Příspěvek
od Antonín Plhal » 21.06.2024 11:00
Podstatné je, jestli olej splňuje normu Ford (například v mém případě WSS-M2C948-B).
Ve tvém případě to bylo tuším WSS-M2C913-(a zde bylo A, B, C) s tím, že "vyšší" písmeno v abecedě bylo zpětně použitelné (kompatibilní) s nižším. Tedy pokud měl motor předepsáno B, mohlo se tam dát C, ale ne A. Totéž platilo s ACEA B1. Pokud měl motor předepsáno ACEA B1, potom Formula F s ACEA B2 se tam dát mohl, obráceně ne.
Pokud ji splňují oba, pak je to v tomto případě asi jedno, protože Ford si některé oleje nechává vyrábět právě u Castrol.
Do svého dřívějšího Zetec 1,8 jsem výhradně dával original Formula F (Ford míval vždy jeden, ten poslední).
U těchto motorů pro výměny býval problém v tom, že soukromé servisy v Česku se tím nezabývaly a lily tam koncernové 5W-40. Dlouhou dobu se řešilo, že tyto motory jsou dobré, akorát za studena klepou, jako naftové motory. Než po čase někdo na fóru napsal: "protože jste všichni idioti. Tento motor má hydraulická zdvihátka a potřebuje řidší olej. Pokud tam dáte předepsaný, dělat vám to nebude".
Já jsem si ke svému Focusu mk1 stáhnul český návod a tam se psalo o oleji:
- používejte 5W30
- jako alternativa lze vyjímečně použít 10W40
- pokud je krajní nouze, smíte použít 5W40, ale po dokončení jízdy olej vylejte a dejte tam 5W30
S tím se mi váže historka, kdy jsem si pořídil dovoz z Německa a zajel jsem první cestu do servisu na takovou tu první injekci (oleje, filtry a podobně). Ten idiot mi am nalil StarLine 5W40.
Po půlhodinové hádce (poslouchal jsem takové ty běžné výmluvy, že pro naše klimatické podmínky je lepší 5W40 a pod. Zeptal jsem se ho, jestli si myslí, že všichni inženýři od Forda ví o tom motoru míň, než on sám...) jsem mu zaplatil vše, kromě oleje a cesta vedla rovnou z tohoto servisu přímo do Forda, kde jsem je požádal o vypuštění tohoto a nalití 5W30.
Zajímavé, že tam to naprosto chápali.
Naposledy upravil(a)
Antonín Plhal dne 21.06.2024 11:23, celkem upraveno 1 x.
Focus Mk3 (2013) 5dv. hatch, 1.0 Ecoboost 74kW