Zdravím vespolek,
(Obrázek níže jsem si vypůjčil ze 3. strany, děkuji!) s příchodem příhodnějších venkovních teplot jsem konečně rozluštil mou záhadu se špatným zvukem z na podzim namontovaného AUX konektoru!
Připomenu:
- měl jsem za kastlíkem přípravu - kabel i s konektorem, dokoupil jsem si u Forda jen váleček s jackem, udělal díru do kastlíku, nacvakl a zapojil kabel (stejně jako viz. obrázek). Problém byl - zvuk z AUXu zněl fakt divně (na předešlých stranách jsem to popisoval), jakoby z trubky a nebyl téměř nikdy slyšet zpěvák, jen hudba, a to ještě podivným způsobem.
Řešení:
- až po zpětném vymontování válečku z kastlíku a jeho rozebrání jsem zjistil, že váleček je dělaný na 2 typy konektorů (což je tedy i zřejmé ze 4 pinového konektoru jak na kabelu, tak na válečku, mě vůbec netrklo). Na 3 pólový a 4 pólový 3,5mm jack. K tomu je i uspůsobené plastové pouzdro válečku. váleček se skládá ze dvou částí, těla s konektorem a "čepičky". Čepička je přesně to, na čem je zepředu vyražené AUX IN, s dírou na jack konektor. Čepička drží na tělě pomocí plastových pacek, lze ji sejmout. Po sejmutí jsou na čepičce vidět po obou stranách dva otvory nad sebou ovšem pro zacvaknutí plastové packy válečku pouze do jedné z nich. Podle toho, na které dirky čepičku zacvaknete je buď malinko povytažená, nebo sedí nadoraz přesně zarovnaná mezi černými packami (jinými) po obvodě válečku (stejně jako viz. obrázek). Já koupil u Forda váleček s povytaženou plastovou čepičkou (standardně to tak prodávají) a netušil jsem, že se musí ještě po vsazení do kastlíku čepička pořádně zacvaknout nadoraz z polohy 1 do polohy 2. Tudíž plastová čepička byla jemně povytažená a jack konektor kabelu (ikdyž pevně držel ve válečku) nedosahoval na všechny kontakty uvnitř jack samice válečku, nebo spíš nedokonale zastrčený zkratoval zem s jedním ze zvukových kanálů a 4. signálním kanálem pro 4 pólový jack!
Celou dobu stačilo pouze domáčknout čepičku pořádně do válečku na koncovou polohu a bylo by po problému! Nemusel jsem cokoli demontovat. "Ale přátelé pamatujte: chybama se člověk učí!"
Snad moje zkušenosti někomu pomůžou a ušetří spousty práce a nervů! Nyní mi hraje AUX naprosto parádně, skvělý zvuk z telefonu, z mp3, z laptopu, prostě špica.
Ford Focus II 1.6TDCi 80 kW Ghia, r.v. 2006, CVT, sport pack: MS Design