Ahojte,
mám auto Ford Mondeo mk3 1.8 92kw + LPG Prins najeto celkem 250tkm
prvně původní problémy - nedávno mi auto začalo pocukávat(4týdny zpět) při rozjezdech respektive při nižších otáčkách v záběru - 2-3-4 rychlostní stupen.. vyměněny origo svíčky - zpravilo se, za týden znova,.. vyměnenny kabely a problém vyřešen... pár dnů nato měněno už po 4. benzinové čerpadlo.
A nyní asi po 2týdnech mi auto při studeném motoru při startu na benzín někdy hned po nastartování chvíli nedrží/kolísají volnoběžné otáčky - .. až se ustálí a motor chvíli jakoby nechce táhnout/dusí se.. při přidání ale jen cca 1-2minutu po nastartování - poté již ok a za další minutu přepnuto na LPG a bez problémů - poté když zkusím znovu totéž, nastartovat s teplym motorem na plyn/benzín... již v pořádku..
asi 2 se toto stalo i tak(auto pokaždé stálo asi 2h) že po nastartování motor otáčky nevydržel, točil sekundu 500otáček a chcípl a poté nešel nastartovat - po chvíli však už naskočil.
Včera se mi poprvé stalo že naskočil sice hned, ale začal běžet na 3 válce,.. chybu vypisovala i diagnostika: P0304 - Cylinder 4 Misfire Detected.. ovšem zase - asi 2minuty a po zahřátí/přepnutí na LPG/zpět už v pohodě běžel na 4 válce a bez problémů..
Vypadá že problém jen s studeným motorem a benzínem ... na LPG běží v klidu..
Čím by to mohlo být? Na co se zaměřit?
Benzínové vstřiky? Nebo nějaký problém s zapalováním - cívka? Ale je divné že to dělá jen za studena u benzinu;)
Děkuji za všechny rady a tipy vedoucí k nasměrování..
Mondeo mk3 LPG - Kolísání otáček po startu na benzín/3válce
- MDragon
- Nováček
Mondeo mk3 LPG - Kolísání otáček po startu na benzín/3válce
nyní: Ford Mondeo mk4 Titanium 2013 2.0 TDCi 120kW kombi.
dříve: Ford Mondeo mk3 2006 1.8 92kW + LPG Prins.
- MH30
- Nováček
Re: Mondeo mk3 LPG - Kolísání otáček po startu na benzín/3válce
Zdravím,
tak popis problému je dost podobný mému autu... Tyto příznaky jsem měl cca před 2 lety (před 30 tkm). Zhruba při 156 tkm a 95 tkm na LPG. Také nejprve tak, že to zlobilo při startech a rozjíždění na benzín a po přepnutí do LPG to bylo v pořádku. Vyměnil jsem cívku, kabely, svíčky, proplach motoru...nepomohlo. Stav se postupně zhoršoval a ve volnoběhu pak motor šel nepravidelně i na LPG. Pak jeden mechanik řekl, že to jede na 3 válce...byl podpálený a pokřivený ventil. Po opravě hlavy vše v pořádku. Co je horší, že se mi problém nyní po cestě z Chorvatska, asi díky popojíždění v kolonách, objevil znova. Patrně přehřátí hlavy díky LPG (i když teplota motoru dle čidla normálně uprostřed). Dnešní start ráno při 12 oC byl příšerný, jak kdyby to skákalo na 2 válce... po přepnuní do LPG hladký běh motoru....Ještě uvažuju, zda nemohou být přicpané benzinové vstřiky (měnil jsem palivový filtr a v nádrži jsou asi nečistoty). To mi ale nesedí, protože při teplém motoru jede auto na benzín normálně. Nerozumím tomu, pokud jsou to ventily, proč je chod motoru na benzín a LPG tak rozdílný...při stejné teplotě motoru? Ale může to být zprůsobem hoření benzinu/LPG ve válci, že benzinové spalování je citlivější na ventilové vůle...??? - to je možná blbost
tak popis problému je dost podobný mému autu... Tyto příznaky jsem měl cca před 2 lety (před 30 tkm). Zhruba při 156 tkm a 95 tkm na LPG. Také nejprve tak, že to zlobilo při startech a rozjíždění na benzín a po přepnutí do LPG to bylo v pořádku. Vyměnil jsem cívku, kabely, svíčky, proplach motoru...nepomohlo. Stav se postupně zhoršoval a ve volnoběhu pak motor šel nepravidelně i na LPG. Pak jeden mechanik řekl, že to jede na 3 válce...byl podpálený a pokřivený ventil. Po opravě hlavy vše v pořádku. Co je horší, že se mi problém nyní po cestě z Chorvatska, asi díky popojíždění v kolonách, objevil znova. Patrně přehřátí hlavy díky LPG (i když teplota motoru dle čidla normálně uprostřed). Dnešní start ráno při 12 oC byl příšerný, jak kdyby to skákalo na 2 válce... po přepnuní do LPG hladký běh motoru....Ještě uvažuju, zda nemohou být přicpané benzinové vstřiky (měnil jsem palivový filtr a v nádrži jsou asi nečistoty). To mi ale nesedí, protože při teplém motoru jede auto na benzín normálně. Nerozumím tomu, pokud jsou to ventily, proč je chod motoru na benzín a LPG tak rozdílný...při stejné teplotě motoru? Ale může to být zprůsobem hoření benzinu/LPG ve válci, že benzinové spalování je citlivější na ventilové vůle...??? - to je možná blbost
Naposledy upravil(a) MH30 dne 24.08.2017 07:50, celkem upraveno 1 x.
- MDragon
- Nováček
MH30:
Díky za tip.
Už jsem se domluvil na pátek na proměření tlaku na válcích. Tak uvidím jak to dopadne
Já jsem dělal komplet GO motoru cca před 80tkm. cirka za 35000,- tak snad nebude potřeba dělat znovu
olej to zatím nijak extra nežere.
Pak dám vědět jak proměření dopadlo.. Byl bych asi radši kdyby to byli ty vstřiky
s těma jsem ještě nic nedělal, takže by nato asi i měli nárok 
Jinak na tři válce už startuju při studeném motoru od soboty furt.. Na plyn to ale jezdí bez problému.
Díky za tip.
Už jsem se domluvil na pátek na proměření tlaku na válcích. Tak uvidím jak to dopadne

Já jsem dělal komplet GO motoru cca před 80tkm. cirka za 35000,- tak snad nebude potřeba dělat znovu

olej to zatím nijak extra nežere.
Pak dám vědět jak proměření dopadlo.. Byl bych asi radši kdyby to byli ty vstřiky

Jinak na tři válce už startuju při studeném motoru od soboty furt.. Na plyn to ale jezdí bez problému.
- MH30
- Nováček
Ještě jsem na jiném fóru vyčetl další zkušenost někoho, kdo má na LPG naježděno k 200tkm. A sice, že dlouhodobým provozem na LPG se zanášejí benzinové vstřiky karbonem. Při studeném startu na benzín, kdy je kov smrštěný a otvory v tryskách zúžené, se to pak projevuje nejvýrazněji, benzín neproteče. Při teplém motoru se to zlepší. Řešení - buď může stačit jezdit nějakou dobu na benzím + aditiva nebo vymontovat vstřikovací lištu (mělo by být jednoduché) a trysky vyčistit. Nebo nechat vyčistit. V každém případě podstatně levnější varianta...
Včera jsem tam nalil aditivum a plnou nádrž prémiového benzínu a trochu to protáhl po dálnici na benzín. Chod na benzín ve volnoběhu se zlepšil a dnešní studený start byl také poznání lepší. No uvidíme. V každém případě, po zkušenostech 120 tkm na LPG, už si nemyslím, že LPG do tohoto motoru byl dobrý nápad. Mám přímaz flashlube i přístřik benzínu od 3800 ot/min.
Včera jsem tam nalil aditivum a plnou nádrž prémiového benzínu a trochu to protáhl po dálnici na benzín. Chod na benzín ve volnoběhu se zlepšil a dnešní studený start byl také poznání lepší. No uvidíme. V každém případě, po zkušenostech 120 tkm na LPG, už si nemyslím, že LPG do tohoto motoru byl dobrý nápad. Mám přímaz flashlube i přístřik benzínu od 3800 ot/min.
- MDragon
- Nováček
Tak musím říct že to byl asi i můj případ: po nabrání premiového 100oktanového paliva a ujetí cirka 100km na něj auto už začlo startovat opět normálně..
Koupil jsem si ještě nějaký přípravek na odstranování karbonových úsad z benz. pal. systému.. a do příští nádrže jej zkusím nalét(bylo mi doporučeno nalévat radši do obyč 95 benzínu).
Koupil jsem si ještě nějaký přípravek na odstranování karbonových úsad z benz. pal. systému.. a do příští nádrže jej zkusím nalét(bylo mi doporučeno nalévat radši do obyč 95 benzínu).
- MH30
- Nováček
Podrobně jsem vyřešení svého problému popsal MDragonovi v SZ. Pro ostatní zde:
U mého auta se potvrdilo to, co jsem psal v minulém příspěvku, tzn. zanesené benzínové vstřiky. Vstřiky jsem vyndal a poslal do JET Servis v HK. Pondělí posláno, ve středu byly zpět. Vyčištěno včetně vstřikovací lišty. Původně vstřiky dle protokolu na 30% průtočnosti, po čištění ke 100%. Auto nyní startuje za studena na benzín bez problému, motor běží hladce hned po startu. Výkon ve vysokých otáčkách je samozřejmě také nesrovnatelně lepší.
Takže doporučuji, máte-li problém se studenými starty na benzín, na plyn vám to běží dobře a nepomohly svíčky, kabely atd. - zkuste nechat vyčistit benzinové vstřiky. Cena přijatelná, případně pošlu do SZ.
U mého auta se potvrdilo to, co jsem psal v minulém příspěvku, tzn. zanesené benzínové vstřiky. Vstřiky jsem vyndal a poslal do JET Servis v HK. Pondělí posláno, ve středu byly zpět. Vyčištěno včetně vstřikovací lišty. Původně vstřiky dle protokolu na 30% průtočnosti, po čištění ke 100%. Auto nyní startuje za studena na benzín bez problému, motor běží hladce hned po startu. Výkon ve vysokých otáčkách je samozřejmě také nesrovnatelně lepší.
Takže doporučuji, máte-li problém se studenými starty na benzín, na plyn vám to běží dobře a nepomohly svíčky, kabely atd. - zkuste nechat vyčistit benzinové vstřiky. Cena přijatelná, případně pošlu do SZ.