KAM NOVÉ PNEU

Chcete s něčím poradit nebo se podělit o radu s ostatními?
Moderátor:foki
Odpovědět
masox
Pokročilý
Pokročilý

KAM NOVÉ PNEU

Příspěvek od masox » 28.04.2006 09:04

Do dneška jsem si myslel, že když si koupím nové pneu - tedy jen dvě, jelikož je známo že zadní pneu se sjíždí pomaleji a chtěl bych je dojet že vyměním jen přední. po prečtení níže uvedené citace nevím co si mám o tom myslet a proto se prosím vyjádřete.

---------------------------------------------------------------
Nové pneumatiky na zadní nápravu

Rozbor technických dotazů přijatých prostřednictvím „horké linky“ společnosti Pirelli potvrdil naši domněnku, že mnoho zákazníků – prodejců a stejně tak i uživatelů – si myslí, že pokud jsou u automobilu vyměněny pouze dvě pneumatiky, měly by být nasazeny na přední nápravu. Tento názor platil před několika lety, kdy se uvažovalo tak, že ovladatelnost vozidla se kriticky omezí při narušení a vypuštění předních pneumatik, a proto by na přední kola měly být nasazeny nové a tedy méně ohrožené pneumatiky.
Nicméně, momentální doporučení od výrobců pneumatik zní: „Nové pneumatiky na zadní kola“. Toto pravidlo platí pro vozidla se zadním i předním náhonem.
Argumentem pro toto doporučení je zvýšení bezpečnosti, zvláště pak na vlhkém povrchu, kdy se ukázalo, že částečně sjeté pneumatiky na zadní nápravě vedou ke snížení schopnosti rozptylovat vodu a tím se zvyšuje tendence k přetáčivosti a dochází ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Stejně tak může být nepříznivě ovlivněno přímé brždění na mokrém povrchu. Je rovněž prokázáno, že sjeté pneumatiky jsou více náchylné k defektu, a protože zde bylo uvedeno, že ke ztrátě kontroly nad vozidlem dochází spíše při vypuštění zadních kol, máme tedy další důvod pro to, nasadit nové pneumatiky na zadní kola. Další výhodou pro majitele málo ojetých automobilů s předním náhonem je to, že přesunutí částečně ojetých pneumatik ze zadních kol na přední umožňuje nasazení nových pneumatik na zadní kola, čímž se vytvoří cyklus , který pomáhá předcházet jejich poškození díky stárnutí/prodlouženému zatížení. Zadní pneumatiky se sjíždějí relativně pomalu a v případě, že jsou ponechány na svém původním místě (kole) delší dobu, se může stát, že budou muset být vyměněny, aniž by byly nějak podstatně opotřebené.
Poznámka: Za jistých okolností není možno princip umístění nových pneumatik na zadní kola uplatnit.

# Například: pokud se přední a zadní pneumatiky liší svými rozměry.
# pokud mají dvě nové pneumatiky nižší povolenou rychlost.
# pokud došlo u zadních pneumatik k charakteristickému vydutému opotřebení do té míry, že by tyto pneumatiky, umístěné na předních kolech, narušily stabilitu vozu.
# pokud je použit systém PZero (směrové pneumatiky na předních a asymetrické na zadních kolech).
# pokud je použita jistá kombinace zimních a letních pneumatik.
# u některých vozů s náhonem na všechna kola, kde by došlo k podstatnému rozdílu mezi hloubkami vzorků.
MASOX
FORD focus 1,6 16V SEDAN - 1999 GHIA brčál metla
Obrázek

masox
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od masox » 28.04.2006 11:08

http://www.michelin.cz/cz/auto/auto_con ... r_neuf.jsp

Tak jsem to zjištoval i u jiných výrobcu a asi to bude pravda.
MASOX
FORD focus 1,6 16V SEDAN - 1999 GHIA brčál metla
Obrázek

Konik
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konik » 28.04.2006 11:38

Já už jsem to taky někde četl.

lubos1975
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lubos1975 » 28.04.2006 17:05

Jo,Jó - taky jsem o tom četl a dokonce v pneuservise (alespoň v tom našem) se podle toho řídí.
Ford Focus 5dv.Zelený jak brčál. 1.6 11/1998.Asi nejstarší ze všech :-)

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 28.04.2006 20:42

Ja bych rekl, ze je horsi, kdyz pichnes predni kolo, nez zadni. Jak ti rubne predni, tak ten volant neudrzis a mas tam motor, takze je to vice namahane, kdyz pichnes zadni, tak to nekdy ani nepoznas a jezdis dal. Proto bych rekl, ze urcite je bezpecnejsi mit novejsi gumy v predu. Je sice hezke, ze ti pak ujizdi prdel na vode, ale zase kdyby ujizdel predek, tak by to bylo horsi, ne? Az budeme vsude jezdit 50, 90, 130km/h tak to bude stejne jedno :roll:
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 28.04.2006 21:11

Není jednodušší měnit pneu na autě přední za zadní a naopak tak, aby všechny 4 byly sjížděny rovnoměrně a pak najednou vyměnit všechny za nové?
Musíme jen pamatovat na to, aby radiální pneumatika nezměnila směr otáčení, proto měníme jen levé přední za levé zadní a pravé přední za pravé zadní. Já to střídám vždy při výměnách letní-zimní/zimní-letní.
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

swm
Junior
Junior

Příspěvek od swm » 28.04.2006 22:11

Osobne jsem si dal lepsi dopredu. Zadek mi jeste neuletel, ale predni kola uz mi prokluzovaly za deste pri predjizdeni
Ford Focus 1.8, combi, panther black, '03

Stenly
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Stenly » 28.04.2006 22:25

Zdravím,
před chvílí jsem se stal novým majitelem jetého Fokusu 1,6 combi.
K výše uvedenému tématu bych řekl, že je to v zásadě pravda, ale protože to prosazují výrobci pneu a pneuservisy, tak za tím vidím spíše snahu o navýšení prodeje. Kdysi mi na firemní feldě bouchla - ano bouchla! na dálnici ve 140-ti!! zadní guma! To se ustát dá, ale být to přední, tak bych tohle těžko psal!!! :wink:

Blekota
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Blekota » 28.04.2006 23:04

Zatím jsem zastáncem lepších gum vepředu..Myslím si, že hlavně při brždění je zásadní rozdíl v tom, když je lepší vzorek vepředu . přední kola jsou zásadnější.. Nebo se mýlím???
nyní: FF3 Metal Grey 1,5 TDCI
dříve: FF2 Tango red 1,6
ještě dříve: FF1 Dark blue 1,6

Miky
Nováček
Nováček

Příspěvek od Miky » 29.04.2006 19:01

Mam podobnou zkusenost jako Stenley - na dalnici mi upadlo na Nissanu zadni kolo a krome vibraci to zas tak strasny nebylo. Horsi bylo, ze to bylo v Chorvatsku a v tunelu :?
Ford Focus Gold Ultra 1.6 (100k), r.v. 2005, 5-dv. hatchback, Machine silver

Stenly
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Stenly » 29.04.2006 22:35

Blekota píše:Zatím jsem zastáncem lepších gum vepředu..Myslím si, že hlavně při brždění je zásadní rozdíl v tom, když je lepší vzorek vepředu . přední kola jsou zásadnější.. Nebo se mýlím???
Naprosto souhlasím :wink:

----------------------------------
FoFo mám samozřejmě od Fokiho!

gumik
Nováček
Nováček

Příspěvek od gumik » 12.05.2006 19:45

Nové na přední nápravu. Pokud je to auto s přednim náhonem.
FO FO 1.6 16V combi Ghia 99
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Rady, nápady a dotazy“