu systému. osobně budu používat tyto úpravy pro nahrání lepšího a novějšího systému, kernelu s vylepšeným audiokodekem a úpravou aplikace na přehrávání hudby s rozšířeným nastavením.
Úprava rádia se skládá z hlavních svou souborů MCU a ROM (stažitelné z odkazu níže jako mcu.img a update.img) Při výběru z těchto složek je potřeba vybrat tu správnou pro vaše rádio. MCU musí být přesná na typ jádra zjistitelného v systému. Většinou je vypsáno jako KDE, KYD,KGD aj. a následně update.img u kterého záleží na rozlišení a čipu (RK3066 a 3188) verze android a verze pro MCU zde nejsou důležité a jsou zaměnitelné.
ROOT systému jde nejjednodušeji udělat tak, že si rovnou stáhneme preROOT ROM a nic neřešíme.
Samotný aktualizační postup je jednoduchý a prostě na GPS kartu dáme soubory mcu.img a update.img. Nemusíme obě zároveň, jen to co chceme updatovat a resetujeme rádio. Pokud rádio samo nepozná, že má připraveny aktualizační položky, tak otevřeme recovery a uděláme to z něj. Do recovery se většinou dostaneme společným zmáčknutím Reset tlačítka a zapínacího tlačítka po dobu 5s při startu rádia. Poté již máme systém aktualizován a můžeme se pustit do úprav.
Jako první jsem použil Viper4Android úpravy díky které jsem docílil lepší reprodukce jak s předchozím SONY rádiem! Takže ANO toto rádio hraje lépe jak SONY :) . Další možnosti co tyto úpravy poskytují jsou zlepšené možnosti individualzace prostředí, tlačítek atd.
Pokud rádio budete mít tak sem napište případně napište SZ a vše zkusíme vyřešit :evil:

Odkaz na postup z xda: http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2660662

Nákup:
Osobně jsem nakupoval z německého Ebay.de kde se vyhnete platbě DPH a clu a ještě vám to zašlou DPD s trackováním do tří dnů :) Dále je jednodušší reklamace zboží a obecně lepší pocit z obchodu.
Nákupem z Číny ušetříte na ceně, ale zase vše proplatíte na daních a clu takže pokud se nenajde opravdu výhodná nabídka tak bych se nákupu tam vyvaroval.
Nejlépe uděláte když nákup proberete v tomto tématu a vyřešíme to tu společně :)

zde odkaz na mé rádio: http://www.ebay.de/itm/HD-1024x600-Andr ... 33a0e9f3da

Nevýhody:
Nelze zapnout bez klíčku zapalování v poloze 2 a následně aspoň se přepnutím do první polohy klíčku. Dále nelze upravovat mapa ovládání pod volantem pro vlastní funkce, ale jen podle zadaného makra a nakonec krádeže.
První dva problémy se dají vyřešit přímým spojením drátů a vynecháním CANbus dekoderu a krádeže jsem vyřešil pojistkou, dvojitým zamykáním s alarmem a krytkou z karbonové folie pro nejhorší možnost :D
Tady máte pár ukázek vzhledu rádia. Osobně samozřejmě doporučuji nákup, protože vzhledově i komfortem si určitě polepšíte :)

Video: https://youtu.be/QFpzBehfR5Q
IMG_20150721_183124.jpg
Naposledy upravil(a) Skodax dne 26.07.2015 15:11, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

dawenet
Nováček
Nováček
Příspěvky: 34
Registrován: 27.05.2015 02:09
Bydliště: Kroměřížsko

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od dawenet » 21.07.2015 19:41

Krasa,kraasa...Diky ti moc za recenzi... :gott:

Urcite jsi me vice priklonil k nakupu tohoto radia...

Urcite,pokud budes mit dalsi postrehy,je sem nahod...

Myslim ze to spouste potencialnich zajemcu pomuze pri rozhodovani...

Kdyby jsi treba jeste dodal video napr. startu radia,popr.prepinani appek aj.,byl bys nejlepsi... :gott:

Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Skodax » 21.07.2015 21:15

Appky a vše kolem někdy natočim, ale je to doopravdy prostě lepší tablet :)
Budu rád když tuhle možnost zvolí víc lidí, jelikož se toho lidi docela bojí a zkusit za ty peníze jsem to holt musel jako první zkusit já :D
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

Uživatelský avatar
Nonid
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5279
Registrován: 05.12.2012 21:07
Bydliště: Práááha - Vyšehrad!

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Nonid » 21.07.2015 21:20

Mel jsem v ruce nekolik android telefonu od nejvetsich plecek od samsungu az po to nejlepsi, co dokaze nabidnout treba sony, a audio zalezelo z cca 75% jenom na pouzitym softwaru. Uz jenom prehravac udela hrozne moc, upravy kernelu pak jeste dost navic. Napr. PureAudio HD je fakt bomba a i muj ''administrativni'' Huawei Ascend P6 pak hraje stejne dobre, jako Sony Xperia Z3 s jejich Walkmanem, resp. tim, co to ted nahradilo :)

Recenze super, takhle se mi to libi!
Ford Focus ST170, 2002, 5dv, Panther Black, 2016-
Bylo:
Peugeot 205 1.4, bažiňák
Ford Focus 1.6 16V, hatchback, aquamarine blue
Ford Focus 1.8 16V, 2003, 5dv, Černá Panther, 2013-2017

Uživatelský avatar
grycatko11
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 804
Registrován: 20.04.2014 23:07
Bydliště: Brno

Příspěvek od grycatko11 » 22.07.2015 07:34

Hele a za kolik jsi kupoval já po tomto pokukuju stále, ale nějak se nemůžu odrazit. Dál máš tam i TV tuner, jakou používáš navigaci a jak si do toho stáhnu co chci když nemám propojení skrz usb kabel (nějaký druh bootUSB)???
Ford Mondeo MK4 2,5t kombi alias TURBO Moňdík

Obrázek

Bylo: Ford Escort 1,8i 96kW kombi '98 byl to můj první mazel R.I.P.

Neser lidi co ti připravují jídlo!

Uživatelský avatar
DAveDOG
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 513
Registrován: 16.07.2012 16:52
Bydliště: Austerlitz
Kontaktovat uživatele:

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od DAveDOG » 22.07.2015 09:24

Taky po takovém rádiu pokukuji, ale bohužel nechávám auto často stát celou noc na parkovišti na vlakovém nádraží, a bojím se že by to mohlo být moc velké lákadlo pro nenechavce. :nixw:
Je: Mazda 3 BM 2.0 88kW Red Soul
Byl: Ford Focus 1.6 74kW 2008 Modrá Vision

Uživatelský avatar
Blackhawk
Test driver
Test driver
Příspěvky: 3863
Registrován: 24.07.2009 15:02
Bydliště: Sereď

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Blackhawk » 22.07.2015 10:58

Jedna otazka, dokaze hrat radio s vypnutym motorom a s klucom v polohe 0 tak ako origo radio?

EDIT: este jedna otazka, mas vzadu ventilator?

Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Skodax » 22.07.2015 13:31

Tak jsem dopsal do recenze věci kolem TVtuneru, nevýhody, odkaz na video s používáním a odkaz na stránku kde jsem nakoupil.

Ohledně ventilátoru: ne není a rádio se nepřehřívá.
Krádež: doplnil jsem v recenzi :).
BootUSB, TVtuner a cena doplněno v recenzi (Ano vše má).
Jinak ty doplňkové věci bych nakoupil raději zvlášť klidně u jiných prodejců, protože se dají sehnat mnohem levněji.
Navigace v ČJ i s hlasy byla předinstalovaná na přiložené 8Gb kartě a je to iGO od bazarsoftu.
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

Uživatelský avatar
Joseppe
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 802
Registrován: 23.08.2012 08:57
Bydliště: Česká Lípa

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Joseppe » 23.07.2015 23:49

Nechci malovat čerta na zeď, ale kamarád taxikář a dost jeho kolegu si pořídilo tyto čínský rádia. Dle jeho slov jich tak polovina nepřežila první zimu a další čtvrtina druhou zimu. Prý kvalita vnitřního zpracování tuhé zimy nezvládá. :nixw:
Ford Focus hatchback 2010 1,6 TDCi 66kW Trend Plus
https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 95&t=37913

Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Skodax » 24.07.2015 11:53

To není o zimě, ale o kondenzaci vody z přechodu teplo-> zima. I v samotném návodu je napsáno, že rádio by se v extrému nemuselo zapnout pokud je vlhkost vykondenzovaná i ve vnitřnostech a i z logiky věci pokud mam mokrý rádio tak to nebudu trápit. Není to vyrobený jako mobil, kde jsou minimální mezery..... A z mojí strany mám zatím zkušenosti, že rádia fungovala bez problémů tak uvidíme.
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Skodax » 26.07.2015 15:13

Tak jsem se dnes pustil o úpravy rádia a nahrál jsem nový software, kernel a upravil audio tak, že předchozí SONY je proti němu nic :D :) Návod a popis jsem doplnil do recenze v odstavci s úpravami.
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

Uživatelský avatar
Nonid
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5279
Registrován: 05.12.2012 21:07
Bydliště: Práááha - Vyšehrad!

Příspěvek od Nonid » 26.07.2015 15:40

Ha, presne jak jsem si myslel, parada :)
Ford Focus ST170, 2002, 5dv, Panther Black, 2016-
Bylo:
Peugeot 205 1.4, bažiňák
Ford Focus 1.6 16V, hatchback, aquamarine blue
Ford Focus 1.8 16V, 2003, 5dv, Černá Panther, 2013-2017

pajaaa84
Příspěvky: 1
Registrován: 02.09.2015 22:27

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od pajaaa84 » 05.09.2015 06:48

Trvá i po úpravách problém s fm příjmem ? Myslíš, že by problém s příjmem vyřešilo tohle http://www.ebay.pl/itm/Car-Antenna-Ampl ... 2ecced0368 ?

Uživatelský avatar
Skodax
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 542
Registrován: 02.12.2012 22:01
Bydliště: Plzeň

Re: Android OEM Ford 2DIN rádio

Příspěvek od Skodax » 05.09.2015 10:53

Já bych to problémem nepopsal.... Příjem mám po městě naprosto na klid, ale prostě v některých částech mimo město jsem měl dřív trochu lepší signál. A hlavně já už si opravdu rádio vůbec nepouštim. Teď tam jede Spotify a na rádio si nevzpomenu, už jen kvůli kvalitě hudby.
Ohledně toho zesíku, pomoct to může, ale já sám jsem s tím nikdy nepracoval.
Obrázek
Je: Ford B-Max 1.4 66kW
Byl: Ford Ka 1.2 2013 51kW
Byl: Ford Focus Bordeaux 2.0 16V Duratec HE 107kW

Uživatelský avatar
vita_k
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 4026
Registrován: 05.11.2010 17:55
Bydliště: Brno a okoli

Příspěvek od vita_k » 05.09.2015 12:55

Proč vlastně nemá fungovat při vypnutém motoru? Nedává moc smysl
Mondeo MK5 2015, 2.0 nafta 110kW viewtopic.php?p=1209319#p1209319
byl: Mondeo 1.6 EB viewtopic.php?f=256&t=46148 byl: FFII 07', 1.6tdci 80kw byl: escort 97', 1.8tdi 66kw

Odpovědět

Zpět na „Focus - rádio a muzika“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů