Příspěvek
od Nepér » 15.01.2010 00:02
Vážení přátelé,
před dvěma týdny jsem provedl výměnu předních trysek na mém FoFo II před FL za trysky z octavie/fábie, rozstřik je o něco lepší, ale vzhledem k větší vzdálenosti od skla oproti škodovkám to není 100% ono, no nic, rozhodně je to lepší.
Další postřeh:
původní trysky jsou připojeny přes jakési koncovky, ty rády při zmrznutí praskají, pak netěsní a kapalina stéká na nádržku brzdové kapaliny a na motor.
Protože trysky ze škodovek mají větší průměr na hadičku, než mají původní trysky na onu problematckou koncovku, nahradil jsem koncovky delší hadičkou na jedné straně a "T" rozdvojkou a dalším kouskem hadičky na straně druhé. Na levé straně se však hadička potkává s víčkem brzdové kapaliny a mírně tlačí na celou trysku nahoru, to ještě musím vyřešit (změna délky hadičky, ohnutí nátrubku ohřátím, přilepení trysky...)
Problém se stékáním kapaliny po kapotě jsem zatím nepozoroval, ALE...
Ford už jeden zpětný ventil má, v prostoru pravého podběhu, přímo u nádržky, tento ventil poněkud omezuje tlak čerpadla.
Vzhledem k jeho umístění však dochází k tomuto:
Po ukončení ostřikování se ventil uzavře a kapalina nad ním, tedy v podstatě mezi nádržkou a tryskami taknějak zůstane a nahoře nekontrolovatelně vytéká, což bude asi ten problém.
Řešením je tedy zpětný ventil přemístit co nejblíže tryskám, tak aby nad ventilem zůstalo co nejmenší množství kapaliny, která by mohla vytékat.
Závěr:
(tzv. Nepérovo ideální řešení pro odstranění stékání a kapání kapaliny na motor)
Odstranit původní zpětný ventil u nádržky.
Místo koncovek nacvaknutých zdola na trysky použít delší hadičku místo levé a hadičku s rozdvojkou místo pravé. Zároveň vřadit zpětné ventily přímo před trysky tak, aby výsledné zapojení bylo:
Nádržka-čerpadlo-rozdvojka-2x(zpětný ventil-tryska)
Výsledek:
1) Vyšší tlak, díky tomu, že kapalina neprochází přes jeden společný zpětný ventil.
Navíc ventily pro felicii/fabii/bůhvíco za 20 korun ze škoda shopu omezují tlak poněkud méně, než původní ventil.
2) Množství kapaliny, které nyní zůstane nad ventilem, tedy mezi ním a tryskou na kopotě, je nesrovnatelně menší a nemělo by docházet k jejímu vytékání.
A jako bonus si tam můžete dát zmíněné rozprašovací trysky, které byly v podstatě příčinou mého bádání, nejdříve jsem nahradil trysky a ve snaze zvýšit tlak jsem nahradil původní ventil tím škodováckým. Jak navíc zjišťuji, pokud bych měl problémy se stékáním kapaliny po kapotě, pořídím zpětný ventilek ještě jeden a přemístím je bezprostředně před trysky.
HOWGH
Mondeo mk4, 2.0i, 2010