Otáčky si dělají co chtějí
-
- Nováček
Otáčky si dělají co chtějí
Zdravím všechny, mám krátce benzínového dvoulitrového Focuse a jelikož měl náznaky zasrané škrtící klapky, tak jsem ji vyčistila. Bylo to ok, pak jsem asi týden jezdila a všechno bylo stále ok - otáčky naprosto v pohodě. Pak jsem se na fóru dočetla, že je dobré po čištění té škrtící klapky udělat reset řídící jednotky. Odpojila jsem na noc baterku, ráno naučila jezdit okna a podle návodu nechala motor asi 3 minuty na volnoběh a pak přidala na 2 minuty na 1200 otáček. A pak vyrazila do práce. Od té doby si otáčky dělají co chtějí, respektive dělají to, že po vyřazení klesnou na cca 1600, tam se drží a až zastavím, tak pomalinku klesnou na 1000 a pak na 700. Občas při jízdě a vyřazení vyletí třeba i na 4000, pomůže prošlápnout spojku. Nevím, jestli je nutné počkat nějaké větší množství kilometrů, než se ŘJ naučí, ale najeto mám cca 100 a dělá to pořád to samé. Nějakej tip, co s tím? Podle těch příznaků by bylo třeba vyčistit volnoběžný ventil, ale proč, když před tím resetem bylo všechno ok? Díky moc Katka
Ford Focus 1999, 2.0 benzín
- Hal9000
- Test driver
-
- Nováček
Re: Otáčky si dělají co chtějí
Ano, ten zelenej pinďulák zcela dobře vystihuje situaci... no ale zpět už to nevezmu. Prostě jsem to vyčistila a říkala jsem si proč ne, když to všude doporučují...
- Hal9000
- Test driver
Zkus funkci volnoběžného ventilu. Za chodu motoru odpoj jeho konektor a pokud motor chcípne(nelekni se toho) tak by měl být ok. Potom zkontroluj podtlakové hadičky, jestli nejsou prasklé. Co klapka, zkusila jsi těsnost? Jestli jsi nesetřela i těsnící hmotu po obvodu.
-
- Nováček
Těsnící hmota už tam nebyla. Očividně už ji někdy někdo čistil, i svorka hadice byla jiná než origoš. No zkusím zkontrolovat ty hadice, k volnoběžnýmu ventilu jsem se ještě nedostala, páč se na to musí zespod a ještě nebyla příležitost kde auto zvednout. Tak uvidím
nicméně si nemyslím, že ventil bude špatnej, nebo že to má něco společný s netěsností klapky - jak říkám - auto po vyčištění klapky normálně fachčilo, bez problému a tento problém nastal vyloženě PO RESETU ŘJ.

- Hal9000
- Test driver
No hele oni ty otáčky je něco mezi nebem a zemí
. Ventil můžeš testnou normálně zezhora. Je dole pod sáním jak je oranžová šipka.... Takový bordel může dělat i děravý vlnovec.

- petulak
- Test driver
Když, vyčistíš klapku, ta se to /otáčky / vždy změní.
Ten sajrajt,co ti to utěsnoval, jsi očistila, a hle, je tam větší mezera.
A ona ŘJ si načte jiné ůdaje o průtoku vzduch, teplotě atd.

Ten sajrajt,co ti to utěsnoval, jsi očistila, a hle, je tam větší mezera.

FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
- petulak
- Test driver
Co to tam máš za motanici,pod tou červenou šipkou??Hal9000 píše:No hele oni ty otáčky je něco mezi nebem a zemí. Ventil můžeš testnou normálně zezhora. Je dole pod sáním jak je oranžová šipka.... Takový bordel může dělat i děravý vlnovec.
Bud-ji tu hadičku zruš a nebo dej origo.

FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
- Hal9000
- Test driver
To je fotka po koupi, už je tam jiná 

-
- Nováček
Ahoj, takže se hlásím, jak to dopadlo. Nedalo mi to a ještě jednou jsem zkusila odpojit na nějakou hoďku baterku a podle rady kohosi jsem po nastartování neudělala ten učící proces podle toho návodu (nechat ohřát na volnoběh, pak 2 minuty na 1200 otáček), ale nechala jsem zahřát a pak jsem dvakrát prošlápla plyn, aby se (údajně) klapka naučila hraniční hodnoty. Pak jsem jela asi 20 km domů (město) a světe div se - auto se chová zdravě, žádný tůrování a samopřidávání po vyřazení, otáčky padají pěkně plynule dolů jak před tím... No nechápu... každopádně jsem pročetla jen tady asi tisíc příspěvků k tématu "otáčky" a vidím, že to je taková celoživotní zábava pro majitele Fordů, aby se nenudili a měli nad čím přemýšlet. Takže mi nezbývá jen doufat, že to autu vydrží a řídící jednotka se bude chovat způsobně 

- Hal9000
- Test driver

- Bany121
- Junior
ale ako sa dostanem k tomu srobu na voln. ventilu ??? ved tam nevopcham ruku koli "parohom"Hal9000 píše:doufej že to vydrží. Mě pomohl až Petulákův návod s nastavením šroubku na boku volnoběžného ventilu. Petulákovi tímto moc děkuji
![]()
![]()

Ford KUGA 2018, 1,5 EcoBoost 110kW, frozen white
- Hal9000
- Test driver
Nevím jak to je u 1.6
Ale u 1.8 se tam poslepu vejdu se šroubovákem. Ale ten šroubek neuvidíš, je pod vrstvou bílého tmelu který se napřed musí vykuchat.

-
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Mam skoro rovnaky problem, s tym rozdielom, ze ja som menil volnobezny ventil za novy. Skusim aplikovat:
nechat zahřát a pak jsem dvakrát prošlánut plyn, aby se (údajně) klapka naučila hraniční hodnoty.
Neviem ci to bude platit aj pre volnovezny ventil, ale nevyskusam neviem...
nechat zahřát a pak jsem dvakrát prošlánut plyn, aby se (údajně) klapka naučila hraniční hodnoty.
Neviem ci to bude platit aj pre volnovezny ventil, ale nevyskusam neviem...
Je: Ford Mondeo Titanium, Liftback, 2.0 TDCI Econetic 115K, 11/2008, grey silver
Bol: Ford Focus Hatchback 1.4 16V Ambiente, 55KW, 75K, 2/99, 5dv, Moondust silver
Bol: Ford Focus Hatchback 1.4 16V Ambiente, 55KW, 75K, 2/99, 5dv, Moondust silver
- Hal9000
- Test driver
Zkus vyčistit klapku a zkontrolovat podtlakové hadičky.