Práce v zahraničí - prosím o rady a zkušenosti.

Moderátor:phofy
Odpovědět
TreboR
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Práce v zahraničí - prosím o rady a zkušenosti.

Příspěvek od TreboR » 03.01.2011 14:18

Na léto si planuju jet na nějaký program práci v zahraničí. Určitě se tu nejdou tací, kteří už s tím mají nějaké zkušenosti a mohli by poskytnou recenzi. Konrétně by mě zajímalo VB, USA, Irsko nebo Německo. Angličtinu mám na hodně dobré úrovně, němčina na střední. Doporučíte vybrat program s zajíštěnou prácí nebo je dost dobře možné najít si práci na místě? Popř. v jaké zemi to jde nejlíp (v jaké lokalitě). Co obnáší jaké náklady (na co se připravit) a jaká z těch agentur by byla lepší, pokud o nich něco víte. Vybíram mezi CCUSA, Student Agency (u těch to vychází trochu levnějc) a ATEP.

Byl bych velice vděčný za jakýkoliv rady a informace!
Focus 1.4 16V 55kW, r.v. 2004

Kamikaze211
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Re: Práce v zahraničí - prosím o rady a zkušenosti.

Příspěvek od Kamikaze211 » 06.01.2011 21:43

No asi nějak takhle ... VB je celkem hnus, moji dva známi tam byli a měli smlouvu a všechno (přes nějakou agenturu) byli domluveni že budou skládat počítače a až na místě jim řekli že nic takového, že budou v obchodě doplňovat regály a takové věci dělat. V USA je možná dobré dělat plavčíka (není těžká práce, občas se lidi na něco zeptaj) a jsou za to docela slušné prachy. Viděl jsem to někde na netu ale nevím jestli to není jen pro vysokoškoláky. Jinak mohu určitě doporučit student agency. Dá se s nima domluvit na místě i na práci - work and travel. No a poslední možnost je asi nějaká agentura ale tam je zase riziko že s tebou vydupou, nejlepší je mít asi někoho známého v požadované lokalitě a domluvit se přímo s ním. Ale chápu že každý tuto možnost nemá, každopádně zkus a uvidíš, doporučoval bych teda tu Ameriku třeba Boston.
Byl: Ford Focus, TDDI 1.8, Black

Obrázek

VH123
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od VH123 » 06.01.2011 22:28

Kamikaze211 píše:work and travel
Work and Suffer se tomu za mých studenských let říkalo. :D
Vojta

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 06.01.2011 22:40

Zil jsem 3 roky v Irsku (Dublin), vratil jsem se chvili pred krizi - to tam jeste slo jak financne, tak byly i nabidky prace. Muj nazor je takovy, ze pokud jsi tam mel misto uz pred krizi, byl jsi za vodou. Ted je to tam o dost tezsi a chce to ostre lokty, solidni anglictinu a taky stesti. Dokonce o Polaci, kteri se tam stehovali hromadne s celyma rodinama (a oni si umi poradit kdekoliv) se nyni opet houfne vraci.
Jel jsem tam uplne naslepo bez domluvene prace ci ubytovani - vse se nakonec podarilo a dalo se od obycejne prace dostat po case k lepsimu. Ale jak jsem psal - byla jina doba...
Kazdopadne Irove jsou celkem tupy narod a budou Te brat za Polaka a jako nekoho, kdo jim bere praci (jsou zvykli delat hovno a brat 2x tolik, co vetsina cizincu).
Jinak zeme pro zivot to moc neni....chybely mi tam jak hory, snih, tak i teple more. Za tyden dokazes projet celou zemi (velkou jak Moravu) a pak je tam celkem nuda.
Kdybych si mel ted vybrat, kam jet, volil bych bud Holandsko nebo Skandinavii (coz je relativne blizko domu) 8)....
Kazdopadne hodne stesti :palec_nahoru:
Obrázek
Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW

...uz nic nedovolene neprodavam :P

TreboR
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TreboR » 07.01.2011 00:16

Díky moc za reakce! Spousta užitečných informací :palec_nahoru:
Jinak, vysokoškolák jsem, takže problémy podobného rázu nehrozí :)

Mám nějaké znamé v Americe (přes rodiče), ještě zkusím to nějak víc "ošahat" takle. Snad by se místo a ubytování aspoň na nějakou dobu našlo. Minimálně, by mohli nějak pomoc.
Skandinávie mě také láká, Švédsko třeba, ale to chce nejspíš jazyk. Jinak nevím, co bych tam dělal.

Asi budu volit Student Agency, mají to i trochu levnější.
A díky moc! Snad se to štěstí usměje :wink:
Focus 1.4 16V 55kW, r.v. 2004

KUTY

Příspěvek od KUTY » 07.01.2011 09:07

a oplati sa vobec v dnesnej dobe este ist pracovat vonku ???
teda ak neplanujes ze za 3 roky sa vratis, postavis dom ale nikde ta nevezmu s praxou skladnika v Irsku apod....nic v zlom, ale miesta zaberu novopeceni VS resp. dalsi mladi a ti uz budu pre fabriku zaujimavejsi nez ten, ktory sa vrati zo zahranicia...

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 07.01.2011 09:35

TreboR píše:Jinak, vysokoškolák jsem, takže problémy podobného rázu nehrozí :)
S timhle opatrne - pokud nemas nejakou hodne znamou, nejlepe zahranicni vysku, tak v Irsku jako bys nemel :D
KUTY píše:miesta zaberu novopeceni VS resp. dalsi mladi a ti uz budu pre fabriku zaujimavejsi nez ten, ktory sa vrati zo zahranicia...
S timto treba problem nebyl a prave diky natrenovane anglictine to bylo pri hledani prace tady v CR jeste jednodussi...
Obrázek

vitut
Člen klubu
Člen klubu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitut » 07.01.2011 09:57

Ze studentskych let mam zkusenosti s praci v Nemecku. Poprve jsem zarizoval pres agenturu Servus.cz, ktera uz ale skoncila. Nasledujici roky uz jsem resil papiry primo s nemeckym zamestnavatelem, agenturou Timecraft. Nemuzu na ne rict krive slovo, pracoval jsem diky nim v nekolika firmach, jmenovite MAN, Alpma (balici a syrarska technika), Gume (vstrikovani plastu a gumove vylisky pro VW a dalsi). Dostal jsem se i do skoly, mel jsem na dva roky papiry na el. vysokozdvizne voziky, protoze jsem behem dovolenych delal mistra. Dneska je to uz 9 let, ale tehdy jsem pracoval za 17,5 DM/hod., pozdeji 9,8 EUR/hod. + priplatky (napr. odpoledni a soboty + 50 % dle zakona, prip. nocni a nedele + 100 %). Vedlejsi naklady jako poplatky za povoleni nebo cesta temer 0,- Kc v porovnani s cestou nekam dale, treba do USA.
Dane jsem temer neplatil, je treba se prihlasit na danovem urade a oni stanovi mesicni minimum, ktere mi vychazelo dost vysoko (zapocitava se bydleni, jidlo i cesty do prace). Diky tomu mam tri roky zapocitane v Nemecku a vedou mi kartu na socialce :wink: Od kvetna 2011 je nemecky trh otevreny, takze lze hledat praci primo u agentur venku.
S-Max, 2.0 TDCi, 103 kW, 2009, modrá Blazer
FoFo1 combi, 2.0 16V, 127 kW, 2003, modrá Imperial
C-Max mk1, 1.8 16V, 88 kW, 2004

byl: FoFo1 combi, 1.8 TDCi, 85 kW, 2002, šedá

Obrázek

KUTY

Příspěvek od KUTY » 07.01.2011 11:01

Martas: nie je vsetko o jazyku ak nemas co ponuknut -> skusenosti z nejakej oblasti...niekde ta vsetko naucia a niekde chcu prax par rokov...

vitut: nie je ten trh otvoreny len pre VS ? ci aj robosov na stavbu zoberu bez prac. povolenia ???

vitut
Člen klubu
Člen klubu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vitut » 07.01.2011 11:33

Myslim, ze je to zatim jen pro ty, kteri maji statut studenta. Volny trh bude pozdeji.
S-Max, 2.0 TDCi, 103 kW, 2009, modrá Blazer
FoFo1 combi, 2.0 16V, 127 kW, 2003, modrá Imperial
C-Max mk1, 1.8 16V, 88 kW, 2004

byl: FoFo1 combi, 1.8 TDCi, 85 kW, 2002, šedá

Obrázek

Marťas
Test driver
Test driver

Příspěvek od Marťas » 07.01.2011 11:56

KUTY píše:nie je vsetko o jazyku ak nemas co ponuknut -> skusenosti z nejakej oblasti...niekde ta vsetko naucia a niekde chcu prax par rokov...
Tak samozrejme, ale vetsinou se praxe ze zahranici taky pocita. A pokud je firma solidni, tak nema problem si praxi v zahranici overit.
Co je ovsem na praci v zahranici nejhorsi, je navrat domu a zvykani si na zdejsi platove podminky :bebng:
Obrázek

InstinkTT
Nováček
Nováček

Příspěvek od InstinkTT » 07.01.2011 12:26

Pokud máš nějaké známé v USA, jeď tam, je to určitě výhoda když už né kvůli sehnání práce, tak třeba jako cíl nějakého putování po Státech. Niméně rozhodně doporučuju USA a jet tam již se zajištěnou prací, i když za to možná něco málo zaplatíš na nějakém ofiko veletrhu práce ale zase to máš bez stresu. V případě, že tě to nebude bavit, najdeš si na místě něco jiného poměrně snadno.
A proč USA? Je to jiný svět než evropské země, a do Evropy se můžeš podívat kdykoliv potom aniž bys musel řešit drahé letenky, "víza" a podobně. Jak tu někdo zmiňoval plavčíky, taky bych doporučoval z pohledu peněz, ani na to nemusíš být nějak extra stavěný a brutálně zdatný plavec. Ale nesmí ti vadit xx hodin denně na slunku ("víš jaké je slunko sfiňa?").
Co se týče výdělku, moc to asi vzhledem ke kurzu dolaru nevynese, ale jako zkušenost je to k nezaplacení a navíc si tam můžeš nakoupit hafo oblečení a elektroniky za pár babek a procestovat zem.

Good luck! Hned bych jel zase, kdybych ještě studoval. :wink:
Ford Focus Combi 2004 1.8 TDCi 74 kW
Obrázek

KUTY

Příspěvek od KUTY » 07.01.2011 12:55

Neviem ako je to teraz s USA, ale ja som zazil este pocas studia na VS same negativa:
Mam rodinu v Californii, nedaleko San Francisca. Boli na Slovensku a nasledne dalsi rok chceli, aby sme prisli my k nim. Lenze nevedeli, ze je tazke dostat vizum (tusim to bolo 1999-2000).
Rodinny pribuzny mi poslal pozyvaci list, overeny USA notarom, kde sa zaviazal, ze budem u nich byvat a zaplati za mna cely pobyt v USA vratane spiatocnej letenky. A to som bol student, nie socka, ktora by chcela ist vyslovene za pracou, takze aj potvrdenie o studiu som mal.
Ani to vsak na ambasade v BA nepomohlo, ten typek s tanierom na hlave (nejaky moslim ci co) mi ani nepovedal dovod, ked som sa ho na to pytal.
Odvtedy som na USA zanevrel a ked clovek sleduje vyvoj dolara, fakt uz len na dovolenku tam ist...co som aj vtedy planoval cez prazdniny.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“