Nižší predok/únava pružín alebo vada tlmičov

Odpovědět
Robert2808
Nováček
Nováček

Nižší predok/únava pružín alebo vada tlmičov

Příspěvek od Robert2808 » 03.11.2025 21:57

Zdravím vospolok. Ako názov témy napovedá riešim aktuálne tento "problém". Jedná sa o Focus combi 1.5 TDCi r.v. 2019. Auto vlastním od cca. začiatku roka 2025 keď malo originál najazdené približne 138.000 km. Auto predtým vlastnil svokor a chodil len do autorizáku takže poznám a viem dohľadať aj komplet históriu. Postrehol som, že všeobecne toto auto má relatívne dosť nízky predok, najmä spodnú hranu nárazníka a parkovacie senzory berú naozaj všetko do záberu dokonca aj obrubníky, prudké svahy a pod. Vizuálne som si všimol že nezaťažené auto má vpredu medzi blatníkom a kolesom viditeľne menšiu medzeru a auto pôsobí ako by predok bol oproti zadku riadne zaťažený. Na aute nebolo od nova robené nič s prednou nápravou. Tlmiče vytečené nie sú, pružiny tiež nie sú prasknuté. Nedávno sa mi podarilo zastaviť vedľa identického modelu akurát som nevedel zistiť či sa jedná o diesel, ktorý má väčší a ťažší motor alebo o benzín. Nebol čas sa okulovať pri cudzom aute. Avšak medzeru medzi blatníkom a kolesom mal rovnakú vpredu aj vzadu. Meraním na svojom aute som zistil, že od stredu náboja kolesa po okraj blatníka to robí rozdiel vpredu/vzadu skoro 3 cm. Pozeral som aj vozidlá na bazáre, a tam to je tiež niekde pozorovateľné a niekde nie. Nemáte niekto podobnú skúsenosť alebo nepostrehol niekto z vás tento problém niekde na zahraničnom fóre? Rád by som to totiž vyriešil pretože si myslím že to nie je dobrý a správny stav. Avšak meniť na skúšku pružiny a tlmiče len tak sa mi nechce riskovať. Inak podvozok naladený super, aj komfort aj správny pomer tuhosti tam nie je čo vytknúť. Ďakujem za každú odpoveď.

Robert2808
Nováček
Nováček

Re: Nižší predok/únava pružín alebo vada tlmičov

Příspěvek od Robert2808 » 03.11.2025 22:23

183115401~2.jpg

Robert2808
Nováček
Nováček

Re: Nižší predok/únava pružín alebo vada tlmičov

Příspěvek od Robert2808 » 03.11.2025 22:32

Skúšal som to na svojom aute samozrejme aj na úplnej rovine v garáži a potom meral. Priložené fotografie sú z internetu a hľadal som také kde by vozidlá mohli stáť na rovine. Je tam vidieť ten rozdiel.
184844231.jpg

Odpovědět

Zpět na „Focus - podvozek 2018 >“