Zdravím vás.
Dělám udržbu na Focusu mého strýce. Je to Mk2, 1.6 74Kw. Při té příležitosti jsem dostal za úkol vyřešit následující problém a tím je náhlý nástup extrémně hlasitého dunění ve 4000 otáčkách, které pak někde kolem 4600 otáček utichne. Auto je normálně pěkně tiché jak zevnitř tak zvenku, když se dostane do 4000 otáček tak vznikne náhlý nástup dunění do kabiny, který přehlučí i rádio, s dalšíma narůstajícíma otáčkama to pak lehce zesiluje a v 4500-4600 otáčkách to náhle utichne a v kabině je opět pěkné ticho až do maximálních možných otáček.
- Vysledoval jsem že na to mají vliv pouze otáčky motoru. Prostě se to odehrává v rozmezí 4000-4600 a je uplně jedno jestli tyto otáčky mám na neutral, v tahu a nebo jízdou z kopce bez plynu. Vypadá to že při těchto určitých otáčkách vibrace od motoru něco někde hodně rozrezonují a tento hluk který způsobuje tato rezonace tak hučí do kabiny.
- celé jsem to prošel, silentbloky všechny 3 nové - v celem rozsahu otáček nejsou v autě cítit žádné vibrace. Uložení výfuku nové, samotný výfuk je také v dobrém stavu. Všechny kryty a tepelné štíty jak na karoserii tak na výfuku jsem zkontroloval.
- Jediná věc kterou jsem našel tak je Vlnovec. Jeho vnější opletení tam chybí, asi se postupem času rozpadalo až uplně zmizelo. Nicméně ta hlavní vnitřní část vlnovce, ta nerezová harmonika ta je absolutně bez známek poškození. Nikde není prasklá, nikde z ní nefouká. Jediný problém je ten že chybí ta vnější vrstva vlnovce upletená z jemných drátků
Myslíte si že tohle by mohlo mít na něco vliv? Setkal se s tím už někdo z vás? Jestli to vnější opletení vlnovce kromě toho že má chránit harmoniku může mít nějaký zásadní vliv na chování výfuku a díky tomu že tam chybí tak tam něco někde takto brutálně rezonuje?
Kromě tohoto jsem na celém autě nenašel jediný problém který by toto mohl způsobovat.
Hučí a duní v rozmezí 4000-4500 otáček
-
Boocheer
- Nováček

-
Jožko2018
- Nováček

Re: Hučí a duní v rozmezí 4000-4500 otáček
Ako úplný laik amatér ešte kým som to dočítal som si pre seba tipol niečo s výfukom... .no ten vlnovec je asi kvôli niečomu tak skonštruovaný ako nový. Treba tam začať a asi aj hneď skončíš. Daj vedieť..
-
Boocheer
- Nováček

Jo to je samozřejmé že kvůli něčemu to takto zkonstruovali, jen je otázka kvůli čemu
Jestli to venkovní pletivo slouží pouze jako ochrana té vnitřní harmoniky a nebo to má nějaký jiný aktivní úkol který se podílí na chování té výfukové sestavy
-
vladka1
- Pokročilý

Oplet je jen ochrana vlnovce, ten dunět nemůže..
Co duní je na dálku věštění z koule.. Poslouchal bych zvenku jestli to jde zepředu/ zezadu - motor/ vejfuk (uvnitř vysypaný přepážky nebo i kat...)
Pravej silentblok motoru je OK - nedosáhne tam kov na kov (mělo by být vidět)
Co duní je na dálku věštění z koule.. Poslouchal bych zvenku jestli to jde zepředu/ zezadu - motor/ vejfuk (uvnitř vysypaný přepážky nebo i kat...)
Pravej silentblok motoru je OK - nedosáhne tam kov na kov (mělo by být vidět)
FF MK1 kombík 1,6 74 kW FYDD 2004, 280 kkm
-
Jožko2018
- Nováček

Ak sa niečo rozpadlo na výfuku zvonku tak isto môže byť rozpadnutý výfuk aj vo vnútri. Ako starý je výfuk? Tie autá sa už 15 rokov nevyrábajú, tak ak je ešte od výroby....