FF s motorem 2.0 není moc, občas se objeví ale dočetl jsem se, že tyto motory se u FF osazovaly do roku 2007, nevím, co je na tom pravdy. Velká většina z nabídek ojetých FF pochází z Německa, tam se přeci jenom jezdí myslím víc než u nás a Focuse s tímto motorem nepochybně kupovali hlavně lidi, kteří jezdí často a delší trasy po dálnicích. Z toho mě vyplývá, že 12 a více let starý FF s tímto motorem bude mít většinou hodně velký nájezd a to, bohužel, často bez ohledu na aktuální stav km, které ukazuje tachometr.
Takže jak to tak vypadá, zřejmě mě nezbyde nic jiného, než koupit opět s motorem 1.6 74kW a s jeho menší dravostí oproti FF1 se smířit. Nejsem zase až tak náročný, když se člověk s autem "sžije" a pozná jeho možnosti, jízdu dle toho přizpůsobí a bezpochyby i s tímto se dá jezdit vcelku živě. Fusion 1.4 taky nebyl závodník, přesto se s ním dalo jezdit živě a i při takové cestě do Bulharska po dálnicích jsem byl spokojen.
V zaměstnání jezdím 4 roky s Dacii Logan MCV 1.2 16V 55kW, 2 roky ho používám též soukromě. Když jsem ho dostal před 4 roky nový, říkal jsem si, jestli ho nebudu muset do kopce tlačit. Motoricky mě ale překvapil, zajel jsem ho velmi dobře a nikdy bych nevěřil, že s tímto obsahem budu jezdit tak, jak jezdím. Najel jsem na něm zatím 95tis.km a bez jediné poruchy. Pravda, životnost a kvalita některých dílů je až otřesná. Jenom volant už po necelých 3 letech vypadal, jako by s tím autem jezdil někdo 20 let. Komfort a jízdní vlastnosti nemá smysl rozebírat. Soukromě bych ho nechtěl, ale na druhou stranu svou funkci přepravit mě kam potřebuju taky plní. Při 130km/h točí na 5.st. cca 4000ot/min., o hlučnosti a komfortu jízdy při vyšší rychlosti nemá smysl psát.
FF2 s 1.6 74kW má oproti FF1 při vyšších rychlostech vyšší otáčky, díky krátké pětce, což je dost kritizováno už i s ohledem na vyšší hlučnost. Myslím ale, že po tom s čím nyní jezdím, nějakou vyšší hlučnost vnímat tak moc nebudu

Mé finanční možnosti jsou přeci jenom poněkud omezené, takže na novější ojetinu např. 5 let starou těžko dosáhnu. Na druhou stranu nechci už auto, starší 12 a více let, takže se dívám na něco kolem r. 2009 - 2011. A samozřejmě počítám také s okamžitou investicí do servisu (rozvody, olej, náplně, fíltry a co dalšího bude třeba). Chce to holt trpělivost, obezřetnost a taky notnou dávku štěstí.
O jiné značce než Ford neuvažuji. Stal se pro mě jakousi srdeční záležitostí a významně rozhoduje také blízkost značkového servisu, ve kterém ochota a vstřícnost jsou samozřejmostí a k tomu i za slušné ceny. Vždy jsem tam byl maximálně spokojen, což je dnes u značkových servisů docela vzácnost.