Tempomat z nás dělá horší řidiče, je to vědecky potvrzeno Ví

Moderátor:phofy
Odpovědět
PapoS
Junior
Junior

Tempomat z nás dělá horší řidiče, je to vědecky potvrzeno Ví

Příspěvek od PapoS » 02.08.2013 22:19

http://www.autorevue.cz/komentar-tempom ... -potvrzeno

Aj vy si pri jazde na dialnici s tempomatom davate pravu nohu medzi brzdovy a plynovy pedal ? :)
Ford Focus III hatchback 1,6 ecoboost 110kw

enjoy
Test driver
Test driver

Re: Tempomat z nás dělá horší řidiče, je to vědecky potvrzeno Ví

Příspěvek od enjoy » 02.08.2013 22:29

"Zařízení udržující konstantní rychlost jízdy mi neumožňuje reagovat jemným modulováním rychlosti na aktuální situaci v dopravním proudu" - Pořiď si auto s adaptivním tempomatem hňupe.

"při jízdě na tempomat nepozorovaně propadám letargii a při nejlepší vůli nevěnuji řízení tolik pozornosti jako bez něj" - právě naopak, mám čas sledovat spoustu dalších věcí.

"Zkuste týden jezdit bez tempomatu." - děkuji, rád bych si nechal pár bodů na horší časy(pod radarem k nezaplacení).

"Zkrátka že se stáváte lepším řidičem." - ano, ale díky tempomatu, ne naopak. Protože aspoň u mě tempomat může za to, že na to tolik nešlapu a nesnažím se za každou cenu závodit, ale nechám to prostě jet, jak je to nastavený.
Ford Mondeo MK4 Kombi 2008, 2.0i
Ford Ranger, 2008, 2.5 TDCi

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 02.08.2013 22:36

S článkem nesouhlasím. To jako, že oheň pálí, tak jej mám přestat používat? Není to spíš o použití dané věci?
Pokud nechci používat tempomat, tak jej nepoužívám.

Pokud se vzdálenost před protijedoucím vozidlem krátí a nemám adaptivní tempomat, tak přece stiskem tlačítka, u VW kolíbka, VYPNU tempomat a motorem brzdím. Jakmile je situace stabilní, zapnu tempomat, automatika si zajistí zbytek.
To samé u předjetí - pokud tempomatová rychlost začíná být pomalá, sešlápnu plyn, rychle dokončím předjíždění, zařadím se, sundám nohu z plynu a automatika udělá zbytek.

A jedu rychlostí, kterou chci. Např. v úsecích, kde je omezená rychlost, je tempík k nezaplacení.

Je to spíš o stylu jízdy, o ohleduplnosti, než o technologii tempomatu.

:nazdravi: :nazdravi: :nazdravi: :nazdravi:

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

PapoS
Junior
Junior

Příspěvek od PapoS » 02.08.2013 23:34

Vcelku s vami suhlasim. Ale uz som pocul od niekoho :
"Ku*va, keby nemam tempomat zapnuty a nohu na podlahe tak to aj stihnem ubrzdit."
Ford Focus III hatchback 1,6 ecoboost 110kw

Stanley_vy
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Stanley_vy » 03.08.2013 10:38

Spíš by měli napsat článek o těch, co bez tempomatu nedokáží udržet konstantní rychlost. Každý druhý den potkám cestlou do práce někoho, kdo mě na těch 25 km na dálnici 3 x předjede a pak zase zpomalí, ideálně hned přede mnou a pod moji "tempomatovou" rychlost. :dih:

Standa.64
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Standa.64 » 03.08.2013 11:00

Osobně mám spíš problém se rychle trefit na brzdový pedál. :D
Kuga ST-Line X 2.5 Duratec Hybrid AWD Solar

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 03.08.2013 15:47

Nemám problém se trefit na brzdový pedál a tempomat mi rozhodně neubírá pozornost k řízení. Jen jsou někdy situace, kdy bych třeba bez tempomatu jel jinak. Např. když mě někdo předjíždí a já se blížím k dalšímu autu - kolikrát se k němu přiblížím víc, jen abych nemusel vypínat tempomat. Ale vždy s připravenou nohou na brzdě.
Na služebním mám ale adaptivní tempomat a to už je o něčem jiném. Ten opravdu snižuje pozornost, protože za vás hlídá i situaci před autem a sám brzdí. To pak zbývá až moc času na činnosti, které bych si běžně nedovolil. To přiznávám. Taky v mlze si s ním dovolím víc než s běžným autem - radar totiž vidí i přes mlhu blížící se auta..
Přesto ale jezdím s rozumem a nemůžu si tyhle pomocníky vynachválit ;-)

Eidž
Test driver
Test driver

Příspěvek od Eidž » 03.08.2013 22:09

PapoS píše:Vcelku s vami suhlasim. Ale uz som pocul od niekoho :
"Ku*va, keby nemam tempomat zapnuty a nohu na podlahe tak to aj stihnem ubrzdit."
Je to o uživateli. Buď se rozvalíš v sedačce jak v gauči, levý loket na dveře, zapnout tempomat a pak máš průser, protože reakční doba takového gaučáka je 3-6 vteřin.
Nebo sedíš v autě správně, máš rovně opěradlo, máš správně nastavenou opěrku hlavy a při tempíku máš nohu připravenou. A když se blíží průser, máš nohu už na brzdovém pedálu a ne mezi brzdovým pedálem a plynem. Pak říkáš, kdybych neměl tempomat, tak to neubrzdím. Protože jsem začal brzdit dřív. Není to o technologii, je to o tom tvoru, co je mezi volantem a sedákem. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno

gingo33
Nováček
Nováček

Příspěvek od gingo33 » 14.08.2013 10:16

S tempomatem mám vždy nohu na brzdě, takže reakční doba se naopak o dost zkrátí.
Timmi - FF II combi, 1.6i, 2007, 17"

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 14.08.2013 10:22

Tak to si nožka moc neodpočine :D

Anduril
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anduril » 14.08.2013 10:28

Taky nesouhlasim. Tempomat je dobra vec a rozhodne nemam pocit, ze bych nejak ztracel pozornost. Nohu nechavam u (na) pedalu plynu, jako kdybych jel bez tempomatu. Tempomat pouzivam prakticky vsude, kde to jde (pokud si nechci "zaridit"), i na 50 ve meste.

Stanley_vy: Toho si take vsimam. Chvili jede pomalu, takze ho musim predjet a za chvili je zase prede mnou a tak dokola.
Je: Ford Focus IV Active X 1.5 EcoBoost 110kW Metallic (galerie)
Byl: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

smoula
Test driver
Test driver

Příspěvek od smoula » 14.08.2013 10:34

Tempomat je náhodou super věc. Když jedu s otcovým Touaregem(vysoký posez, rychlost se zdá být nižší) tak si v klídu nastavím rychlost na 50km/h a nemusím řešit pokuty. Pokud jedu bez tempomatu, tak tam mám rázem 8pětek, protože v té výšce se rychlost vůbec nezdá...

Blackhawk
Test driver
Test driver

Příspěvek od Blackhawk » 14.08.2013 10:35

Stanley_vy píše:Spíš by měli napsat článek o těch, co bez tempomatu nedokáží udržet konstantní rychlost. Každý druhý den potkám cestlou do práce někoho, kdo mě na těch 25 km na dálnici 3 x předjede a pak zase zpomalí, ideálně hned přede mnou a pod moji "tempomatovou" rychlost. :dih:
Amen chlape, a najviac ma vytaca ked sa predomnou niekto vlecie, tak ho zacnem obiehat a ked som na jeho urovni zacne pridavat alebo zrychli na moju rychlost. :dih: :wallbash:

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 14.08.2013 10:47

To já dělám takovou prasárnu... teď v létě často jezdím bosej, protože v pantoflích se řídit nedá a když jedu na tempik dlouhým, rovným a přehledným úsekem, tak si tu pravačku hodím na sedačku 8) Noha se aspoň trochu procvičí a není ztuhlá od pedálů. Většinou mám při tempomatu samozřejmě nohu na podlaze, popř. na brzdě v místech, kde se dá předpokládat její nenadálé použití (objíždění cyklistů třeba) Reakční doba je pak určitě kratší, než když se přešlapává z plynu při jízdě bez tempomatu.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“